Тільки з випробувальним терміном: хто зможе вступити до ЗСУ на контракт

Читать на русском
Автор
638
Для вступу на контракт потрібно буде пройти випробувальний термін
Для вступу на контракт потрібно буде пройти випробувальний термін

Перевірки на профпридатність торкнуться не всіх

Верховна Рада продовжила термін дії військового стану в Україні на тлі повномасштабного вторгнення росії. Загальна мобілізація поширюється на військовозобов’язаних чоловіків призовного віку. У листопаді депутати Верховної Ради зареєстрували законопроект, згідно з яким вступити на контракт до лав Збройних сил України можна буде лише після проходження випробувального терміну. Телеграф з’ясував, скільки може тривати перевірка і що буде, якщо потенційний контрактник не пройде перевірку на профпридатність.

Навіщо потрібен випробувальний термін і скільки часу може зайняти?

У пояснюючій записці до законопроекту зазначається, що перевірки потрібні для того, щоб підвищити якість відбору на військову службу і зробити її більш престижною. Щодо термінів, то випробування контрактників можуть зайняти від 1 до 6 місяців.

Що буде, якщо військовий не пройде перевірку?

Для таких випадків законопроектом передбачено кілька можливих варіантів розвитку подій:

  • для військовослужбовців — контракт розривається достроково;
  • для жінок – звільняється від служби;
  • для військовослужбовців-строковиків — повертається для несення строкової служби (при цьому два місяці служби на контракті зараховується як один місяць строкової служби);
  • для резервістів — відправляється назад у резерв.

Успішне проходження випробування дає право військовим продовжити проходити контрактну службу у ЗСУ чи інших військових організаціях.

У період військового стану та загальної мобілізації в Україні контрактктників, які не зможуть пройти перевірку на профпридатність, направлятимуть для подальшого проходження служби в лавах ЗСУ.

Правила не для всіх: кому з військових не доведеться проходити випробувальний термін

Перевірки перед вступом на службу не будуть проводитися для курсантів, які проходили навчання у військових вишах та підрозділах вищої освіти, а також для тих, хто раніше проходив військову службу.

Випробувальний термін для служби на контракті чекатиме лише на тих потенційних військових, хто не служив в армії і не навчався за військовими спеціальностями у навчальних закладах.

Раніше повідомлялося, у яких місцях найчастіше роздають повістки у рамках загальної мобілізації.

Також ми писали, хто першим може отримати повістку у 2023 році.