Війна — день 265: ЗСУ продовжують тиснути на окупантів, а росії "світять" виплати репарацій

Читать на русском
Автор
36978
Повномасштабна війна триває 265 днів
Повномасштабна війна триває 265 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 15 листопада

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 265 днів. Генасамблея ООН ухвалила важливу для України резолюцію про "репарацію" з боку рф. До звільненого Херсона поступово повертається життя і починають налагоджуватися комунікації. Тим часом Збройні сили України успішно форсували Дніпро на півдні країни та вже деокупували місто Олешки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 листопада, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент США Джо Байден запросив у Конгреса 37 мільярдів доларів на військову, гуманітарну та фінансову допомогу Україні у період із січня по вересень 2023 року.

22:00 Високопоставлений представник американської розвідки заявив, що російські ракети перетнули кордон Польщі, члена НАТО, і впали на її території, внаслідок чого загинули двоє людей, передає Associated Press.

21:00 Польські ЗМІ повідомляють, що одна чи дві російські ракети, випущені по Україні, впали на території Польщі і вбили двох людей.

Представник розвідки США назвав ракети, що впали в Польщі, російськими, повідомляє Associated Press.

20:00 Усі населені пункти Харківської області знеструмлені внаслідок обстрілу окупантами, зафіксовано шість попадань до об'єктів критичної інфраструктури, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

19:00 Захід може піти на поступки в обмін на продовження "зернової угоди": що отримає росія.

18:00 Більше, ніж 10 жовтня: стало відомо, скільки ракет запустила росія по Україні у вівторок.

17:00 Атака по Україні триває, багато міст та обласних центрів залишилися без електрики.

16:00 Масована ракетна атака по Україні. Є два прильоти по житлових будинках у Києві, ще мінімум 6 ракет ППО збило над столицею. Також повідомляється про численні вибухи (поки робота ППО) в інших областях та містах України.

14:45 Повітряна тривога на території всієї України, крім Криму, повідомляється про пуск до 70 ракет з різних напрямків. Раніше чули вибухи на території Запорізької області.

13:00 Окупанти вводять комендантську годину у Новій Каховці з 19:00 до 06:00, починаючи з 15 листопада.

Прес-секретар путіна дмитро пєсков слідом за лавровим виступив із заявами:

  • росія після втрати Херсона продовжує вважати його "своїм" адміністративним центром області;
  • Україна де-факто та де-юре не хоче вести переговори, і "спецоперація" продовжуватиметься;
  • резолюція ООН про виплату репарацій Україні — спроба пограбування, росія відновлює лише окуповані населені пункти.

12:00 Міністр закордонних справ рф сергій лавров виступив з рядом заяв по результатам G20:

  • "конфлікт" в Україні спровокував Захід;
  • він провів розмови з Макроном і Шольцем, заявив їм, нібито Україна зриває перемовний процес з рф;
  • Макрон готовий продовжувати контакти з путіним для урегулювання "конфлікта" з Україною;
  • рф не відмовляється від переговорів з Україною, але Київ висуває "нереалістичні" умови.

У Мелітополі посібника окупантів Дмитра Трухіна підірвали просто біля під’їзду будинку. У важкому стані колаборант доставлений в лікарню, — повідомляє мер.

10:40 Сьогодні у Миколаїв вперше з 24 лютого прибув пасажирський потяг. Сполучення з містом відновив потяг №122/121 Київ-Миколаїв.

росія втратила за добу в Україні орієнтовно більше 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 15.11.2022
Втрати росії в Україні 15.11.2022

09:00 У Мелітополі пролунав вибух біля 24-го училища на півночі міста, де знаходиться база окупантів. За попередньою інформацію вибуховою хвилею в сусідньому домі вибило шибки до 4-о поверху, — повідомляє мер Іван Федоров.

Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні загинула 431 дитина, ще понад 834 постраждали, — ювенальні прокурори.

Харківська область: вчора залізничники підірвалися біля станції Цупівка під Дергачами, а в селі Безруки підірвалося авто "Харківобленерго"; внаслідок двох інцидентів чотири люди госпіталізовані у стані середньої важкості.

08:30 Сьогодні "Укрпошта" відкриває перші два відділення у Херсоні та починає виплачувати перші пенсії, — повідомив гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

07:30 Близько четвертої ранку окупантами був нанесений ракетний удар (4 ракети, імовірно С300) по передмістю Запоріжжя. Постраждалих та руйнувань не виявлено, — голова ОВА Олександр Старух.

Також обстрілювали Марганецьку, Червоногригорівську та Нікопольську громади Дніпропетровщини "Градами" та важкою артилерією, без постраждалих.

Крім того, вчора стало відомо, що окупанти перед втечею з Херсона підірвали енергетичний об'єкт, який забезпечував енергоживлення всього правобережжя Херсонської області і значної частини Миколаївської області, — він практично знищений, а територія навколо сильно замінована. Енергетики працюють над тим, щоб повернути світло людям, — повідомив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Два автотрансформатори, кожен вагою 250 тон, підірвані

07:00 Президент України Володимир Зеленський виступив на саміті G20, — протягом виступу він показово говорив про G19, виключивши з "Великої двадцятки" росію.

За його словами, настав час, коли російська руйнівна війна мусить і може бути зупинена, проте війна може закінчитись тільки якщо росія відведе війська за кордони 1991 року та виплатить компенсацію за завдану шкоду. Після здійснення антивоєнних заходів сторонами має бути підписано документ, що підтверджує закінчення війни. "Мінська-3" не буде.

Також він перерахував пропозиції України:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

3:00 США все ще розглядають можливість передачі Україні БПЛА Gray Eagle, однак у "модернізованій" версії

1:00 Нікополь вночі знову зазнав обстрілів з боку росіян.

00:00 "Укренерго" планує на вівторок, 15 листопада, застосовувати погодинні відключення електроенергії в Києві та ще 8 областях протягом майже всієї доби: з 00:00 до 01:00 та з 05:00 до 24:00 діятимуть планові відключення у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській та Донецькій областях.

В інших областях України відключення не плануються

Нагадаємо, про події 12 листопада читайте у зведенні: "Війна — день 262: ЗСУ вже зайшли до Херсона, але бої на правому березі Дніпра продовжуються" .

Інформація за 13 листопада доступна у матеріалі:"Війна — день 263: ЗСУ продовжують зачистку правого берега Дніпра і готуються до нового наступу" .

З даними за 14 листопада можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 264: бої йдуть на всіх напрямках, а Зеленський приїхав до Херсона".