Війна — день 249: окупанти продовжують штурмувати Бахмут, відмова росії від "зернової угоди"

Читать на русском
Автор
30160
Російське вторгнення триває вже 249 днів
Російське вторгнення триває вже 249 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 30 жовтня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 249 днів. Окупанти продовжують кидати солдатів на забій у безрезультатних спробах захопити Бахмут, але не досягли суттєвого прогресу ні там, ні на інших ділянках фронту. За оцінками генерала ЗСУ Ігоря Романенка, на фронті у росіян спостерігаються суттєві проблеми з бойовою технікою, через що їм доводиться кидати в бій навіть старі зразки, а ось перевага в артилерії продовжує зберігатися. Водночас через диверсії страждають російські війська в тилах, так напередодні окупантів змусила понервувати успішна атака безпілотників на базу чорноморського флоту в Севастополі, через що не виключається, що свої кораблі їм доведеться тримати якомога далі від українського кордону.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:05 На південному напрямку зенітним ракетним підрозділом Повітряних Сил збито російський штурмовик Су-25, повідомляє Повітряне командування ЗСУ.

22:00 Світло в Україні відключатимуть на 6 годин щодня, якщо росія продовжить обстрілювати критичну інфраструктуру, заявив і.о. директора ДТЕК Сахарчук.

21:00 У тимчасово окупованому росією Херсоні пролунали вибухи, повідомляють місцеві телеграм-канали.

20:00 Італія спільно з Францією планує передати Україні сучасні ЗРК SAMP-T.

19:00 За добу від ворожих обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема Куп'янськ Харківської області, Березнегувате та Очаків Миколаївської області, повідомляє Генеральний штаб Збройних Сил України.

18:00 На Харківщині близько 16.00 зенітним ракетним підрозділом повітряного командування "Схід" збито російський ударний вертоліт (тип встановлюється).

17:00 НАТО закликає рф терміново відновити укладену за посередництвом ООН угоду, яка дозволила Україні експортувати зерно через Чорне море, повідомляє агентство Reuters.

"Президент путін повинен припинити використання продуктів харчування як зброю і покласти край своїй незаконній війні з Україною", — заявила офіційний представник НАТО Оана Лунгеску.

16:00 Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав світову спільноту втрутитися у проблему експорту продовольства з українських портів та захистити "зерновий коридор" за допомогою військових ескортів.

15:00 У путіна заплуталися в показах щодо перемовин з Україною: спочатку міністр закордонних справ рф сергій лавров заявив, нібито путін готовий до переговорів з Зеленським, через пару годин після чого прессекретар президента рф дмитро пєсков заявив, що з Києвом ні про що домовлятися не можна.

14:00 росія все ж зупинила експорт, — судно Ikaria Angel із 40 тис. тонн зерна не змогло сьогодні вийти з порту.

"Ті продукти були призначені для жителів Ефіопії, що перебувають на межі голоду. Але через перекриття рф "зернового коридору" експорт неможливий", — підкреслив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

13:00 В Україні зараз вважаються безвісти зниклими з початку повномасштабної війни з рф 248 дітей, 7049 — знайденими.

Італія передасть Україні від 20 до 30 САУ M109L у рамках п'ятого пакету військової допомоги.

11:45 Прессекретар президента рф дмитро пєсков заявив, що платформою для переговорів Путіна з президентом США Джо Байденом могло б стати бажання Штатів дослухатися до "стурбованості росії" щодо гарантій безпеки.

Російська ПВК "Вагнера" почала набирати нових найманців для війни проти України, — тепер вербують навіть в'язнів з такими серйозними захворюваннями як ВІЛ і гепатит C, інформує британська розвідка.

10:10 Ранок неділі окупанти в Енергодарі почали з провокацій, — обстріляли промислову зону, внаслідок чого більша частина міста залишилися без світла. Попередньо — влучили в одну з підстанцій.

Також з боку Енергодару обстріляли і Марганець Нікопольського району, інформація щодо наслідків уточнюється. У Марганці попередньо поранена одна людина. Це 73-річна жінка. Вона у лікарні.

09:00 За день росія втратила майже тисячу окупантів в Україні:

Втрати росії в Україні 30.10.2022
Втрати росії в Україні 30.10.2022

08:00 Під час так званої "евакуації" з виправної колонії №90 Херсона окупанти вивезли в'язнів, а колонію використовують для розміщення особового складу та техніки, — Генштаб ЗСУ.

07:10 Президент США Джо Байден засудив заяву рф про вихід з зернової угоди як "абсолютно обурливу" та висловив думку, що у росії нема "жодних причин" посилювати голод у світі таким чином.

Наразі росія каже, що може безкоштовно передати іншим країнам 500 тисяч тонн зерна, у той час як сама просто зараз блокує 2 мільйони тонн зерна для Алжиру, Ємену, В'єтнаму, Бангладеш, що є "голодним піаром", — заявляє міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив про часті перебої із зовнішнім електропостачанням та обстрілами на Запорізькій АЕС, — на його думку, обстановка на станція "хрупка та небезпечна".

У рф в Чорному морі на озброєнні є 24 ракети "Калібр".

05:00 Україна досягла переваги в артилерії над РФ на Херсонському напрямку — The New York Times.

03:30 ЗСУ знищили на Півдні 57 рашистів, самохідну установку "Нона", самохідні гаубиці "Акація" та "Мста-С" та інші види військової техніки.

Повідомлення ОК "Південь"

03:00 В Україні розгромили армійський корпус, який мав захищати Калінінград — Forbes.

01:00 "Напевно, friendly fire": Арестович про ураження ворожого фрегата "Адмірал Макаров" із крилатими ракетами на борту.

Фрагмент передачі "Фейгін.Live"

00:00 Увечері пролунав вибух на переправі біля Антонівського мосту поблизу Херсона, окрім того, місцеві телеграм-канали повідомляють, що у Севастополі спрацювали системи ППО.

Нагадаємо, про те, що відбувалося 27 жовтня, читайте у зведенні: "Війна — день 246: жорстокі бої на Донбасі, обстріли міст України ракетами і дронами тривають".

Дані за 28 жовтня доступні у матеріалі: "Війна — день 247: окупанти намагаються наступати на Донбасі, в Україні віялові відключення електроенергії".

З інформацією за 29 жовтня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 248: ЗСУ знизили темпи просування, а окупанти готуються до оборони у великих містах".