"Українська формула миру": що запропонував Зеленський на Генасамблеї ООН (відео)

Читать на русском
Автор
15283
Володимир Зеленський під час виступу на ГА ООН з відеозв’язку
Володимир Зеленський під час виступу на ГА ООН з відеозв’язку. Фото Скрін із відео

Зеленський запропонував на ГА ООН "Українську формулу світу"

Президент України Володимир Зеленський під час свого виступу на Генеральній асамблеї ООН звернеться до світових лідерів із низкою пропозицій та ініціатив окрім раніше озвученої пропозиції експорту російського аміаку через Україну.

Президент України виступив перед ГА ООН у ніч на четвер, 22 вересня з відеозв’язку.

Українська формула миру

Зеленський представив ГА ООН "Українську формулу миру", що складається із п'яти пунктів.

"Усі п'ять пунктів нашої формули: покарання за агресію; захист життя; відновлення безпеки та територіальної цілісності; гарантії безпеки; рішучість захищатися", — сказав він.

Зеленський зазначив, що це формула, яка "карає за злочин, захищає життя, відновлює безпеку та територіальну цілісність, гарантує безпеку та має на увазі рішучість".

Він також додав, що ця формула є універсальною і підійде не лише для України.

При цьому президент України наголосив, що ця ініціатива не передбачає "нейтральності", яка в нинішніх умовах є байдужістю.

"Кожен сам за себе. Ось про що вони говорять (говорячи про нейтральність — ред.). Цікавляться проблемами один одного умовно. Дбають один про одного формально. Протокольно співчувають. І тому так само умовно, формально та протокольно вдають, ніби захищають когось, а насправді – лише свої вузькі інтереси. Ось це і створює умови для війни. Ось це і потрібно виправити, щоб створити умови для миру", — заявив Зеленський.

Де-факто реформа ООН

Звертаючись до представників країн світу, він зазначив, що "Українська формула миру" у разі її прийняття також стане реформою ООН.

"Її імплементація вже де-факто стає реформою Об'єднаних Націй. Наша формула універсальна, а отже, об'єднує Північ та Південь світу. Вона закликає світову більшість і спонукає до розширення представництва тих, хто залишився непочутим".

У цьому контексті Зеленський назвав "дисбалансом", коли вся Африка, Латинська Америка, велика частина Азії, вся Центральна та Східна Європа підкоряються праву вето, якого самі ніколи не мали.

"І про це говорить Україна. Чи чули ви такі слова від росії? А вона – у Радбезі. Постійно. Чому? Чому не Японія чи Бразилія, не Туреччина чи Індія, не Німеччина чи Україна? Настане день, коли і це питання буде вирішено", — заявив він.

Нова система гарантій безпеки

Також президент України запропонував Генасамблеї ООН створити нову, засновану на гарантіях архітектуру безпеки світу.

"Кожна нація має право гарантувати безпеку. Не лише найбільші нації. Не лише найщасливіші. У нас є пропозиції такої модернізації архітектури безпеки для України, а отже, і для Європи та світу, яка не допустить більше жодної агресії проти нас. Ми вже презентуємо їх партнерам", — сказав він.

Президент конкретизував, що це пропозиції юридично обов'язкових багатосторонніх та двосторонніх договорів, — умов, за яких гаранти безпеки повинні діяти в певних часових рамках та з певним результатом.

"Результат на землі, на морі, у повітрі, у дипломатії та політиці, в економіці та фінансах, у забезпеченні зброєю та розвідданими. Кожен із вас, отримавши текст нашої формули світу, побачить і деталізацію того, що ми пропонуємо як гарантії безпеки" — сказав Зеленський.

За його словами, "кожна держава, проти якої спрямована збройна агресія, потребує можливості захищати своїх громадян та звільняти свою територію. Якщо для цього потрібно допомогти зброєю чи снарядами – це має бути. Якщо для цього потрібно допомогти фінансами, це має бути. Якщо для цього потрібно допомогти розвідданими, це має бути".

"Тому ми потребуємо оборонної підтримки – зброї, техніки та снарядів. Наступальних озброєнь, достатньо далекобійних, щоб звільнити нашу землю. І захисних систем насамперед протиповітряної оборони. І ми потребуємо фінансової підтримки, щоб зберегти внутрішню стабільність та виконувати соціальні зобов'язання перед нашими людьми", — заявив Зеленський.

Визнання державою-спонсором тероризму

Володимир Зеленський закликав ГА ООН визнати росію державою-спонсором тероризму через підрив нею низки елементів глобальної безпеки, таких як: продовольча, радіаційна, енергетична, мореплавання та безпека від зброї масового ураження.

За його словами, щоб відновити усі елементи глобальної безпеки у світі, необхідно зробити лише один сильний крок, час для якого давно настав.

"Потрібно визнати росію державою – спонсором тероризму. На всіх рівнях. У всіх країнах, які сповідують цінності миру та захисту людського життя. Юридично. Політично. Цей крок розставить усе по місцях. Після російського ракетного терору. Після масових вбивств. Після Маріуполя. Після спалення російськими військовими українських полонених у Оленівці. Після блокади портів. Після ударів російських танків і ракет по атомних станціях.І після загроз застосувати ядерну зброю, яка стала правилом, а не винятком для російських пропагандистів…", — заявив Зеленський.

Він також зазначив, що у разі, коли у тій чи іншій державі відсутні необхідні юридичні механізми, вона може ухвалити політичне рішення на рівні парламенту.

Покарання росії

Президент України також заявив про необхідність покарання російської федерації як за збройну агресію проти Української держави, так і за "катастрофічну турбулентність", яку росія спровокувала своєю незаконною війною для всього світу.

"Покарання за злочин агресії. Покарання за порушення кордонів. Покарання, яке має діяти, поки не буде відновлено міжнародно визнаний кордон. Поки агресія не припиниться. І поки не буде повної компенсації за війну", — сказав Зеленський.

Він також назвав санкції проти агресора частиною формули миру, як і блокування торгівлі та відносин із агресором.

"Все це – покарання", — підкреслив президент України і закликав ізолювати росію принаймні на час агресії.

"Позбавити права голосу. Позбавити прав делегації. Позбавити права вето, якщо це член Ради безпеки ООН. Тобто покарати всередині інститутів", — заявив Зеленський.

У цьому контексті він також закликав застосовувати проти пропагандистів, які виправдовують агресію, повний пакет персональних обмежень. "Тобто покарати за брехню", — наголосив Зеленський.

Говорячи про візові обмеження для громадян росії, Зеленський закликав покарати їх за потурання злу та спонукати через візові обмеження до боротьби проти агресії своєї держави.

Трибунал по росії

Володимир Зеленський заявив про необхідність створення трибуналу для покарання росії за агресію проти України.

"Має бути створений спеціальний трибунал для покарання росії за злочин агресії проти нашої держави. Це те, що стане сигналом для всіх потенційних агресорів, що вони мають цінувати мир, інакше будуть притягнуті до відповідальності світом", — сказав він і додав, що українська сторона підготувала конкретні кроки щодо створення такого трибуналу і вони будуть представлені всім державам.

Компенсації

Крім цього, Зеленський заявив, що Україна звернеться до ГА ООН за підтримкою необхідності створення міжнародного компенсаційного механізму України від російської агресії.

"росія зобов'язана заплатити за цю війну своїми активами. Це теж покарання. Це одне з найстрашніших покарань для російських чиновників, які найбільше цінують гроші", — заявив Зеленський.

Переговори

Президент України також заявив, що влада росії не бажає припинення війни, про що свідчать останні її рішення про оголошення мобілізації та проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України.

"Що стосується переговорів між Україною та росією. Напевно, ви чули різні слова з москви про переговори. Начебто вони до них готові. Але: вони говорять про переговори, але оголошують про мобілізацію. Вони говорять про переговори, але оголошують псевдореферендуми на окупованих територіях України", — нагадав Зеленський.

Він висловив упевненість, що "людство і міжнародне право сильніше однієї держави-терориста. росії доведеться кінчати цю війну. Війну, яку вона почала".

При цьому він зазначив, що врегулювання може відбуватися не тільки в рамках "української формули миру", а на будь-якій іншій основі, оскільки, як він зазначає: "чим далі заходить російський терор, тим менша ймовірність, що взагалі хтось у світі сідатиме за один стіл переговорів з росією".

Початок трансляції з 17 хвилини

Як повідомлялося, вранці 21 вересня російський диктатор володимир путін звернувся до росіян і оголосив про низку важливих для них змін: оголосив, що в країні розпочнеться часткова мобілізація, звинуватив "колективний захід" у бажанні розвалити росію і знову погрожував ядерною зброєю.