Війна — день 208: ЗСУ готуються до нового наступу, росіяни обстріляли АЕС

Читать на русском
Автор
32510
Вторгнення триває вже 208 днів
Вторгнення триває вже 208 днів

Оперативно про головне 19 вересня

Російське вторгнення в Україну триває вже 208 днів. Натиск окупаційних військ поступово слабшає на багатьох напрямках і намагаються поспіхом закріпитися на схід від Осколу, чекаючи нового контрнаступу українських військових, яке за словами президента України вже готується. Однак військові невдачі росіян змушують їх посилювати обстріл мирних населених пунктів, у тому числі й на Харківщині. Водночас на окупованих територіях також не спокійно, а чергові вибухи продовжують позбавляти колаборантів життя.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 вересня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські айтішники зламали сайт ПВК "Вагнера" та скопіювали всі персональні дані на найманців, яких відправляють на війну в Україну, повідомив віце-прем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

22:00 Словенія передасть Україні 28 танків M-55S. Натомість за договором із Німеччиною отримає 35 важких вантажних машин та п'ять автоцистерн для води німецького виробництва.

21:00 Президент України Володимир Зеленський виступить у вівторок, 20 вересня, із зверненням до Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй.

20:00 Україна на Генасамблеї ООН вимагатиме від міжнародної спільноти створення Міжнародного трибуналу для розслідування злочину російської агресії, а також Міжнародного компенсаційного механізму за збитки, які завдала росія Україні своєю неспровокованою війною, заявила заступник міністра юстиції Ірина Мудра.

У Віндзорі завершується похорон королеви Великої Британії Єлизавети II.

19:00 В Україні підтвердили другий випадок захворювання на мавпячу віспу, повідомляє МОЗ.

18:00 Російські окупанти обстріляли із реактивної системи залпового вогню, ймовірно, "Смерч" Криворізький район Дніпропетровської області, жертв немає, повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

17:00 Україна дозволила вакцинацію COVID-19 дітям від п'яти років.

16:00 Білогорівка Луганської області зачищена і повністю під контролем ЗСУ, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

15:00 У Яровій Донецької області підняли український прапор.

14:00 Донецьк потрапив під потужний обстріл, повідомляється щонайменше про 13 загиблих.

Прес-секретар президента рф дмитро пєсков заявив, що росія нібито не має відношення до сотень убитих в Ізюмі.

Під Дніпром спрацювали засоби ППО, можливо, збили безпілотник.

Вибух Дніпро Кам'янське 19.09.2022

12:00 В Україні через збройну агресію рф за 18 вересня загинули десятеро осіб, ще 22 дістали поранення, заявив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Правоохоронці вже встановили 50 місць незаконного утримання українців російськими військовими, у тому числі ті, які використовуються як фільтраційні табори, — генпрокурор Андрій Костін.

11:00 Зеленський відреагував на обстріл Південноукраїнської АЕС: "Росія наражає на небезпеку весь світ. Повинні зупинити її, поки не пізно".

Вранці 19 вересня із українських портів вийшли у рейси "зерновим коридором" ще шість суден з агропродукцією, — Міноборони Туреччини.

10:00 Вранці на Херсонщині знищили російський штурмовик Су-25, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Тим часом втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 19.09.2022
Втрати росії в Україні 19.09.2022

09:00 Вночі росіяни обстріляли Південноукраїнську АЕС – ракета впала за 300 метрів від ядерних реакторів. Ударною хвилею пошкоджено будівлі АЕС, розбито понад 100 вікон. Наразі всі три енергоблоки ПАЕС працюють у штатному режимі. Потерпілих серед персоналу станції немає.

В результаті агресії рф проти України на сьогоднішній день 390 дітей загинули і більше 759 постраждали, — ювенальні прокурори.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч пішла під обстрілами, — вибухи чули у Миколаєві, Запоріжжі, на Дніпропетровщині та попередньо навіть поблизу від Южноукраїнська, де стоїть Південноукраїнська АЕС;
  • війна росії проти України перебуває в новій фазі і проходить не надто добре для рф, вважає генерал США Марк Міллі;
  • шторм досі не дає рф панувати у Чорному морі, тому в неї там напоготові всього 8 ракет типу "Калібр".

05:00 Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив про неможливість умов для досягнення миру між Росією та Україною.

04:30 ЗСУ знищили на Півдні 29 окупантів, а також велику кількість техніки ворога.

02:30 Війська Росії завдали ракетних ударів по Запоріжжю.

02:00 ЗСУ захопили найсучасніший танк армії путіна.

00:45 У Миколаєві пролунали вибухи.

Нагадаємо, інформація за 16 вересня доступна у зведенні: "Війна — день 205: війська росії тероризують Кривий Ріг і атакують на Донбасі" .

З даними за 17 вересня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 206: ЗСУ продовжують контрнаступ, а у звільнених містах знаходять масові поховання".

Про те, що відбувалося 18 вересня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 207: ЗСУ звільняють Україну, розкриваються все нові звірства окупантів"