Війна — день 188: ЗСУ перейшли в контрнаступ на півдні України

Читать на русском
Автор
16168
Війна в Україні — день 188
Війна в Україні — день 188. Фото Телеграф

Оперативно про головне 30 серпня

Широкомасштабне вторгнення росії в Україну триває 188 днів. Збройні сили України проводять успішну наступальну операцію в Херсонській області і за деякими даними звільнили 4 населені пункти, незважаючи на значну перевагу у живій силі та військовій техніці противника.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Організацією так званих референдумів про приєднання окупованих територій України до росії займається перший заступник глави адміністрації президента рф Сєргєй Кірієнко, заявляють у Держдепі США.

22:00 Одеська ОВА офіційно повідомила мера облцентру Труханову, що одеські пам'ятники Катерині II та Олександру Суворову не мають статусу об'єкта культурної спадщини та для їх демонтажу чи перенесення жодних дозволів та погодження не потрібні.

21:00 На Харківщині окупаційна "влада" погрожує забирати з сімей дітей, якщо батьки не приведуть їх у вересні до шкіл, повідомляє пресслужба облпрокуратури.

20:00 Російські окупанти обстріляли Червоногригорівську, Марганецьку, Зеленодольську громаду та Нікополь, жертв немає, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

19:00 Місія МАГАТЕ у складі 14 осіб, яка виїхала 29 серпня з Відня, прибуде на Запорізьку АЕС 31 серпня, повідомляє The New York Times.

Раніше стало відомо, що Володимир Зеленський у вівторок зустрівся з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

18:00 Кабінет міністрів України пропонує Раді національної безпеки та оборони застосувати санкції проти глави Російської православної церкви патріарха Кіріла (Володимира Гундяєва) та інших представників РПЦ.

17:00 Міністри оборони країн-членів Європейського Союзу досягли політичних домовленостей розпочати роботу над створенням для української армії тренувальної місії ЄС.

Влада Франції заявляє, що газу у них вистачить на "звичайну" зиму, а на випадок холодів буде потрібна додаткова підготовка, повідомляє у вівторок телеканал БФМ-ТВ. За словами міністра екологічного переходу Франції Аньєса Паньє-Рюнаше, "на випадок нормальної зими у нас достатньо обсягу газу, проте ми повинні підготуватися на випадок холодів".

16:00 Під артобстріл росіян потрапив у Київський район Харкова. "Кілька "прильотів". Пожежа у багатоповерхівці", — повідомив мер міста Ігор Терехов.

В результаті обстрілів Миколаєва російськими окупантами є жертви, повідомив мер Миколаєва Олександр Сенкевич: "Поки що відомо про одного загиблого та одного пораненого".

15:00 Верховна Рада підтримала у першому читанні резонансний закон "Про медіа", який в умовах війни подається як одна з умов вступу до ЄС, але може бути зайвою спробою регулювання медіапростору.

Двоє постраждалих у ранковому обстрілі Харкова перебувають у тяжкому стані, ще п'ятеро — середньо тяжкі, інформує Харківська ОВА.

Тим часом The Washington Post з'ясувала причини частоти переможних заяв росії про знищення HIMARS — дорогі російські ракети стріляли по дерев'яних макетах комплексів.

13:40 росія навмисне обстрілює коридори, якими місія МАГАТЕ має дістатися ЗАЕС, щоб змусити її пройти через окуповані території Донбасу чи Криму, — радник голови ОП Михайло Подоляк.

Ватажок бойовиків "днр" деніс пушилін насмішив черговою зухвалою заявою: "Є інформація про готовність США поставити Києву зброю з дальністю стрілянини 300 км, доведеться відсувати українські війська на цю відстань".

12:40 Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Києва напередодні запланованого візиту на окуповану росією Запорізьку АЕС. Члени місії були помічені репортерами CNN у своєму готелі в столиці.

11:35 Сьогодні з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вирушило одразу 6 суден. Загалом на борту 183 тис. тонн української агропродукції.

11:00 Після обстрілу Харкова влада повідомляє вже про 5 загиблих і 9 постраждалих. Горить житловий будинок, кількість жертв може збільшитись.

10:20 Центральну частину Харкова обстрілюють з артилерії, було щонайменше вісім прильотів, є вірогідність нових обстрілів. В одному з улюблених місць відпочинку пожежа. Постраждала одна людина.

09:50 росія втратила ще 450 окупантів в Україні за останню добу:

Втрати росії в Україні 30.08.2022
Втрати росії в Україні 30.08.2022

09:15 Сумщина: близько першої години ночі по території Краснопільської громади було 6 прильотів із САУ, з восьмої ранку було 14 прильотів з артилерії по Великописарівській громаді.

08:45 Дніпропетровщина: по Нікопольському району ударили з "Градів" та важкої артилерії, пошкоджені автовокзал, магазини та дитяча бібліотека, виведені з ладу дві лінії електропередач; по Дніпровському і Криворізькому районах вдарили ракетами, наслідки встановлюються.

Влада Запорізької області повідомляє про знищення групи окупантів Мелітополя, які вирішили подивитися на пожежу БК у Михайлівці.

В Одесі попередньо засоби ППО збили безпілотник.

07:20 В Одесі чули вибух. Повітряної тривоги немає. Інформація уточнюється.

У Херсоні з самого ранку чути вибухи, автоматні черги, на околицях тривають бої.

06:40 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю, наслідки удару уточнюються;
  • ЗСУ за допомогою артилерії вразили 13 пунктів управління російських окупантів у Херсонському, Бериславському і Каховському районах, а також переправу через річку Дніпро біля села Львове, — ОК "Південь";
  • росія на зараз має у Чорному морі три надводні носії ракет з 24 "Калібрами" на озброєнні;
  • незалежно від масштабів контрнаступу ЗСУ на півдні, його вплив вже відчувається, росіяни активно стягують ресурси зі сходу, — речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі;
  • ЄС не може дозволити, щоб путін здобув перемогу у його імперіалістичній та загарбницькій війні проти України, — Високий представник ЄС Жозеп Боррель;
  • з ринку рф виходять міжнародні виробник аксесуарів для ПК Logitech і один з найбільших операторів контейнерів Maersk;
  • росія закупила та доправила на свою територію першу партію іранських бойових дронів, які скоро будуть використані проти ЗСУ, — Адміністрація США.

5:00 Голова Запорізької ОВА Олександр Старух каже, що є надія на те, що ЗАЕС перейде назад під контроль України та МАГАТЕ, як і на те, що окупанти залишать територію атомної станції

3:00 Окупанти за попередню добу на півдні України могли втратити до 82 солдатів та 30 одиниць техніки, серед яких танки, ЗРК С-300, ствольна та реактивна артилерія

1:00 У російському Білгороді вночі чули вибухи з боку аеропорту, після чого біля місцевого вокзалу утворилися великі черги.

00:00 Російські окупанти у понеділок, 29 серпня, викрали та відвезли у невідомому напрямку кілька вчителів в окупованому Енергодарі, повідомив мер міста Дмитро Орлов.

Фінський виробник телекомунікаційного обладнання Nokia остаточно припинить діяльність на території російської федерації.

З інформацією за 27 серпня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 185: окупанти загальмували на Донбасі, а ЗАЕС знову подає енергію Україні" .

Про події 28 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 186: окупанти практично зупинили просування, але посилюють ядерний шантаж".

Про те, що відбувалося 29 серпня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 187: оптимістичні звістки з-під Херсона та візит МАГАТЕ на ЗАЕС".