Війна — день 137: штурм окупантів захлинувся, контратака ЗСУ на Херсонщині дедалі ближче

Читать на русском
Автор
25673
Війна в Україні — день 137
Війна в Україні — день 137

Оперативно про головне за 10 липня

Українські захисники ведуть оборону проти російських загарбників упродовж 137 днів. Окупанти кидають безліч сил на захоплення окремих точок на Донбасі, проте ефективне протистояння української армії знижує і без того невеликі темпи наступу росіян. Останнім часом штурмові дії окупантів жорстко припиняються ЗСУ, хоча атаки російської армії йдуть на всій лінії фронту. До речі, українська влада закликає жителів окупованої Херсонщини та Запоріжжя евакуюватися, що може вказувати на приближення контратаки ЗСУ на цьому напрямі. Російські терористи продовжують обстрілювати українські міста ракетами. А на політичному фронті знову засвітився дмитро медведєв, який у стилі гопника поміркував на тему превентивного удару.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 10 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 В областях, що межують із Білоруссю, оголосили повітряну тривогу. У тому числі у Києві.

22:00 Зеленський наказав деокупувати південь України, заявив міністр оборони Олексій Рєзніков.

21:00 Ще одну людину врятовано з-під завалів п'ятиповерхового будинку у м. Часів Яр Донецької області, зруйнованого ракетним ударом російських окупантів у неділю, їх кількість таким чином досягла шести.

20:00 Україна засмучена: МЗС відреагувало на гучне рішення країни-союзника.

19:00 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 Окупанти влаштували провокацію на Запорізькій АЕС: беруть участь військові та пропагандисти.

17:00 Байден їде домовлятися: знайдено ще одне джерело зброї для України.

16:00 У Херсоні після ракетного удару горять казарми окупантів.

15:00 В Часовому Яру на Донеччині вже 15 загиблих, під завалами шукають ще 24 людей.

В Херсоні тим часом пожежа и вибухи, — за непідтвердженими даними, ЗСУ вдарили по казармам окупантів.

13:20 Після удару по багатоповерхівці у Часовому Яру на Донеччині знайшли вже 10 загиблих, ще десятки людей продовжують шукати під завалами, — ДСНС.

11:30 Росіяни розбомбили батальйон "днр" на Донеччині, — повідомляє СБУ з посиланням на свіжий перехват.

З'явилося відео удару по багатоповерхівці у Часовому Яру під Бахмутом.

10:00 Вночі росіяни завдали ракетного удару по Харкову, знищена школа та приватний будинок.

Контроль над трасою E40, що з'єднує Донецьк та Харків, ймовірно, стане важливою ціллю для росії, яка намагається просунутись у Донецькій області, — вважає британська розвідка.

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

Втрати росії в Україні 10.07.2022

09:00 У Радушне під Кривим Рогом вчора "прилетіли" три ракети "Калібр" рф, повністю знищено підприємство промислової інфраструктури, втрати уточнюються; також вночі росіяни обстріляли Зеленодольську громаду, без втрат, — мер Криворого Рогу Олександр Вілкул.

На сьогодні вже 347 дітей загинули внаслідок збройної агресії рф в Україні, ще понад 648 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:10 Ворог вгатив "Ураганами" по багатоповерхівці у Часовому Ярі під Бахмутом на Донеччині, повністю знищено два під'їзди; вже дістали 6 загиблих і 5 поранених, ще щонайменше 30 людей під завалами, — голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Часів Яр після обстрілу
Часів Яр після обстрілу

08:00 Ворог вдарив крилатою ракетою типу "Іскандер" по Харкову з території Бєлгородської області; також росіяни намагалися штурмом прорватися через населений пункт Долина в напрямку Слов'янська, проте зазнали поразки та відійшли, — Генштаб ЗСУ.

06:40 Кілька важливих новин на ранок:

  • ЗСУ завдали ударів по російських командних пунктах у Чорнобаївці, а також розбили чотири склади боєприпасів на півдні;
  • повідомляється про серйозні вибухи та пожежі на складах окупантів на Донбасі;
  • служба держбезпеки Латвії заявила, що розвідки рф і Білорусі намагаються вербувати чиновників у прикордонних регіонах, де розгортаються сили союзників з НАТО;
  • рано-вранці чули вибухи у Дніпрі та Харкові, інформацію уточнюємо;
  • росіяни хочуть частково або повністю захопити Харківську область та створити там "ХНР", — вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

05:00 У Дніпрі пролунали вибухи, повідомляють місцеві телеграм-канали.

04:00 Канада має намір запровадити нові санкції проти росії.

02:00 Вибухи пролунали в окупованому Алчєвську (Луганська область), попередньо — горять склади з паливом і боєприпасами окупантів.

01:00 Три ворожі безпілотні літальні апарати минулої доби знищили воїни зенітного ракетного полку ПС ЗС України.

00:00 Ще 15 людей поранено внаслідок ракетних ударів рф по Костянтинівці на Донеччині, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"У Костянтинівці не менше 5 прильотів по житлових масивах – вже зараз відомо про 1 загиблого та 18 поранених", — повідомив Кириленко.

Про події за 7 липня можна прочитати у статті: "Війна — день 134: окупанти продовжують обстріл міст, але ЗСУ просуваються на кількох напрямках".

Вся важлива інформація за 8 липня доступна у матеріалі: "Війна — день 135: окупанти планують захопити ще один облцентр, дивна заява путіна".

З новинами минулої доби, 9 липня, можна ознайомитися у зведенні за суботу: "Війна — день 136: просування окупантів сповільнилося, приниження росії на міжнародній арені".