Чи воюватиме НАТО разом з Україною: військовий експерт розповів про цікаве рішення

Читать на русском
Автор
19904
Іноземні добровольці
Іноземні добровольці. Фото censor.net

Деяка кількість бійців із країн НАТО вже воюють за Україну проти росії.

Незважаючи на те, що окремі держави-партнери України, і блок НАТО у війну з росією на українській стороні не вступлять, все ж таки є спосіб, за допомогою якого бійці країн-членів Альянсу таки допоможуть Україні захистити свою землю і незалежність, і він вже в певною мірою реалізується — це добровольці.

Таку думку висловив "Телеграфу" військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський.

Він нагадав, що нинішнє керівництво і НАТО, і США неодноразово заявляли, що не мають наміру вступати в російсько-українську війну.

"Виходячи з основних постулатів Північноатлантичного альянсу як виключно оборонного блоку, варіантів, що якась із держав-членів вступить у боротьбу на боці України – немає", — сказав Сергій Грабський.

Водночас він нагадав, що це не заважає НАТО підтримувати консолідовану позицію щодо забезпечення територіальної цілісності, свободи та незалежності України всіма способами, у тому числі постачанням озброєнь, боєприпасів, військової техніки, матеріальних засобів тощо.

Сергій Грабський також додав, що є негласний (або напівгласний) дозвіл добровольцям, у тому числі з країн-членів НАТО, брати участь у відбитті російської агресії на боці України.

"Але говорити про те, що якась з країн НАТО під своїм прапором вступить на бік України у війну проти росії — на сьогоднішній день не доводиться", — резюмував він.

Як повідомлялося, 7 червня у центрі Києва американець Райан Рус вивісив прапори 53 країн, громадяни яких воюють в Україні проти російських окупантів.