Війна — день 97: росія щосили штурмує Луганщину, втрачаючи позиції на півдні України

Читать на русском
Автор
6778
Україна 97 днів відбиває широкомасштабне російське вторгнення
Україна 97 днів відбиває широкомасштабне російське вторгнення. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 31 травня

Україна відбиває широкомасштабне російське вторгнення 97-й день поспіль. Російське військове командування сконцентрувало на Донбасі всі свої вільні війська і не зважаючи на втрати штурмує українські позиції, змістивши фокус своїх цілей на повне захоплення Луганської області, що, на думку військових експертів, є бажанням будь-що надати російському диктатору володимиру путіну яку-небудь значну перемогу над Україною. Проте, роблячи ставку на захоплення Луганщини, росіяни послаблюють свої угруповання на інших напрямках, чим успішно користуються ЗСУ, відвойовуючи свої території на півдні країни.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про найважливіші події України та світу за 31 травня, але оперативніше отримувати інформацію читачі можуть у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські бійці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили дев'ять атак противника на Донбасі, на 4 локаціях ще тривають бої. Минулої доби військовослужбовці угруповання ООС знищили:

  • 2 танки;
  • 13 артилерійських систем;
  • 8 бойових броньованих машин;
  • 6 ворожих автомобілів.

22:00 На Харківщині бійці 93-го ОМБр "Холодний Яр" у вівторок вдень збили російський вертоліт Ка-52, також відомий як "Алігатор".

21:00 За 31 травня росіяни вбили 4 мирних мешканців Донбасу: 3 у Слов'янську та 1 у Райгородку. Ще 7 цивільних дістали поранення.

Людмила Денісова, яку рішенням парламенту було звільнено з посади Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, планує оскаржити своє звільнення в суді.

20:00 Росіяни вдарили по хімзаводу в Сєвєродонецьку — є небезпека отруєння азотною кислотою.

19:00 Греція надасть Україні танки радянського виробництва, а за це Німеччина надасть Афінам сучасні німецькі бойові машини піхоти. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц

18:00 Українські нардепи не планують повертати акциз та ПДВ на пальне до завершення військового стану в країні, заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

17:00 Президент Словаччини Зузана Чапутова в рамках офіційного візиту в Україну відвідала звільнені від російської окупації Бородянку та Ірпінь, повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Олексій Кулеба. "Закордонні партнери були шоковані побаченим у Бородянці та Ірпені", — написав Кулеба у телеграм-каналі.

Євроюст має намір надати Спільній слідчій групі (ССГ) з розслідування військових злочинів в Україні юридичну, технічну та фінансову підтримку.

16:00 Заборона ЄС на імпорт сирої нафти рф почне діяти протягом 6 місяців після офіційного набуття чинності санкцій проти неї, відмова від російської нафти проходитиме поетапно, повідомили західні ЗМІ з посиланням на неназваного представника Єврокомісії.

15:00 Верховна Рада звільнила Людмилу Денисову з посади уповноваженого з прав людини.

Верховна Рада закликала ЮНЕСКО позбавити росію статусу держави-члена.

14:00 Президент росії володимир путін наказав повністю захопити території всієї Луганської області до 1 червня, а Донецької області, — до 1 липня. Про це пише "24 канал" із посиланням на свої джерела у спецслужбах.

Президент Білорусі олександр лукашенко тим часом нагородив військових за участь у війні в Україні, і це важливо, оскільки офіційно Білорусь у ній нібито не бере участі.

12:00 Вночі був ракетний удар по Слов'янську Донецької області, троє мирних людей загинули, ще шість постраждали, прокуратура розпочала розслідування.

Триває обстріл Миколаєва, — місцева влада каже, що окупанти змінили тактику на "бей-бегі" і тепер просто виганяють самохідні артилерійські установки з укриттів і стріляють по містах, не прицілюючись.

11:00 Газпром заявив про зупинення поставок газу Нідерландам через відмову платити за блакитне паливо в рублях.

Тим часом в окупованих районах Херсонської та Запорізької області знов великі проблеми зі зв'язком, глушать українські мережі.

10:00 Свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні на 31.05.2022
Втрати росії в Україні на 31.05.2022

09:00 У бойових діях в Україні загинуло 4070 мирних жителів, — пише ООН. Насправді, в одному тільки Маріуполі загиблих десятки тисяч.

08:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинуло вже 243 дитини, ще 446 постраждали, — ювенальні прокурори.

07:00 Свіжа карта бойових дій на сьогодні має такий вигляд. А докладний аналіз, що змінилося за добу, читайте за цим посиланням.

Карта бойових дій Україна 31.05.2022
Карта бойових дій Україна 31.05.2022

5:00 У США уточнили позицію Байдена щодо ракет для України. Системи, які б'ють на 300 км ЗСУ не отримають, але можливі постачання ракет, здатних вражати цілі на відстані до 70 км.

3:00 Європейська рада ухвалила рішення про введення часткового ембарго на російську нафту. Крім того, в ЄС вирішили виділити Україні додатково 9 мільярдів євро фінансової допомоги

1:00 Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що, згідно з прогнозами регулятора, інфляція в Україні може до кінця року піднятися до 20%.

00:00 Ударна авіація Повітряних Сил ЗСУ 30 травня завдала вогневих ударів по окупаційним військам у Харківській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях.

Ударні групи штурмовиків та бомбардувальників під прикриттям винищувачів здійснили до десяти авіанальотів на ворожі позиції. Завдано вогневого ураження по складах боєприпасів, скупченню броньованої техніки, живої сили російських військ.

Нагадаємо, інформацію про те, як минуло 28 травня, читайте в публікації: "Війна — день 94: ситуація на Донбасі погіршується, а окупанти продовжують тиснути біля Сєверодонецька".

Новини за 29 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 95: ЗСУ тримають Сєвєродонецьк і наступають на півдні".

А про те, що відбувалося 30 травня, можна прочитати у трансляції: "Війна — день 96: росіяни увійшли до Сєвєродонецька, а ЗСУ пішли в контрнаступ на півдні України".