Війна — день 93: російські війська посилюють тиск на Донбасі, незважаючи на втрати

Читать на русском
Автор
6256
На фронтах зберігається тяжка ситуація Новина оновлена 30 травня 2022, 21:03
На фронтах зберігається тяжка ситуація. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне за 27 травня

Україна протистоїть широкомасштабному вторгненню росії 93-й день. По країні знову і знову оголошуються повітряні тривоги через ракети, що випускаються російськими військами, а мирні міста, у тому числі Харків, зазнають артилерійських обстрілів. Тяжка ситуація залишається на Донбасі, де окупанти продовжують атакувати позиції Збройних сил України, місцями небезуспішно. На міжнародній арені також лунають неоднозначні заяви. З одного боку колишні прихильники російського диктатора володимира путіна відмовилися від проросійської риторики і чітко виступають на боці України, а з іншого ж господар московського Кремля шантажує світову спільноту продовольчою кризою і голодом. Україна закликає міжнародних партнерів, насамперед США, надати ЗСУ обіцяне важке озброєння, зокрема, реактивні системи залпового вогню.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" інформуватиме про головні новини, які відбулися в Україні та світі 27 травня, але оперативніше отримувати інформацію читачі можуть у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У Міністерстві оборони США заявили, що "вони знають та усвідомлюють" запит України на реактивні системи залпового вогню, але "рішення… ще не прийняте".

Водночас Wall Street Journal із посиланням на джерела в американському уряді стверджує, що там ухвалили попереднє рішення про постачання в Україну сучасних пускових установок М270 MLRS та М142 Himars, які можна використовувати як реактивні системи залпового вогню, так і оперативно-тактичні ракетні комплекси.

22:00 Українські захисники продовжують стримувати агресора у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". 27 травня воїни знищили:

  • особового складу – до 60;
  • БМП – 1;
  • ББМ – 1;
  • артилерійських систем – 1;
  • АТТ – 2.

21:00 Окупанти з території росії обстріляли Сумську область з мінометів, втрат серед українських військових та військової техніки немає, інформація про поранених та загиблих серед місцевих уточнюється, повідомляє Оперативне командування "Північ".

20:00 Збройних сил замало: Лукашенко наказав створити нову армію.

19:00 Біля путіна знову обговорюють штурм Києва, пише "Медуза".

Свіже зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 Канцлер Австрії зателефонував путіні через Україну: стали відомі підсумки розмови.

17:00 "Навіть якщо ми залишимо Луганщину, стратегічного перелому і близько не буде": думка Дениса Поповича.

16:00 Зеленський розповів, за який термін можна закінчити війну.

Свіжа карта ситуації в Україні від міноборони Великої Британії.

15:00 Канцлер Австрії Карл Нехаммер повідомив, що збирається сьогодні провести телефонну розмову з президентом рф путіним.

Тим часом генерал НАТО Ганс-Лотар Домрезе вважає, що ЗСУ доведеться відступити у війні з росією, щоб урятувати життя, але вже до осені Україна матиме достатньо сил, щоб повернути собі східні райони.

14:00 росія запустила з Ростовської області три "Іскандери" по казармі Нацгвардії під Дніпром, одна з ракет влучила у ціль, — попередньо загинуло 10 людей, ще 35 постраждали.

13:00 Лиман Донецької області перейшов під контроль росії, проте українські військові зміцнилися на нових позиціях, звідки відбиватимуть наступ противника.

Група депутатів в рф закликала путіна припинити війну в Україні.

12:00 Російські диверсанти захопили готель "Мир" на околиці Сєвєродонецька Луганської області, зараз там точаться бої з українськими захисниками.

11:00 На Донеччині пошкодили другий Донецький водогон, через що Дружківка, Костянтинівка та ще 9 населених пунктів опинилися без води. Фахівці не можуть відновити водопостачання через обстріли.

З'явилося фото наслідків удару по Дніпру:

Наслідки ракетного удару Дніпро 27.05.2022

10:00 Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликає Україну відмовитися від вступу до ЄС та пропонує створити новий альянс.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 27.05.2022

09:00 Внаслідок збройної агресії рф в Україні загинула 241 дитина, ще 438 постраждали, — ювенальні прокурори.

В мережі з'явилося відео, як росіяни обстрілюють Донбас забороненими фосфорними боєприпасами:

08:00 Після серії вибухів у Дніпрі зафіксували масштабні руйнування, триває розбір завалів — можуть бути жертви.

07:00 Російські військові посилили наступ на Донбасі, пішли у бік Бахмута з Попасної та можуть "зімкнути котел" навколо Сєвєродонецька та Лисичанська вже найближчими днями, а також зміцнюються у Харківській, Миколаївській, Херсонській та Запорізькій областях, щоб не дати ЗСУ повернути окуповані території.

Карта бойових дій в Україні сьогодні 27.05.2022
Карта бойових дій в Україні сьогодні 27.05.2022

Вночі у Дніпрі чули кілька вибухів.

05:00 росія розгорнула в Україні 110 оперативно-батальйонних тактичних груп, але навіть незважаючи на перевагу в чисельності, російські війська досягли невеликих успіхів і, мало того, ці успіхи компенсуються успіхами України на інших полях битв, особливо навколо Харкова, заявляють у Міноборони США.

04:00 Минулої доби ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ у взаємодії з авіацією виконали понад 100 вогневих завдань на півдні України. Попередньо знищено 35 окупантів та кілька бойових машин піхоти. Остаточні втрати ворога уточнюються/

02:00 Україна отримала партію авіаційної техніки радянського виробництва – штурмовики Су-25 та багатоцільові гелікоптери Мі-17, повідомляє Foreign Policy.

Авіаційна техніка була передана у розібраному стані, а постачання було здійснено за підтримки Європейського командування збройних сил США. Про кількість апаратів та з яких країн їх було відправлено — не повідомляється.

01:00 США готуються затвердити передачу ракетних систем великої дальності для України.

00:00 Літак-винищувач Повітряних сил ЗСУ минулого вечора успішно відпрацював ворожу ціль в небі над Чернівецькою областю, повідомив голова ОВ Сергій Осачук.

У Командуванні Повітряних сил Збройних Сил України уточнили: близько 22:30 четверга винищувач ПС ЗСУ в небі Чернівецької області знищив ворожу крилату ракету.

У Маріуполі розвивається початкова стадія епідемії, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

Нагадаємо, що інформація за 24 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 90: три місяці Україна за допомогою десятків країн світу відображає російську навалу".

Головні події за 25 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 91: росіяни сильно тиснуть на Донбасі, не зважаючи на втрати".

А з новинами за 26 травня можна ознайомитись у трансляції: "Війна — день 92: ситуація на Донбасі погіршується, Україна готується до тяжкого місяця".