Війна — день 91: росіяни сильно тиснули на Донбасі, не зважаючи на втрати

Читать на русском
Автор
7311
Українські воїни тримають оборону під натиском росіян
Українські воїни тримають оборону під натиском росіян

Оперативно про головне 25 травня

Україна відбиває російське широкомасштабне вторгнення 91-й день. Російські окупанти штурмують Донбас усіма силами й на думку деяких військових аналітиків зібрали всі наявні у них сили для цього. Такий безпрецедентний тиск, на жаль, дає свої плоди: ЗСУ довелося відступити зі Світлодарська і його одразу зайняли російські війська. Проте атаки не проходять для російської армії безкровно і щодня вони втрачають десятки одиниць військової техніки та сотні – живої сили. Тим часом українська армія вже озброїлася великокаліберною західною артилерією та почала успішно застосовувати її на фронтах.

У цій трансляції "Телеграф" інформував про головні події, що відбулися в Україні та світі 25 травня. Проте читачі можуть отримувати новини оперативніше в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:40 Президент України Володимир Зеленський традиційно звернувся до українців наприкінці дня.

Окупанти на Донбасі мають тактичний успіх, який загрожує перерости до оперативного. Про це розповів радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

22:00 У російському міноборони заявили, що відкриють два гуманітарні коридори з українських портів у Чорному та Азовському морях. Українські кораблі ними скористатися не зможуть, але ймовірно що іноземні судна зможуть вивезти зерно з портів

21:00 Зеленський підтримав запровадження візового режиму для росіян

20:00 В Організації Об'єднаних Націй зробили тривожну для України заяву щодо ядерної загрози з боку росії. Один із представників ООН переконаний, що перспектива ядерного конфлікту в Україні стала можливою.

Тим часом найбагатша людина України Рінат Ахметов виступив із різкою заявою про війну росії проти України, назвавши дії російської влади геноцидом та військовими злочинами. Проте олігарх переконаний, що наша країна переможе у війні та поверне Крим та весь Донбас.

19:00 путін відвідав лікарню з пораненими в Україні російськими окупантами і вчергове раз став мішенню для жартів — цього разу через явний бронежилет під білим халатом.

18:00 Оскільки бойові дії у східній частині України розвиваються дуже динамічно, бійці Збройних сил почали вдаватися до певних маневрів, проте розцінювати їх як відступ не потрібно, заявили у Міноборони України.

17:00 Щоденна мапа ситуації в Україні від міністерства оборони Великої Британії.

16:00 У Європарламенті вважають неправильною політику "умиротворення" або "збереження обличчя" щодо путіна, тож закликають європейські країни припинити цим займатися. "Я не хочу чути слово "умиротворення" більше ніколи", — заявила президент Європарламенту Роберта Мецола.

15:00 Міністр оборони Олексій Рєзніков розповів як нараховується заробітна плата українським військовослужбовцям. За словами міністра, вона складається із двох траншів:

  • місячна платня (наприклад, у рядового стрільця це 13-14 тис грн);
  • "надбавки за воєнний стан", що залежить від того, де перебуває боєць; поза бойовими діями вона становить 1 тис грн на день, а в бою – 3 тис грн на день.

14:00 путін підписав указ про спрощений прийом до російського громадянства мешканців Запорізької та Херсонської областей.

Також держдума рф прийняла одночасно в трьох читаннях закон про скасування вікової межі для укладання першого договору про проходження військової служби. Укласти перший контракт про військову службу в росії можна буде до 50 років

13:00 Російські війська вчора вийшли на трасу Бахмут — Лисичанськ у районі сіл Нагірне та Білогорівка, траса перекрита, пише журналіст Юрій Бутусов.

12:00 У Маріуполі загинуло вже щонайменше 22 мешканці, заявив радник мера Петро Андрющенко.

Втрати росії в Україні на сьогодні такі:

11:00 росія заявила, що нібито готова дати коридори для розблокування українських портів на своїх умовах, готова до переговорів про обмін полоненими, але віддасть під трибунал військових.

міноборони росії стверджує, що ракети вдарили по виробничих цехах у Запоріжжі, але відео з камер відеоспостереження підтверджує, що удар був по ТЦ.

10:00 Президент України Володимир Зеленський виступив на "сніданку" у Давосі, де розповів, що найсильнішою зброєю проти росії виявилося об'єднання всіх українців на початковому етапі вторгнення.

Крім того, гарант вважає, що Китай зайняв задовільну позицію щодо російсько-української війни.

09:00 Дружина одного з українських військових, яких вивезли з "Азовсталі", каже, що їй удалося поговорити з чоловіком, і їх тримають у задовільних умовах.

Тим часом окупанти продовжують втрачати людей у Маріуполі, намагаючись розмінувати "Азовсталь".

08:00 Три ракети вдарили по підприємству у Кривому Розі, завдано серйозних пошкоджень.

У Запоріжжі після ракетного удару пошкоджено мінімум 62 будинки, одна жінка загинула, троє людей постраждали, — били по житлових районах та торговому центру.

07:00 За даними американського Інституту вивчення війни, росіяни хочуть влаштувати одразу кілька "котлів" в Україні.

Карта бойових дій Україна 25.05.2022
Карта бойових дій Україна 25.05.2022

На Запоріжжі випустили чотири крилаті ракети, одну з них збили кошти ППО.

06:00 Майже на всій території України вже дві години повітряна тривога, у Запоріжжі чули серію вибухів.

5:00 Арестович каже, що російським військам не вдасться підійти до Запоріжжя, а тому поки що для жителів міста небезпеки наземного вторгнення немає.

3:00 Зеленський каже, що бої на Донбасі будуть складними, але в росії вже розуміють, що стратегічної переваги їм досягти не вдасться

1:30 Мільярдер Джордж Сорос закликав світ відкласти в сторону свої проблеми та зупинити путіна, поки той не розпочав третю світову війну.

00:00 У Харкові близько півночі жителі чули щонайменше два вибухи.

Міністр торгівлі США Джина Раймондо закликала надовго позбавити росію переваг глобальної економіки. "росія має зазнати серйозних довгострокових наслідків за свою поведінку. Її необхідно на довгий час позбавити переваг світової економіки та глобального економічного порядку", — заявила Раймондо на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Вона зазначила, що заходи експортного контролю щодо рф "в найближчому майбутньому не скасують".

Нагадаємо, що про ситуацію в країні за 22 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 88: росіяни тиснуть на Донбасі, а Україна отримує безпрецедентну допомогу".

Інформація за 23 травня доступна у матеріалі: "Війна — день 89: окупанти намагаються взяти Сєверодонецьк, зазнаючи суттєвих втрат".

А головні події за 24 травня доступні у матеріалі: "Війна — день 90: три місяці Україна за допомогою десятків країн світу відображає російську навалу".