"Гірше, ніж у Чечні": в росії вражені кількістю безвісти зниклих в Україні окупантів

Читать на русском
Автор
6130
російські військовослужбовці
російські військовослужбовці. Фото 24 канал

російська влада зовсім не переймається тим, що через її амбіції гинуть десятки тисяч людей

За три місяці бойових дій в Україні кількість безвісти зниклих російських солдатів значно перевищує ту, що спостерігалася під час початку Першої чеченської війни.

Перевірені новини про війну і не тільки — шукайте в нашому Telegram

Про це в інтерв'ю для видання Meduza розповіла представниця Комітету солдатських матерів Валентина Мельникова, коментуючи ставлення російської влади до службовців, відправлених на війну в Україну.

За її словами, такої кількості безвісти зниклих людей не було ще ніколи. Порівняти страшні цифри, які фіксують зараз, можна лише з початком Першої чеченської війни, коли під час штурму Грозного у новорічну ніч з 1994-го на 1995 рік, близько 2,5 тисяч трупів просто лежали посеред вулиць і площ. Забирати їх звідти російське командування просто забороняло.

"Вони не хотіли оголошувати перемир'я навіть ненадовго. Наші колеги (правозахисники — ред. редакцією) туди приїжджали з батьками загиблих, благали про це. Але поки бої не скінчилися, забрати когось було неможливо", — пояснила Мельникова.

Також вона відмічає, що після того, як тіла загиблих все ж вдалося зібрати, вони були поміщені до вагонів-холодильників, що знаходилися у Ростові-на-Дону. Упізнання людей доводилося проводити за допомогою експертів лабораторії генетичної експертизи, адже трупи були у такому стані, що розпізнати їх можна було лише по генетичному аналізу.

"Але дві з половиною тисячі взимку це одне. А тут інша ситуація. Скільки тіл своїх загиблих російські військові частини не вивезли та не поховали – невідомо. Це проблема, яку треба усвідомити. Такого ще ніколи не було", — підсумувала вона.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що російська армія, котра прийшла зі зброєю на українські землі, продовжує зазнавати дуже великих втрат під час потужного опору українців. У мережі шириться інформація, що лише в одному з районів оренбурзької області росії понад 3 тисячі росіян не повернулися додому після відправки до України.

Також нагадаємо, що початку 4 місяця протистояння ворожій армії, росіяни все ж намагаються тиснути на східну частину України, стираючи її з лиця землі, навіть попри значні втрати як особового складу, так і бойової техніки.