Війна — день 81: окупанти намагаються наступати на Донбасі та потерпають від ЗСУ на Харківщині

Читать на русском
Автор
4721
Україна відбиває російське вторгнення вже протягом 81 дня
Україна відбиває російське вторгнення вже протягом 81 дня

Оперативно про головне 15 травня

В Україні настав 81-й день з моменту початку повномасштабного вторгнення росії до нашої країни. Найбільш складною ситуація, як і раніше, залишається на Донбасі, де окупанти намагаються досягти хоч якоїсь перемоги та продовжують робити чергові спроби наступу попри втрати. Тим часом українські війська здійснюють успішні контратаки на Харківському напрямку. Своєю чергою в Туреччині вже почали говорити, що росія хоче розпочати переговори з Києвом та із Заходом, щоб укласти "нову велику угоду".

У цьому матеріалі "Телеграф" інформуватиме про головні події України та світу 15 травня, але оперативніше слідкувати за обстановкою можна в нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 ЗСУ вийшли на лінію державного кордону з росією.

22:00 У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська продовжували вчиняти наступальні дії. Так, 15 травня українські воїни відбили 5 атак ворога. Внаслідок боїв було знищено:

  • особового складу – 84;
  • танків – 1;
  • БМП – 4;
  • АТТ — 1;
  • вертольотів – 1;
  • БПЛА — 1.

21:00 За неділю внаслідок ворожих обстрілів населених пунктів Донецької області загинули 3 мирних жителя, 13 людей поранені, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

20:00 Авто з дітьми на Донеччині потрапило під обстріл росіян. Співробітники Патрульної поліції Луганської області вивезли з Сєверодонецька десятьох людей, але дорогою їхній автомобіль був атакований.

19:00 Швеція слідом за Фінляндією ухвалила історичне рішення.

18:00 "Син свою кров віддав, і я когось врятую": матір загиблого розвідника здає кров для інших військових.

17:00 Роспропаганда прокололася: трупи росіян на Змейному готелі видати за убитих бойцов ВСУ (відео 18+).

16:00 Більше не "партнер": НАТО готує росії новий статус.

15:00 Карта бойових дій в Україні, за даними британської розвідки, на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 15.05.2022

14:00 Фінляндія офіційно ухвалила рішення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу (НАТО), незважаючи на всі загрози росії. При цьому у Пентагоні пообіцяли, що допоможуть країні у разі нападу на неї через вступ.

А в Чорнобаївці знову неприємності в окупантів.

13:00 Оперативне командування "Південь" опублікувало запис перемовин крейсера "Москва": кричать про два влучання, крін на бік, потребу рятування екіпажа.

12:00 Серія ракетних ударів росіян по мосту через Білгород-Дністровський лиман на Одещині є спробою відокремити частину регіону від решти України, — без мосту обривається рух автомобілів та поїздів. Про це у коментарі для "Телеграфа" розповів речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

11:00 Українці тим часом палко обговорюють перемогу Kalush Orchestra. Так, ідея проведення Євробачення-2023 у Маріуполі викликала суперечки.

10:00 Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький повідомив, що ЗСУ знищили дві крилаті ракети окупантів, які запускалися з акваторії Чорного моря, ймовірно, з підводних човнів. Ще чотири ракети ворога влучили в один з об'єктів військової інфраструктури Львівщини. Об'єкт повністю зруйнований.

09:00 Вчора росіяни вперше застосували в Маріуполі запалювальні або фосфорні бомби, повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

08:00 Росіяни завдали ракетного удару по військовому об'єкту у Львівській області, дані про постраждалих та масштаби руйнувань уточнюються.

07:00 Російські військові заподіяли Бучі збитків на $449 мільйонів, — озвучив попередні дані мер Анатолій Федорук.

Тим часом окупанти зазнають нищівних втрат на Донбасі і пускають у наземні бої навіть моряків, розповіли в ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

06:00 У Львові чули вибухи.

Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 15.05.2022
Карта бойових дій Україна 15.05.2022

05:00 Голова Луганської області Сергій Гайдай заявив, що, попри помилки та розгром від ЗСУ, російські війська знову готуються переправлятися через Сіверський Донець в Білогорівці.

04:00 Соліст українського гурту Kalush Orchestra після перемоги у "Євробаченні-2022" заявив, що ця перемога дуже важлива цього року для України: "Ця перемога реально дуже і дуже важлива цього року для України. Ми робили все можливе щодня, дуже багато зусиль вкладали, щоби привести цю перемогу. Не передати, наскільки ми раді, що реальной вийшло це зробити".

Росіяни казяться від перемоги України на "Євробаченні-2022".

Колишній британський шпигун Крістофер Стіл, який написав досьє на Дональда Трампа і ймовірне втручання росії у виборчу кампанію в США 2016 року, заявив, що путін "серйозно хворий".

Нідерланди заморозили російські активи на 641 млн євро.

02:00 Україна перемогла на Євробаченні-2022!

01:00 З'явилась реакція організаторів Євробачення на заклик українського гурту: Україну не дискваліфікують.

"Ми розуміємо глибокі почуття навколо України в даний момент і вважаємо, що заяви Kalush Orchestra та інших виконавців, які висловлюють підтримку українському народу, мають гуманітарний, а не політичний характер".

00:00 Під час виступу на фіналі Євробачення представники України, гурт Kalush Orchestra, прямо зі сцени закликали Європу врятувати Маріуполь та людей з "Азовсталі".

14 травня зенітні ракетні війська Повітряних Сил розпакували третю сотню збитих літаків російських окупантів: близько 18-ї вечора, на Харківщині, в глибині ворожої території збитий 201-й винищувач окупантів. Тип встановлюється.

Авіація Повітряних Сил продовжує виконувати завдання у повітряному просторі України, завдає ракетно-бомбових ударів по позиціях окупаційних військ, зокрема, знищено взводний опорний пункт, КСП роти, 10 броньованих машин та десятки російських окупантів.

Загалом за добу уражено:

  • 1 літак (Су-30/Су-34)
  • 7 БпЛА (ОТР);
  • взводний опорний пункт;
  • КСП роти;
  • 10 броньованих машин;
  • близько тридцяти окупантів.

Ознайомитись із новинами за 12 травня можна у матеріалі: "Війна — день 78: росіяни відходять від Харкова, але тримаються за Донбас".

А про ситуацію в країні за 13 травня можна прочитати у новині: "Війна — день 79: росіян витісняють із Харківщини, а вони б’ють ракетами по мирних містах".

Інформація за 14 травня доступна у трансляції: "Війна – день 80: росіяни здають позиції в Україні, допоки Кремль загрожує війною іншим країнам" .