Крайній бій за Маріуполь? Пост українських морпіхів наробив шуму в мережі — правда це чи фейк

Читать на русском
Автор
19449
Морські ворота Донбасу - ціль номер один для російської армії
Морські ворота Донбасу - ціль номер один для російської армії. Фото Колаж "Телеграфу"

Влада зберігає мовчання щодо повідомлення про катастрофічне положення захисників України

Маріуполь — чи не найважча ділянка фронту, жорсткі бої на якій йдуть з першого дня відкритого вторгнення армії РФ. У понеділок, 11 квітня, на сторінці 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського, бійці якої якраз боронять портове місто, було опубліковано пост щодо ситуації в місті.

У повідомленні говориться про відсутність можливостей для подальшого спротиву, оскільки багато військових загинули, а в тих, хто залишився, наразі немає засобів для ефективного відбиття атак противника.

Пост 36-ї бригади морської піхоти про Маріуполь
Опублікований текст багатьом здався фейком

Зазначимо, що першою реакцією українців була підозра, що сторінку бригади могли зламати.

В пості також йшлось про те, що морпіхів найближчим часом може чекати крайній бій, у який вони підуть вже в рукопашну.

УТОЧНЕННЯ: за даними сайту "Новинарня", автором тексту є один із вищих офіцерів 36-ї бригади: "Це не офіційна позиція військової частини, а "лист морського піхотинця", через якого здійснювався зв’язок із підрозділом і який описує реальний стан справ в обороні Маріуполя морськими піхотинцями. Офіцер попросив оприлюднити це звернення 11 квітня без вказання його особи після того, як він не зможе виходити на зв’язок. Наразі зв’язок з офіцером втрачено".

Через декілька годин після публікації посту на нього відреагувала депутат Київської міськради Аліна Михайлова, яка з початку війни воює в лавах ДУК ПС разом зі своїм хлопцем — Героєм України Дмитром Коцюбайлом (позивний "Да Вінчі").

"Як би всім не хотілося думати, що текст від морпіхів це фейк, диверсія та хакерська атака — все, що там написано — це правда. І нікому з нас не судити тих людей які там лишились, продовжують знаходитися у пеклі, й попри все — продовжують із залишками зброї боротьбу", — написала Михайлова.

Зазначимо, що в коментарях виникало багато питань щодо мови, якою опубліковане звернення і навіть до емблеми сторінки 36-ї бригади, яка містить ворожу букву Z. Втім, фотографія емблеми була опублікована ще на початку лютого, за три тижні до вторгнення рф.

36-та бригада морської піхоти
Фірмова буква "З" спричинила недовіру до офіційності сторінки морпіхів

Також ситуацію в Маріуполі прокоментував журналіст, головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов, який активно висвітлює події на фронтах.

"Ситуація в Маріуполі справді критична. Це очевидно з обстановки та відео, навіть без будь-яких листів. Російські війська мали багаторазову перевагу в силах, коли почали штурм з усіх боків 1 березня. Зараз після понад 40 діб безперервного штурму, російські війська захопили більшу частину міста, і посилили зараз своє угруповання, щоб повністю захопити Маріуполь. Ворог має абсолютну перевагу в авіації, в артилерії, танках", — констатує Бутусов.

Юрій Бутусов про Маріуполь
Бутусов вважає, що оборона Маріуполя залишає Україні шанси вибити противника з півдня

Журналіст також звернув увагу на звернення заступника командира полку "Азов" Святослава Паламара (позивний "Калина"), опубліковане 10 квітня. У зверненні "Калина" зауважив, що ніхто з політиків, які говорять про підтримку бійців в Маріуполі "вже більше двох тижнів не знімає слухавку".

На момент публікації нам не вдалось отримати офіційний коментар від представників влади щодо ситуації в місті загалом та посту 36-ї бригади зокрема. Офіційні сторінки ВМС на Генштабу зберігають мовчання. Джерела повідомили, що наразі проводиться перевірка фактів, вказаних у публікації.

Зазначимо, що місто Маріуполь практично повністю знищено. Наразі бійці, серед яких морпіхи 36-ї бригади та полк "Азов", обороняються на територіях заводів. Їх позиції знаходяться під постійними ракетними та авіаударами. Штурмують місто елітні підрозділи російських окупантів, які несуть серйозні втрати.

І військове командування, і президент Володимир Зеленський неодноразово зазначали героїзм захисників Маріуполя, оскільки оборона міста відтягнула велику частину військ на його штурм, а отже полегшила ситуацію на інших ділянках фронту. Втім, наразі деблокувати місто неможливо. Частину поранених військових вдалось вивезти вертольотами.

Також в місті загинули тисячі, а, за оцінками місцевої влади, можливо й десятки тисяч мирних жителів. Точну цифру назвати неможливо. Частину місцевих жителів навмисно вивезли до росії.