Війна - день 41: світ засуджує росію за різню в Бучі, але окупанти продовжують вбивати українців

Читать на русском
Автор
8075
Головні новини України за 5 квітня
Головні новини України за 5 квітня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне за день.

Вже 41-ий день поспіль українські військовослужбовці відбивають атаки російських окупантів. За цей час нашій армії вдалося витіснити ворогів з Київщини, але росіяни не припинили атак на інші українські міста. Не встиг світ оговтатися від звірств росіян в Бучі, як армія окупантів приступила до "тихого" терору в Херсоні — люди зникають, у моргах сотні трупів лежать на підлозі, а гуманітарну допомогу від України не пропускають. А у Київській області знайшли ще одне місто, з якого окупанти зробили могилу, а трупів там може бути більше, ніж у Бучі. Тим часом російські ЗМІ відверто закликають до масових репресій проти українців.

У цій текстовій трансляції "Телеграф" повідомляє про найважливіші події, що відбуваються в Україні 5 квітня. Більш оперативна інформація доступна у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Вибухи чутно у Харкові, а також у Львівській області (там працює ППО).

Глава МЗС росії сергій лавров заявив про загрозу зриву переговорів з Україною через позицію української сторони щодо "денацифікації".

22:00 США вивчають можливі додаткові обмежувальні заходи проти низки великих російських банків, зокрема Сбєрбанка, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на інформовані джерела.

За добу внаслідок російських обстрілів у Донецькій області загинула 1 особа, 9 – постраждали.

21:00 Під Ізюмом (Харківська область) ЗСУ знищили ворожий гелікоптер Ка-52 за допомогою української ракети "Стугна".

Зеленський подякував Іспанській державі та суспільству за важливу позицію щодо санкцій проти росії і закликав іспанський бізнес повністю припинити роботу в рф.

20:00 Європейські країни одна за одною складають списки співробітників дипломатичних місії Росії, які підлягають висилці — найближчими днями російські дипломати вирушать додому.

У Мукачеві перейменують десятки "російських" вулиць: назвуть іменами Героїв.

19:00 Північноатлантичний Альянс не поспішає надсилати Україні запрошення на вступ, про що говорив Володимир Зеленський. На тлі цього дедалі менше українців підтримують ідею вступу до НАТО, свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

18.00 Стартувало засідання Ради безпеки ООН. Президент України Володимир Зеленський вже виступив там по відеозв'язку.

17:00 Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що співпраця з Росією стала неможливою. А російського президента Володимира Путіна він назвав "бункерним розпалювачем війни".

Євросоюз озвучив нові санкції проти росії — ембарго нафти та газу поки що не буде, але буде багато цікавого.

16:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав запровадити "мати всіх санкцій" та зупинити імпорт енергоносіїв із росії, щоб не допустити появи "нових Буч" в інших українських населених пунктах.

Радник голови ОП Олексій Арестович розповів, якою буде війна в Україні, якщо мирної угоди з росією досягти не вдасться. За його словами, у цьому випадку розпочнеться партизанська війна.

15:00 Уряди Данії та Італії ухвалили рішення про висилку російських дипломатів зі своїх територій, — напередодні аналогічне рішення ухвалили у Франції та Німеччині.

ЄС планує поетапну відмову від імпорту вугілля з росії, але відмовлятися від російської нафти та газу поки що не планує, — Bloomberg.

Крім того, країни ЄС підготували новий пакет санкцій проти рф, який ймовірно обмежить лізинг літаків, авіапалива, а також імпорт та експорт виробів із сталі та предметів розкоші.

СБУ попередила про підготовку нової жорстокої провокації росіянами, — щоб відвернути увагу від Бучі, вони хочуть зібрати в одному місці тіла вбитих ними ж мешканців Маріуполя, після чого звинуватити у смертях Україну.

14:00 На другий місяць війни "Ашан" нарешті вирішив припинити інвестиції та поставки до рф, ізолювавши російський офіс.

СБУ тим часом затримала голову Миколаївської окружної прокуратури за допомогу окупантам.

13:00 Росіяни нагнітають паніку серед українців "взяттям Миколаєва за три дні", але на Миколаївщині лише десятки їхніх танків та окупантів немає навіть на підступах до обласного центру, — Віталій Кім.

Тим часом, за даними розвідки, до України повертаються росіяни, які вбивали людей у Бучі під Києвом.

У Києві чутно вибухи — це піротехніки розмінують територію неподалік столиці.

12:00 Під час обстрілу Рубіжного Луганської області росіяни влучили у цистерну з азотною кислотою, — повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай. Жителів закликають не виходити з дому, закрити вікна та двері, носити вологі маски (а краще протигази).

Рубіжне зараз, фото 05.04.2022
Рубіжне зараз виглядає так

11:00 Зеленський дав інтерв'ю українським журналістам:

  • виведення військ рф на позиції 23 березня — перемога;
  • якщо НАТО запропонує Україні вступ, вступатимемо (але Альянс не запропонує, тому дбаємо про свою безпеку самі);
  • переговори з росією треба продовжувати, проте зустрічі з путіним може не бути;
  • міфічна "денацифікація" та демілітаризація України не обговорюються.

10:00 Гумкоридори на сьогодні:

  • Маріуполь – Запоріжжя на власному транспорті
  • Бердянськ – Запоріжжя на власному транспорті
  • Сєвєродонецьк – Бахмут
  • Лисичанськ – Бахмут
  • Попасна – Бахмут
  • Гірське – Бахмут.

09:00 Генштаб ЗСУ опублікував свіжі втрати рф в Україні, — за добу додалося ще 200 окупантів, 29 танків, три літаки та багато іншого.

Ювенальні прокурори: через збройну агресію рф в Україні загинуло 165 дітей, ще 266 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Над Дніпропетровщиною вночі збили дві ракети.

Дніпро може бути головною метою путіна в Україні, — таку думку висловив колишній головнокомандувач НАТО Веслі Кларк.

08:00 Окупанти просунулися на 7 км в напрямку Барвінкового під Слов'янськом та тимчасово взяли контроль над Бражківкою; Миколаїв обстрілювали касетними боєприпасами, влучили в дитячу лікарню, є загиблі та поранені, — Генштаб ЗСУ.

Голова Луганської ОВА про ситуацію в області: До деяких районів Попасної та Рубіжного не можуть дістатися ані рятувальники, ані лікарі швидкої. Обстріли дуже щільні, тривають вуличні бої. У Рубіжному загиблих ховають у дворах.

07:00 США випробували гіперзвукову ракету в середині березня, але мовчали, щоб не провокувати росію.

Ось так на сьогоднішній день виглядає карта бойових дій в Україні:

05:00 Увечері 4 квітня російські окупанти завдали удару по іноземному суховантажу, пришвартованому в Маріупольському порту.

Австралія забороняє постачання, продаж або передачу предметів розкоші до росії. Серед товарів, що підпадають під заборону: ікра, трюфелі, вина, тютюнова продукція, ювелірні прикраси, парфуми, шкіра, деякі види електроніки, музичні інструменти, предмети мистецтва та інше.

04:00 Цього тижня у парламенті Болгарії відбудеться голосування з питання надання військової допомоги Україні, пише Euractiv.

03:00 Євросоюз на цьому тижні розглядатиме нові санкції проти росії. Міністр економіки Фінляндії Міка Лінтіля прогнозує, що під заборону попадуть поставки нафти з рф.

США перекинули до Польщі ескадрилью винищувачів-бомбардувальників F/A-18C Hornet.

02:00 Уряд Канади анонсував нову порцію персональних санкцій щодо "близьких соратників російського та білоруського режимів". Крім цього, Оттава обіцяє "не пошкодувати зусиль для того, щоб порушення міжнародного права в Україні розслідувалися, а винні притягувалися до відповідальності". "Канада продовжує працювати зі своїми міжнародними партнерами, щоб підтримувати заснований на правилах міжнародний порядок і наполягати на повному розслідуванні повідомлень про військові злочини у Бучі та інших місцях в Україні, зокрема Міжнародного кримінального суду (МКС)", — йдеться у повідомленні.

01:00 Президент Європейської комісії та верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки планують приїхати до Києва цього тижня, повідомив прем'єр-міністр Словенії Янез Янша.

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" повідомляє, що 4 квітня в їхньому районі російські війська здійснили 1 атаку. Втрати ворога склали:

  • особового складу – до 30
  • танків – 2
  • БТР – 3
  • Д-30 – 2
  • мінометних розрахунків – 1

00:00 Зеленський опублікував чергове нічне відеозвернення, на цей раз присвячене російським військовим злочинцям та невідворотності покарання для них за скоєні в Україні злочини.

В ООН офіційно підтвердили загибель 1430 цивільних осіб в Україні внаслідок розв'язаної росією війни, ще 2097 поранено. "УВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі", — наголошується в повідомленні і додається, що поки що не можуть отримати інформацію з Маріуполя, Волновахи, Ізюму, Попасної, Ірпеня та інших населених пунктів України.

Видання The New York Times опублікувало супутникові знімки з Бучі (Київська область), які доводять, що мирних жителів було вбито під час окупації російськими військами. Тіла українців почали з'являтися на вулицях міста із середини березня, коли Бучу контролював ворог.

Нагадаємо, що інформація за 2 квітня доступна у матеріалі: "Війна – день 38: окупанти вдарили по Полтаві та Дніпру, а ЗСУ звільняють Київщину".

Події російсько-української війни за 3 квітня у публікації: "Війна — день 39: Київська область звільнена від окупантів, але росія продовжує завдавати ракетних ударів".

Про те, що відбувалося в Україні 4 квітня, читайте тут: "Війна — день 40: поки світ у роздумах над санкціями для Кремля, окупанти бомблять Тернопіль, Одесу та Миколаїв".