Війна - день 33: Україна перейшла у контрнаступ, але росіяни і далі стріляють по містах ракетами

Читать на русском
Автор
12716
Головні новини в Україні 28 березня
Головні новини в Україні 28 березня. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 28 березня

В Україні розпочався 33-й день з початку повномасштабного вторгнення російських загарбників. За цей час окупаційні війська втратили близько 16 600 осіб особового складу, 582 танки, 1664 бойові броньовані машини та сотні одиниць іншої техніки. Попри заяви про нібито досягнення якихось цілей під Києвом російські окупанти показують свою неефективність, тоді як контратаки українців продумані й результативні — про це свідчать й свіжі карти боїв та звільнення кількох населених пунктів. Крім того, росіяни 11-й раз "відгребли" у Чорнобаївці. При цьому загарбники продовжують стягувати ближче до кордонів України додаткові бойові резерви та ракетами з Чорного моря та Білорусі обстрілювати мирні міста з ракет — Луцьк, Харків, Житомир, Львів, Маріуполь.

У цьому матеріалі "Телеграф" публікує всю важливу та перевірену інформацію про відсіч агресору за 27 березня. Оперативна інформація доступна також в Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Декілька федеральних земель Німеччини оголосили про кримінальну відповідальність за використання рашистського символу "Z" у громадських місцях, повідомляє Tagesspiegel.

22:00 Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо співпрацю у сфері оборони та санкційного тиску на росію.

21:00 Окупанти нанесли ракетний удар по Рівненській області, вдарили по нафтобазі.

У Фастівському районі Київської області через обстріл спалахнув ліс. Наразі рятувальники ліквідують загоряння лісової підстилки та лісу площею 10 га.

Представник російського бізнесмена Романа Абрамовича підтвердив, що він мав симптоми отруєння після участі в українсько-російських переговорах на початку березня.

20:00 Кадиров продовжує розповідати, що він в Україні. Але на фото побачили два підозрілі моменти…

19:00 Цілий потік гучних повідомлень від західних журналістів:

18:00 Слідом за Литвою, де за використання рашистського символу Z хочуть штрафувати, демонстрація літери Z як символу підтримки російських військових в Україні вважатиметься протизаконною і в Німеччині.

Хакери кажуть, що роздобули цікавий документ. У ньому російське Міноборони закликає робити фейки про насильство українських військових над полоненими окупантами. Але не менш цікавим є те, що підписано документ заступником міністра. А де ж сам міністр Шойгу, куди він все ж подівся?

17:00 Мер Ірпеня повідомив про звільнення міста, за його словами, наразі триває зачистка. Офіційного підтвердження цієї інформації від військових ще немає.

У Генічеську Херсонської області, який тимчасово захопили росіяни, на 33 день війни окупанти взяли в полон депутата міськради від "Слуги народу" Олексія Коновалова.

16:00 Країни "Великої сімки" — Велика Британія, Німеччина, Канада, Італія, США, Франція та Японія — не платитимуть за російський газ у рублях, як того вимагав президент росії володимир путін.

Партія "Опозиційна платформа — За життя" припиняє свою діяльність, заявив Вадим Рабінович.

15:00 Російські ЗМІ стверджують, що під Маріуполь прибув голова Чечні Рамзан Кадиров, — ця інформація поки що не підтверджена.

14:00 Зеленський дав інтерв'ю The Economist. Якщо коротко, країни НАТО бояться росії, тому не передають танки і літаки, тоді як у рф стільки танків, що при перекиданні вони стоять у пробках. Деяких викрадених окупантами мерів вже немає в живих.

ДСНС показали фото наслідків обстрілу Луганської області:

13:00 Свіже зведення Генштабу ЗСУ:

12:00 Воїни 14 Князівської бригади ЗСУ збили новий гелікоптер росіян.

Українцям розсилають на пошту фейкові повідомлення від нібито "Укрпошти".

11:00 Сьогодні в Україні не буде гуманітарних коридорів. Про це заявила Ірина Верещук. За її словами, наша розвідка повідомила про можливі провокації окупантів.

З'явилася інформація про отруєння українського переговорника Рустема Умерова. Це ФЕЙК.

10:00 З'явилися нові втрати окупантів в Україні:

Міністр фінансів Сергій Марченко пояснив нюанси щодо отримання компенсації збитків, завданих бойовими діями в Україні.

"У додатку "Дія" створена можливість зафіксувати факт того, що це відбулося. Звичайно в певних випадках перевірити його одразу не реально, щодо причин та характеру пошкоджень. Далі потрібно збирати інформацію стосовно того, що було втрачено. Для цього підійдуть акти обстеження житла, або документувати це самостійно, чи за допомогою сусідів. Можна збирати квитанції щодо того, що було до та після. Може бути фото майна до та після. Звичайно, має бути звернення до правоохоронних органів, аби ті зафіксували чітко ці факти", — сказав він.

09:00 Жертвами окупантів від початку повномасштабного вторгнення в Україну стали 1119 мирних громадян. Ще 1790 поранені – ООН.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова також каже, що з початку війни в Україні загинуло 143 дитини та постраждало 216 дітей.

08:00 Карта бойових дій на сьогодні виглядає так:

Карта бойових дій Україна 28.03.2022
Карта бойових дій Україна 28.03.2022

07:00 У нічному зведенні Генштабу ЗСУ йшлося про спроби ведення безпілотного спостереження на Волинському напрямку. Зокрема, біля міста Вараш (раніше Кузнецовськ), де розташована Рівненська атомна електростанція (РАЕС). Як відомо, росіяни контролюють ЧАЕС та ЗАЕС, хоча управління станціями й ведуть українські фахівці.

Також зазначимо, що вночі у США відбулася церемонія вручення "Оскара", де згадали про жертв нашої війни та закликали всіляко допомагати Україні, але саму війну чомусь організатори назвали "конфліктом".

06:00 Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний заявив, що в мережі ширять постановочні відео з нелюдським ставленням нібито "українських військових" до "російських полонених". Він підкреслив, що робиться це для дискредитації захисників України.

05:00 Німеччина вважає за необхідне зміцнити свою протиракетну оборону шляхом купівлі та встановлення системи ПРО, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц в інтерв'ю телеканалу ARD.

Українським медичним закладам передано 590 станцій супутникового інтернету StarLink компанії SpaceX, повідомили у МОЗ.

04:00 За минулу добу окупанти випустили по території України рекордну кількість ракет.

03:00 Два вибухи пролунало поблизу Житомира пізно ввечері 27 березня, повідомив міський голова Сергій Сухомлин.

02:00 За добу Повітряні сили ЗСУ знищили 4 літаки, 1 вертоліт, 2 БПЛА та дві крилаті ракети окупантів.

01:00 Над Одещиною ППО збила ракету, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

У Києві продовжують лунати вибухи. Про пошкодження не повідомляється, тож з високою долею вірогідності можна говорити про роботу ППО.

Також повідомляється про потужні вибухи та пожежі у Харкові.

Ракетний удар по Волині було нанесено з території Білорусі.

00:00 Президент України Володимир Зеленський у своєму щовечірньому відеозверненні анонсував черговий раунд переговорів із росією та знову окреслив українські позиції на них.

Вибухи, які чули мешканці Києва та області – це робота українського ППО, заявляє Антон Геращенко.

Нагадаємо, події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: путін намагається взяти Київ, армія Росії зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення до України – 26 лютого – розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: шляхи не очікували, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті: "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події 4 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 9: Росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 14: Росія йде у дефолт, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфа": "Війна — день 15: бомбардування України продовжується, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня відбито у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України і тероризують мирних жителів".

Про те, що відбувалося в суботу, 12 березня, можете ознайомитись у статті за посиланням: "Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв".

Інформація за 13 березня доступна у матеріалі: Війна – день 18: росіяни втрачають війська та вдарили крилатими ракетами по Яворівському полігону.

Події 14 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 19: росіяни продовжують бомбардувати міста України, а путін уже побіг на уклін до Китаю".

Про те, що відбувалося 15 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна – день 20: до росіян повільно приходить прозріння, а окупанти продовжують обстріл мирних міст України".

Інформацію за 16 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 21: обстріл театру у Маріуполі, виступ Зеленського у Сенаті та перші деталі мирного договору".

Події 17 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 22: світ вимагає від росії припинити війну, але міста України продовжують зазнавати обстрілів".

Події російсько-української війни за 18 березня "Телеграф" розписав у матеріалі: "Війна — день 23: росія майже повністю відрізана від світу, але кривавий терор в Україні не закінчує".

Про те, що відбувалося 19 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 24: країни формують "антипутінський щит", але окупанти продовжують знущатися з України".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 20 березня у матеріалі: "Війна — день 25: росіяни втрачають перевагу в небі України, але продовжують обстрілювати мирне населення".

Події російсько-української війни за 21 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 26: путін готові кинути російських дітей на війну, а росія влаштовує нові провокації та обстріли".

Інформацію за 22 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 27: Захід заговорив про системи ППО для України, доки окупанти кидають бомби на українські міста".

Про те, як розвивалася ситуація 23 березня можна дізнатися у трансляції: "Війна — день 28: росія вже втратила в Україні більше, ніж за всі роки в Афгані, але продовжує агресію".

З подіями 24 березня можна ознайомитись у матеріалі:"Війна — день 29: уже минув місяць від початку провального нападу росії на Україну".

Інформацію за 25 березня можна дізнатися за посиланням: "Війна — день 30: Чорнобаївка-10, обстріл українських міст, російські кораблі йдуть на дно".

Дані за 26 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 31: штурм Славутича, визволення Тростянця та важлива промова Байдена".

Про те, що відбувалося 27 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна — день 32: Україна повертає свої території, а росія перекинула до Мелітополя свої війська з Грузії".