путін пішов з козирів і застосував проти України гіперзвукові ракети: що це означає

Читать на русском
Автор
30897
Випробування ракети завершилися у березні 2018
Випробування ракети завершилися у березні 2018. Фото http://opk.com.ua/

Таку ракету збити дуже складно

Росія дійсно застосувала для ударів по Україні гіперзвукові ракети. Заяви російського Міноборони підтвердили американські спеціалісти, повідомляє CNN.

Днем раніше в рф заявили, що для атаки складів боєприпасів в Делятині на Прикарпатті застосували гіперзвукові ракети "Кинжал". Українські військові удар підтвердили, але тип ракет не уточнили.

Армія України знищує техніку росіян — фото дивіться у нашому Telegram

CNN допускає, що застосування такого типу ракет є повідомленням для Заходу щодо військових можливостей рф, а також натяком на готовність застосовувати проти України ще більш потужну зброю, ніж була до цього.

Зазначимо, що схожої думки дотримується і військовий оглядач і головний редактор сайту Апостроф Денис Попович. Він зазначив, що це справді передова технологія, і Україна тільки теоретично має можливість захиститися від такої зброї. При цьому росія довела розробки гіперзвукової зброї до діючих і випередила цим США.

Як діє гіперзвукова ракета

Гіперзвукові ракети "Кинжал" базуються на винищувачах МіГ-31К. Вони можуть підніматися на висоту понад 20 тисяч метрів і запускати ракети поза щільним шаром атмосфери. Швидкість ракети під час запуску перевищує швидкість звуку у кілька разів. Стріляти по цілі можна з відстані більше ніж 1000 кілометрів. За інформацією CNN, ракети летять надшвидко низькою траєкторією, що ускладнює виявлення гіперзвукових ракет супутниками й радарами ПРО.

Як захиститися від гіперзвукової зброї

Як стверджує Попович, теоретично для ЗРК С-300В розроблялися протибалістичні ракети 9М82, які можуть летіти зі швидкістю 2600 м/с. Але невідомо, чи має Україна таку зброю. Захист від гіперзвукової зброї зараз лише розробляється багатими державами, такими як США та Китай. При цьому збити літак носій ракети майже неможливо, адже як пояснює оглядач, вони можуть стріляти з території росії.

Що важливо знати

Літаків для несення ракет, як їх самих у Росії мало, їх почали тестово ставити на бойове чергування в 2018 році. При цьому їх не планували витрачати на Україну:

"Це був аргумент для більш потужних противників — Сполучених Штатів і НАТО. З Україною передбачалося розправитися більш традиційними засобами. Але, як бачимо, опір українського суспільства та української армії, змушує російське керівництво викладати проти нас навіть такі дорогі козирі ", — пише Попович.

Раніше "Телеграф" писав, що звичайній російській армії не вдається утримати ініціативу в районі Маріуполя і опір українських військових неабияк потріпав сили в регіоні.