Війна — день 25: росіяни втрачають перевагу в небі України, але продовжують обстрілювати мирне населення

Читать на русском
Автор
14195
ЗСУ продовжують відстрілювати орків і на землі, і в небі
ЗСУ продовжують відстрілювати орків і на землі, і в небі. Фото telegraf.com.ua

Головні події 20 березня

Настав 25-й день війни, яку оголосив Україні російський президент володимир путін. Російські війська так і не змогли захопити жодне з найбільших міст України, зате втратили понад 14 тисяч солдатів, 450 танків, близько 1500 бойових броньованих машин та понад 200 одиниць авіатехніки. Водночас росіяни продовжують артилерійські, бомбові та ракетні обстріли українських міст, що безглуздо з військової точки зору, проте спрямоване на вбивство простих мирних українців. Тим часом на офіційному рівні на весь світ був розвінчаний один із ключових (і шалених) фейків, які озвучує російська пропаганда — в ООН підтвердили, що на території України немає лабораторій, де виробляють біологічну зброю .

У цій текстовій трансляції "Телеграф" розповідає про найголовніші події, що відбулися в Україні 19 березня. Більш оперативні дані можна отримати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Києві лунають вибухи. Один з них був дуже потужним. Його було чутно по всіх районах міста. В мережі пишуть про падіння ракети/її уламків на північному заході столиці

22:00 У неділю, 20 березня перший монастир УПЦ Московського патріархату (РПЦУ) перейшов до складу Православної церкви України.

У Житомирській області внаслідок авіаудару за населеними пунктами Коростенського району пошкоджено 13 будівель. Попередньо травмовані троє людей, повідомляють у ДСНС.

21:00 Війна в Україні забрала життя щонайменше 902 цивільних, ще 1459 поранено, повідомляє управління Верховного комісара ООН з прав людини.

"УВКПЛ ООН вважає, що реальні цифри значно вищі, особливо на території, контрольованій урядом, і особливо в останні дні, оскільки отримання інформації з деяких місць, де велися інтенсивні бойові дії, затримується, а багато повідомлень все ще чекають на підтвердження", – наголошується у документі.

20:00 Президент України Володимир Зеленський звернувся до влади та народу Ізраїлю. Зокрема, він у своєму зверненні подякував владі Ізраїлю за слова підтримки, проте дорікнув їм через відсутність рішучих заходів щодо росії, яка цинічно вторглася в Україну. Глава держави додав, що між країнами можуть бути відносини, проте не між добром та злом

Також Зеленський в інтерв'ю CNN заявив, що не обговорюватиме з кривавим диктатором володимиром путіним питання про визнання анексованого Криму та "ЛДНР".

19:00 Американський художник-карикатурист Стів Брін опублікував доволі влучну карикатуру на російського президента.

Оперативна інформація від Генштабу на 18:00:

  • російські війська втратили наступальний потенціал, їхнє просування зупинене майже на всіх напрямках;
  • військові комісаріати Кубані, Приморського краю, Ярославської області та регіонів уральського федерального округу проводять приховану мобілізацію. Проте населення цих регіонів не має бажання брати участь у війні – є випадки, коли росіяни ухиляються від служби;
  • російські пропагандисти почали готувати населення рф до тривалої війни;
  • є інформація, що під час візиту керівника лівійської національної армії Халіфа Хафтара до москви, досягнули домовленостей про направлення лівійських "добровольців" до України. Перекидання військових найманців, імовірно, буде здійснювати приватна військова компанія "Ліга" (колишня "Вагнер");
  • на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей продовжується примусова мобілізація;
  • окупанти розпочали заміну військових підрозділів на підрозділи росгвардії та поліції у місті Херсон;
  • під час спроби наступу на Київ, окупанти втратили зведений загін 6-го танкового полку. На окремих напрямках у Броварському районі підрозділи противника залишаються відрізаними від постачання пального та продовольства

18:00 росія перекидає в Україну нові війська та техніку.

У Дніпрі вирішили ховати "кадировців" зашитими у свинячих шкурах.

17:00 Володимир Зеленський підписав закон про продовження військового стану – режим буде продовжено з 26 березня ще на 30 днів.

"Ворогів опізнати неможливо": український спецназ та Грузинський легіон знищили колону росіян.

16:00 В окупованих росіянами Херсоні та Бердянську громадяни продовжують виходити на патріотичні мітинги. Окупанти б'ють мітингувальників.

Тим часом стало відомо, що над Вінницькою областю збито ще одну російську ракету.

15:00 Франція заморозила активи Центробанку росії.

В Енергодарі російські військові викрали першого заступника мера Івана Самойдюка.

У небі над Києвом збили снаряд, і його уламки впали на житлову багатоповерхівку у Святошинському районі. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

У Києві уламки снаряда впали на багатоповерхівку
У Києві уламки снаряда впали на багатоповерхівку

14:00 За даними української розвідки, росіяни відправляють найманців в Україну для ліквідації Зеленського, Єрмака, Шмигаля.

Також стало відомо, що кремль розглядає можливість залучення до бойових дій неповнолітніх громадян рф.

13:00 Російські військові розстріляли будинок для людей похилого віку на Луганщині з танка, внаслідок чого загинуло близько півсотні людей, — сталося це ще того тижня, але відомо стало тільки зараз.

12:00 путіна незабаром можуть "прибрати", а на його місце розглядають кандидатуру начальника ФСБ Олександра Бортнікова, — каже українська розвідка.

Чотири важкі військові кораблі рф обстрілюють Маріуполь, — повідомляє "Азов".

Зберігається висока ймовірність вторгнення військ Білорусі в Україну, — кажуть джерела "Телеграфа" у Генштабі.

З'явилося нове зведення втрат росії в Україні — загинуло вже близько 14700 росіян.

11:00 74% українців виступають "за" прямі переговори Зеленського із путіним, при цьому 9-10 українців проти підписання мирних угод до виведення військ рф.

Британська розвідка вважає, що російські військові можуть посилити обстріл мирного населення України.

Резервів продовольства в Україні вистачить на 3-5 років, заспокоюють в Офісі президента.

"Азов" показав ефектне відео бойової роботи у Маріуполі:

10:00 Дочка прес-секретаря путіна Ліза Пєскова поскаржилася на санкції, — дивується, чому вона має за щось відповідати, якщо вона виступає за мир, і їй лише 24 роки.

Сьогодні в Україні запустили 7 гумкоридорів:

09:00 Російські окупанти скинули бомбу на школу мистецтв у Маріуполі, де ховалося 400 людей, — мирні люди й досі під завалами.

Через збройну агресію росії в Україні загинуло 115 дітей, більше 140 поранено, — ювенальні прокурори.

Вчора під час обстрілу Миколаєва російські військові підірвали будинок у дачному секторі, через що загинула ціла родина.

08:00 США запропонували Туреччині передати Україні системи протиракетної оборони С-400 "Тріумф" російського виробництва, — для захисту від російської агресії.

Генерал української армії Микола Маломуж розповів, що бункер путіна може бути цілим містечком під землею, і він швидше за все захистить його від усіх типів воєн.

07:00 З'явилося нове зведення Генштабу, — окупанти активно не наступають, намагаються залатати втрати, від одного з полків рф в Україні залишився живим лише один десантник, і той у шпиталі.

06:00 Майже по всій території України гримлять сирени, проте про вибухи поки нічого не повідомлялося.

Тим часом США підтвердили використання рф проти України гіперзвукових ракет і запропонували Туреччині передати Україні протиракетні комплекси С-400 російського виробництва.

05:00 Австралія надасть Україні ще понад $50 млн допомоги та не менше 70 тисяч тонн енергетичного вугілля. Крім цього, країна запроваджує тимчасову гуманітарну візу для українців, змушених тікати від війни.

Також Австралія забороняє експорт глинозему та алюмінієвих руд до росії. Це обмежить можливості росії з виробництва алюмінію, який важливий зокрема в галузі озброєння.

04:00 Тисячі жителів обложеного Маріуполя, яким вдалося врятуватися від російських обстрілів, застрягли в прилеглих населених пунктах без продуктів харчування.

Українські військові продовжують завдавати відчутних ударів по окупантах і в суботу, 19 березня, здійснили контратаки на запорізькому напрямку та з обложеного Маріуполя.

03:00 У новому зверненні президент України Володимир Зеленський повідомив, що РНБО вирішила "призупинити будь-яку діяльність низки політичних партій на час воєнного стану", а саме:

  • "Опозиційна платформа – За життя";
  • "Партія Шарія";
  • "Наші";
  • "Опозиційний блок";
  • "Ліва опозиція";
  • "Союз лівих сил";
  • "Держава";
  • "Прогресивна соціалістична партія України";
  • "Соціалістична партія України";
  • партія "Соціалісти";
  • "Блок Володимира Сальдо".

02:00 Понад три тисячі мирних громадян евакуювали на Київщині за суботу, повідомляють в обласному гуманітарному штабі.

Із Сум евакуювали 71 вихованця спеціалізованого будинку дитини, більшість з яких потребують постійної допомоги лікарів.

01:00 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 24.00 19.03.2022 щодо російського вторгнення:

На Південному напрямку по окремих рубежах відновлено передній край оборони. Ворог змушений проводити перегрупування, розгортати додаткові резерви, здійснювати заходи відновлення боєздатності підрозділів.

На Донецькому напрямку російські окупаційні війська ведуть штурмові дії та вогневе ураження.

На Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не проводив, здійснював нарощування систем вогневого ураження, інженерного забезпечення та логістики з метою підготовки до наступу на місто Київ.

На Сіверському та Слобожанському напрямках також наступальні дії не ведуться. Ворожими силами здійснюються обстріли українських населених пунктів.

У напрямку на Ізюм противник намагався прорвати оборону наших військ, проте успіху не мав, штурмові підрозділи загарбника були фактично знищені.

00:00 Окупанти у суботу, 19 березня, суттєво зменшили свою присутність в українському небі, проте протиповітряна оборона збила три російських вертольоти, повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ.

Нагадаємо, що окупанти розпочали вторгнення в Україну в ніч на 24 лютого — події перших двох днів "Телеграф" транслював онлайн у матеріалі "Війна: Путін намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні".

Третій день російського вторгнення в Україну – 26 лютого – розписували тут: "Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну".

А якою була ситуація 27 лютого – розписали погодинно у статті: "Війна – день 4: Путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну".

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті: "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у текстовій трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни".

А про події 4 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками".

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: "Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".

Інформація за 8 березня доступна за посиланням: "Війна — день 13: росіяни "вітають" українок із 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами".

Про події 9 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 14: росія йде до дефолту, але продовжує вбивати мирних українців".

Тестова трансляція бойових дій в Україні за 10 березня доступна у матеріалі "Телеграфа": "Війна — день 15: бомбардування України продовжується, а українцям дозволили вбивати окупантів".

Події російсько-української війни 11 березня відбито у матеріалі: "Війна — день 16: окупанти вдарили по Заходу України і тероризують мирних жителів".

Про те, що відбувалося в суботу, 12 березня, можете ознайомитись у статті за посиланням: "Війна – день 17: перші офіційні дані про втрати України та продовження боїв".

Інформація за 13 березня доступна у матеріалі: Війна – день 18: росіяни втрачають війська та вдарили крилатими ракетами по Яворівському полігону.

Події 14 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 19: росіяни продовжують бомбардувати міста України, а путін уже побіг на уклін до Китаю".

Про те, що відбувалося 15 березня, можна дізнатися у нашій статті: "Війна – день 20: до росіян повільно приходить прозріння, а окупанти продовжують обстріл мирних міст України".

Інформацію за 16 березня читайте у матеріалі: "Війна – день 21: обстріл театру у Маріуполі, виступ Зеленського у Сенаті та перші деталі мирного договору".

Події 17 березня доступні у матеріалі: "Війна — день 22: світ вимагає від росії припинити війну, але міста України продовжують зазнавати обстрілів".

Події російсько-української війни за 18 березня "Телеграф" розписав у матеріалі: "Війна — день 23: росія майже повністю відрізана від світу, але кривавий терор в Україні не закінчує".

Про те, що відбувалося 19 березня, можна дізнатися у статті: "Війна — день 24: країни формують "антипутінський щит", але окупанти продовжують знущатися з України".