Новий злочин у Чорному морі: окупанти захопили судно з українським екіпажем

Читать на русском
Автор
3630
Цивільне судно "Сапфір"
Цивільне судно "Сапфір". Фото думская

Ворог завадив українському судну виконувати гуманітарну місію

Російські окупанти продовжують ігнорувати пропозицію українського президента зберегти собі життя: вони скоїли новий військовий злочин, захопивши цивільне рятувальне судно "Сапфір" у територіальних водах острова Зміїний. Про це пише Головне управління розвідки Міноборони України.

Судно рухалося до порту Одеси та виконувало гуманітарну місію з порятунку людей. Одеський координаційно-рятувальний центр, з яким зв’язався капітан судна, перерахував кораблі, що утримують український екіпаж. Це: "Картопля", "Гусар", "Касс", "Аргумент", "Бугель-490", "Вітал". Усі члени екіпажу живі, боцмана відправили на берег.

За даними капітана, окупантам надійшла команда захопити судно від флоту окупованого Севастополя. Саме в порт цього міста і спрямовує "Сапфір" ворог, який прийняв на себе командування.

"Раніше не міг вийти на зв’язок. На борту "зелені чоловічки". Судно захоплене, я на мушці. Остання інформація: судно знімається з якоря, слідує до Севастополя", — каже капітан "Сапфіра" на аудіозаписі, опублікованому розвідкою.

В Одеському координаційно-рятувальному центрі класифікували злочин росіян як піратське викрадення та порушення норм Міжнародного морського права, а також пообіцяли зробити все, щоб звільнити український екіпаж.

"Капітан і екіпаж рятувального судна "Сапфір", яке захоплено і рухається під управлінням піратів курсом на Севастополь. Ми боролися, боремося і боротимемося за ваше повернення до сімей. Пам’ятаєте про це", — сказав представник центру, попередньо нагадавши окупантам статистику щодо втрат російської армії.

Переговори щодо повернення українців уже ведуться. Надіслано листи до Міжнародної морської організації.

"Захоплення цивільного судна вкотре підтверджує, що російські військові не мають честі", — заявили в ГУР.

Нагадаємо, що 25 лютого саме це рятувальне судно направили на острів Зміїний, щоб вивезти 13 нібито загиблих прикордонників. Вже наступного дня стало відомо, що окупанти не хотіли пускати на острів українців, включаючи священика, але саме судно відпускати відмовлялися ще близько доби.

Агресивні дії РФ щодо українських судів – це, на жаль, виняток, а правило. Так, 2 березня ворог вимагав у цивільного судна стати його "живим щитом", щоб росіяни могли потрапити до берегів Одеської області.

На брифінгу радник Офісу президента раніше повідомляв, що росіяни готуються захопити Одесу з моря. Україна тим часом продовжує доблесно боротися з агресією РФ: 7 березня наші захисники знищили російський корабель.