Кращий за Javelin: що може ПТРК Akeron від Франції (відео)

Читать на русском
Автор
3795
ПТРК Akeron
ПТРК Akeron

ПТРК Akeron — сучасна зброя 5 покоління

Франція передасть Україні ПТРК Akeron — це достатньо новітній протитанковий ракетний комплекс озброєний ракетою Akeron MP. За дією він схожий з ПТРК Javelin від США, але більш далекобійний та легкий, з своїми "фішками" в наведенні.

ПТРК Akeron надійшов на озброєння Франції лише п'ять років тому. Його можуть використовувати як піхотинці, так і встановлювати на бойові машини. Можна атакувати рухомі та нерухомі бойові машини і наземні об'єкти, також цілі на морі та оборонні позиції в різних складних умовах. Ракети можна запускати в режимі "вистрілив і забув" або з включенням оператора (Forget або Man-in-the-Loop).

Оператор може проводити як супровід цілі перед стрільбою, так із супровід цілей, які знаходяться за межами прямої видимості. Оператор може знайти ціль про яку сповістив дрон завдяки спостережній голівці, розміщеній у ракеті яка потім діє як дрон камікадзе. Наведення відбувається в першому випадку за власною інфрачервоною головкою самонаведення, у другому випадку оператор може спостерігати за полем бою в режимі реального часу. Це робиться через оптоволоконний кабель який розмотується під час польоту.

Характеристики Akeron MP

  • Високий рівень денної та нічної розвідки та ідентифікації
  • Смертоносність проти широкого набору цілей, включаючи новітні ОБТ, захищені споруди та групи противника на відкритому повітрі
  • Можливості Forget або Man-in-the-Loop, навіть на максимальній відстані
  • Man-in-the-Loop, що дозволяє перенацілюватися, вибирати точку прицілювання та скасувати місію в двох режимах стрільби:

– прицілювання перед запуском (LOBL)

– прицілювання після запуску (LOAL)

  • Вага 15 кг (включаючи трубку)
  • Дальність понад 4000 м всі режими, всі умови
  • Канал передачі даних оптоволоконний, в режимі реального часу.

Наступна модифікація ракет яка є поки тільки прототипом — AKERON LP. Вона може стріляти з вертольотів на 15 км, має лазерний спосіб самонаведення та комунікацію з оператором через радіозв'язок.

"Телеграф" розповідав, що раніше про передачу таких ПТРК Україні згадували у лютому, однак потому інформацію спростували в Міноборони. Точна кількість переданих Akeron невідома.