Могли отримати два роки тому: на техніці ЗСУ помітили турецьке озброєння

Читать на русском
Автор
19930
МТЛБ із SARP Dual
МТЛБ із SARP Dual. Фото Відкриті джерела

Бойовий модуль турецької компанії має одну важливу для виживання бійців особливість

На озброєнні ЗСУ помітили МТ-ЛБ (багатоцільовий легкоброньований тягач) оснащений турецьким бойовим модулем SARP Dual, виробництва компанії Aselsan.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомляє офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін, додавши, що можливості бойового модуля дуже розширені.

За даними ЗМІ, цей модуль турки пропонували Україні ще у 2021 році – тоді їм хотіли оснащувати колісні бронеавтомобілі "Козак-2М1".

SARP Dual – це дистанційно керована стабілізована кулеметна турель з двома (7,62-мм та 12,7-мм) кулеметами, тепловізором, лазерним далекоміром, телевізійним каналом та балістичним обчислювачем. Один із кулеметів може бути замінений американським станковим 40-мм гранатометом Mk19.

Крім того, компанія-виробник Aselsan додала в модуль функцію автоматичного супроводу цілей та автономну систему електроживлення, яка дозволяє використовувати його до трьох годин без необхідності вмикання двигуна техніки, на яку він встановлений. Тобто техніка може стояти в засідці з вимкненим двигуном, нічим не видаючи своєї присутності, а SARP Dual може вести вогонь.

Основна перевага бойового модуля – можливість вести дистанційний вогонь, тобто екіпаж МТ-ЛБ не повинен перебувати поруч із "мотолигою", що дещо підвищує його безпеку.

Слід зазначити, що броньовані тягачі намагаються вдосконалити, піднявши їхню вогневу міць як ЗСУ, так і окупанти. Але якщо Збройні сили України роблять це розумніше, намагаючись максимально убезпечити екіпаж, окупанти своїми "покращеннями" лише зменшують шанси бойових розрахунків на виживання.