Український "Кентавр" у бою – у Міноборони розповіли про новітній штурмовий катер

Читать на русском
Автор
17526
Катер Кентавр
Катер Кентавр. Фото Відкриті джерела

На рахунку екіпажу дві знищені одиниці ворожої техніки

П’ять членів екіпажу, 32 десантники, зброя для їх підтримки та два збиті літаки окупантів – це все про десантно-штурмовий катер "Кентавр", який веде бойові дії з першого дня російської агресії.

Про це повідомляє телерадіостудія Міноборони України "Бриз" на своєму YouTube-каналі.

Ще в 2016 році перші катери типу "Кентавр", проект яких був розроблений у Миколаєві, почали виробляти в Києві на заводі "Ленінська кузня" (зараз — ПрАТ "Завод "Кузня Рибальська)", і до 2022 року було побудовано три такі судна, хоча український флот потребував значно більшої їх кількості.

Катер "Кентавр" — це екіпаж із п’яти осіб, дві пускові установки з авіаційними некерованими ракетами С-8, великокаліберні кулемети калібру 12,7 мм та гранатомет калібру 40 мм. Все це призначене для підтримки десанту з моря, а мале осадження катера дозволяє йому доходити до мілководдя і спускати десант зовсім недалеко від берега.

За словами командира екіпажу Олександра, їм неодноразово доводилося брати участь у бойових операціях, переважно це порятунок і висадка десантів, з подальшою його підтримкою зі штатного озброєння катера.

У ході виконання одного з таких завдань катер зазнав обстрілу та отримав пошкодження від удару ворожої ракети.

Але й екіпаж "Кентавра" знає, як боротися з небезпекою з повітря, що підтверджують два російські літаки, збиті моряками з ПЗРК FIM-92 Stinger.

Тим часом на початку червня вантажне судно Gaja доставило Держприкордонслужбі України два французькі патрульні катери FPB 98 MKI.