Пальцем у небо: ворог намагається масово застосовувати новостворене авіаційне озброєння

Читать на русском
Автор
2393
Російський УМПК на авіабомбі Новина оновлена 07 квітня 2023, 14:15
Російський УМПК на авіабомбі. Фото Відкриті джерела

Масовість застосування даної зброї говорить про 3 речі

Кількість ракетних обстрілів з боку окупантів останнім часом серйозно знизилася, що може свідчити про дефіцит ракет в росії та високу ефективність української ППО. Водночас ворог змінив систему та цілі ударів. А саме — б’є авіацією з тилу по передовим позиціям ЗСУ та населеними пунктами біля лінії фронту. А для цього активно почав застосовуватися новий вид озброєння. Точніше, як це зазвичай буває у зс рф, — перероблений зі старого. Йдеться про плануючі авіабомби, які вперше "засвітилися" трохи більше місяця тому.

У квітні ж, за словами речника Повітряних сил Збройних Сил України Юрія Ігната, інтенсивність використання нової зброї значно посилилася. Якщо раніше їх використання було поодиноким, тепер за добу їх можуть використовувати від 10-15 до 20 штук, про що він розповів виданню Liga.net.

Як пояснив "Телеграфу" експерт зі зброї та головний редактор сайту Defence Express Олег Катков, інтенсифікація використання подібних авіаційних боєприпасів може говорити одразу про кілька речей. По-перше, окупантам вдалося налагодити більш-менш масове виробництво комплектів — УМПК (універсальний модуль планування та корекції), що перетворюють звичайні авіаційні фугасні бомби на плануючі і навіть, можливо, точні.

"Подібні боєприпаси є російською відповіддю на американські бомби JDAM-ER для України, і вони вирішили створити свої комплекти, які перетворюють звичайні бомби на керовані плануючі, здатні діяти на відстані до 70 км. Такі комплекти конецптуально значно дешевші за виготовлення нової бомби, бо це саме комплект з крилами та системою наведення, який встановлюється на звичайну авіабомбу. В результаті, якщо перші випадки їхнього застосування поодиноко відзначалися на початку року, то тепер вони стали досить масовими", — зазначає експерт.

"На російському аналогові JDAM-ER замість двох навігаційних систем – супутникової та інерційної (автономної, яка не залежить від зовнішніх сигналів – Телеграф) скоріш за все знаходиться лише супутникова, і схоже, що це поки єдина концептуальна відмінність. Хоча є питання щодо загальної якості, бо 12 березня одна така бомба розсипалася в повітрі, впавши на тимчасово окупований Донецьк. Але при цьому літак-носій може безпечно зробити скидання бомби, піднявшись на висоту в 12-14 км, бо тоді дальність польоту бомбу складає до 70 км і це дозволяє не заходити у зону дії ЗРК", — говорить про основні особливості російського виробу під JDAM Олег Катков.

Наприклад, навіть ЗРК середньої дальності типу "Бук" здатні працювати на дальності до 30 км, і тому просто не можуть дістати до носія плануючих авіабомб, який скидає їх з 50-70 км від лінії фронту, навіть якби він стояв на передовій позиції.

"По носіям бомб на такій відстані у теорії можуть працювати лише деякі типи ЗРК, насамперед С-300 та Patriot, але й тут є свої проблеми. Так, для роботи по літаках той же С-300 доведеться ставити надто близько до лінії фронту, що загрожує його ураженням вогнем артилерії противника. З Patriot ще складніше, по-перше, він призначений для боротьби з балістичними ракетами і це разом з SAMP-T єдині ЗРК для України, які на це здатні. По-друге, він дуже цінний. Росіяни можуть спеціально організувати окерму повітряну операцію, навіть з ризиком втрати літаків й використати для його ураження всі наявні засоби, від протирадіолокаційних ракет до "Кинжалів". А знищення навіть одного комплексу Patriot для нас – велика втрата, для окупантів – важлива пропагандистська перемога", — наголосив Олег Катков.

Нарешті, по-третє, застосування подібних авіабомб ще більше актуалізувало питання отримання Україною сучасних винищувачів західного зразка, здатних вести повітряний бій на дальності 100 км і вище, використовуючи сучасні авіаційні ракети, скажімо AIM-120 або Meteor.

"Використовуючи дані ракети, можна з безпечної дальності здійснювати пуски та ураження літаків-носіїв. Тому так важливо Україні отримати сучасні винищувачі покоління 4+. І це може бути будь-яких з них: F-16, F-15, F/A-18, французького Dassault Rafale, шведського Gripen або європейський Eurofighter", — наголосив Олег Катков.

Нагадаємо, ще раніше командувач ВПС США в Європі Джеймс Хекер повідомив, що Україна не лише вже отримала JDAM, але й використовує їх, хоч і не дав подробиць.