Політичний психолог пояснив активізацію "вмираючого" путіна

Читать на русском
Автор
6931
Довгий час путін практично не з’являвся на публіці, а тепер знову проявляє себе як політик
Довгий час путін практично не з’являвся на публіці, а тепер знову проявляє себе як політик. Фото telegraf.com.ua

Відомий політичний психолог Валентин Кім спеціально для "Телеграфу" оцінив, що означає для України різка зміна тактики президента рф

Російський диктатор володимир путін, незважаючи на чутки про проблеми зі здоров’ям, останнім часом активний. Багато появ на публіці, виступів, заяв.

Про що говорять вони і логіка поведінки путіна останнім часом, виданню "Телеграф" розповів політичний психолог, експерт з питань невербальної комунікації Валентин Кім.

Путін впав на землю – і подався у всі тяжкі у міжнародній політиці

"Останнім часом путін, дійсно, активізувався. Пішли якісь зустрічі, поїздки, виступи. Навіть на якомусь міжнародному рівні проявляється активність. Той же Каспійський саміт під час його середньоазіатського міні-турне, виступ на Пітерському форумі, запланована поїздка до Ірану (19 липня) та Індонезію (на початку листопада).

Це дуже бідне, насправді, міжнародне політичне життя. Але – це максимум, що путін може вичавити з того, що в нього залишилося", – пояснює Валентин Кім.

На його думку, дещо зросла путінська активність свідчить, що в ситуацію війни, яку він сам створив, господар Кремля занурюється дедалі більше, дедалі глибше і глибше.

"Мені бачиться, що його перше занурення пов’язане було просто з контролем виконавців. Коли операція, її розробка, впровадження були доручені іншим особам, а путін просто контролював процес. Потім був період, коли він глибоко вліз. Повідомляли, що він безпосередньо бере участь у плануванні військових операцій, у призначенні чи знятті з посад тих чи інших командирів, переформулюванні військової тези – з більш стратегічної на більш тактичну. Видно, що він розібрався на своєму рівні у військовій ситуації. Для себе прийняв якісь рішення, зробив якісь висновки. І зараз пустився, скажімо так, у всі тяжкі у міжнародній політиці", – зазначає політичний психолог.

Він вважає це свідченням того, що путін упав із небес на землю.

"З лютого, з початку вторгнення з проваленим бліцкригом, він падав приблизно до квітня. До нього доходило розуміння неминучості того, що війна затихне і перейде в якусь стадію "тягни-штовхай". Зрештою, він упав на землю і зайнявся тактикою, – пояснює Валентин Кім. – А розібравшись із тактикою, знову починає підніматися на той міжнародний рівень, до якого може дотягнутися".

Путін буде робити те, що в нього виходить найкраще

Тобто, продовжує експерт, можемо говорити, що путін демонструє адаптивну поведінку.

"Він адаптувався до ситуації. Прийняв її. Зрозумів, що його дії та масштаби його планів мають мати більш обмежений характер. І як непоганий тактик перейшов саме на тактичні речі. І зараз, можливо, демонструватиме (що, зрозуміло, не тішить) досить непогану ефективність на позиції міжнародного гравця, – прогнозує Валентин Кім. – Щось отримуватиме від Ірану, про щось домовлятиметься з Китаєм. Дестабілізувати (або навпаки – стабілізувати залежно від того, що йому буде вигідно) обстановку в колишніх радянських республіках Середньої Азії. Розхитувати європейську спільноту. Як тактик він був, є і, схоже, буде дуже непоганий. А як стратег він із війною проти України вже програв. Жодної стратегічної мети не досяг — і досягти, очевидно, не зможе".

Політичний психолог вважає, що на тактичному рівні путін ще не повністю проявив свій потенціал. І його дедалі активніша включеність і здатність розібратися у ситуації, зробити собі якісь висновки, на тактовному рівні, можуть підвищити його ефективність.

"Тому я прогнозую, що найближчим часом ми побачимо якісь результати подібної путінської діяльності. Наприклад, до російських військ надійдуть безпілотники, можливо, Іран допоможе озброєнням (хоч Тегеран це вже заперечує), Китай щось пожертвує", — зазначає Валентин Кім.

Фактично, резюмує експерт, путін робитиме те, що у нього виходить найкраще. На рівні тактики виграватимуть ті чи інші бої. Ну а стратегічний програш російських диктатор не усвідомив і, можливо, ніхто не усвідомлює, вважає Валентин Кім.