Допомога Україні: республіканці висунули несподівану та обнадійливу пропозицію

Читать на русском
Автор
7611
Питання надання допомоги Україні затягується
Питання надання допомоги Україні затягується. Фото Відкриті джерела

В Сенаті закликають залишити питання кордону, оскільки воно тормозить допомогу Україні

Представники Республіканської партії США в Сенаті хочуть відокремити допомогу Україні, Тайваню та Ізраїлю від пакету із посиленням захисту південних кордонів. Союзникам США потрібно надати допомогу, але прикордонний пакет зараз робить неможливим прийняття законопроєкту про фінансування.

Про це написав журналіст CNN Ману Раджу із посиланням на заяву лідера республіканців у Сенаті Мітча Макконнелла та другого республіканця у Сенаті Джона Корніна. Сенатори заявили, що треба переходити до інших аспектів пакета.

"Макконнелл, Корнін та інші високопоставлені особи кажуть, що тепер Сенат має рухатися вперед з іншими аспектами пакета екстреної допомоги — фінансування Ізраїлю, України та Тайваню — і залишити положення про кордон позаду, враховуючи глибокі розбіжності в рядах. Шумер не сказав, як він буде діяти після завтрашнього невдалого голосування", – написав Раджу.

Журналіст також навів заяву Макконнелла, який сказав, що дотримувався вказівок власної фракції, і що вирішення питання про кордон вже почали. Але цей процес не повинен заважати наданню допомоги.

У США продовжують вирувати політичні пристрасті навколо виділення допомоги Україні. Кілька місяців тому кошти для Києва об'єднали в один пакет з принциповим для американців питанням про кордон з Мексикою, а також заодно допомогою для Ізраїля. З цього часу українці перебувають в заручниках дуже принципових дебатів про бачення на вирішення міграційної кризи. Днями з'явилася іскра надії у вигляді нового проєкту демократів з поступками для республіканців щодо кордону — за строгістю міграційної політики він нагадував та навіть дублював політику Дональда Трампа. Але сумніви Республіканської партії знову можуть заблокування прийняття, відклавши виділення Києву 60 мільярдів доларів. І це попри те, що Байден вже вкотре вимагає від конгресменів підтримати пакет допомоги Україні.

При цьому у Байдена виступають проти того, щоб члени Палати представників відправляли на голосування законопроект щодо надання фінансової допомоги Ізраїлю окремо від допомоги Україні. Це називають "цинічним маневром".