Євросоюз паралізує угорську економіку, якщо Орбан буде блокувати допомогу для України – FT

Читать на русском
Автор
842
Без європейських грошей Орбану та Угорщині буде дуже непереливки Новина оновлена 29 січня 2024, 04:20
Без європейських грошей Орбану та Угорщині буде дуже непереливки. Фото Колаж

ЄС може завдати сильного удару по економіці Угорщини – яка й так здебільшого живе на європейських дотаціях

Європейський Союз повністю паралізує економіку Угорщини у тому випадку, якщо проросійськи налаштований прем'єр-міністр країни Віктор Орбан спробує на саміті 1 лютого знову заблокувати пакет допомоги для України. Відповідний план зараз розробляється керівними структурами ЄС.

Про це повідомляє видання The Financial Times із посиланням на внутрішній документ ЄС, який потрапив до розпорядження журналістів. Згідно із документом, ЄС обвалить курс угорського форинта та знищить інвестиційну привабливість Угорщини, щоб вивести з ладу економіку країни, яка й так перебуває на європейських дотаціях.

Один з варіантів – це публічно оголосити про повну зупинку фінансування потреб Будапешта. Це, на думку європейських дипломатів, може значно налякати ринки та відвернути інвесторів від країни.

Видання відправило кілька запитів з проханням дати коментар щодо ситуації. Угорський міністр у справах ЄС Янош Бока сказав, що нічого не чув про такий план, не чув погроз від ЄС, а Будапешт не буде піддаватися тиску.

"Угорщина не проводить зв'язок між підтримкою України та доступом до коштів ЄС і виступає проти того, щоб інші країни проводили такий зв'язок. Угорщина продовжить конструктивно брати участь у переговорах", – заявив він, додавши, що 27 січня Угорщина відправила до Брюсселю пропозиції, давши попередню згоду для надання допомоги України.

Представник Ради Євросоюзу сказав виданню, що не буде коментувати виток у пресі. Але європейські дипломати, з якими поспілкувалося видання, сказали, що цей план знайшов гарячу підтримку у багатьох країн ЄС, які вже втомилися від Орбана. Хоча, додав один з дипломатів, все це дійсно виглядає, як шантаж.

Нещодавно у Європарламенті вирішили "поставити на місце" Орбана. Будапешт позбавлять права голосу, якщо він заблокує виділення 50 млрд євро для Києва.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль нещодавно сказав, що на саміті Євросоюзу 1 лютого 2024 року буде схвалено чотирирічну програму підтримки України на 50 млрд євро Ukraine Facility. Усі 27 країн-учасниць підтримують це рішення.