"Європа повинна продемонструвати, що вона стоїть на боці України": Шольц закликав країни ЄС передавати Україні зброю

Читать на русском
Автор
1023
Постачання зброї для України, заплановані до цього часу більшістю країн
Постачання зброї для України, заплановані до цього часу більшістю країн. Фото EPA/MARTIN DIVISEK

Необхідно мати максимально точне уявлення про те, який внесок європейські партнери зроблять у підтримку України цього року

В Німеччині закликали інші країни Європейського Союзу надати цього року більшу військову підтримку Україні, яка бореться з повномасштабною російською агресією.

Про це повідомляє Handelsblatt з посиланням на заяву Канцлера Олафа Шольца, після зустрічі з новим прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом у Берліні. На його думку, постачання зброї для України, заплановані до цього часу більшістю країн-членів ЄС, але "у будь-якому випадку занадто малі".

"Тому я закликаю наших союзників у Європейському Союзі також активізувати свої зусилля на користь України", – додав він.

Шольц вважає, що найпізніше до наступного саміту 1 лютого Євросоюзу необхідно мати максимально точне уявлення про те, який внесок європейські партнери зроблять у підтримку України цього року. За його словами, Європа повинна продемонструвати, що вона стоїть на боці України, на боці свободи, міжнародного права та європейських цінностей.

Шольц підкреслив, що його держава є найбільшим донором допомоги Україні після США. Він каже, що на цей рік країна заклала 8 мільярдів євро на постачання їй зброї та військового обладнання, не рахуючи гуманітарної та фінансової підтримки.

Раніше "Телеграф" писав, як змінилася підтримка України з боку Німеччини. Згідно з даними Інституту Кіля, від 24 січня 2022 року Берлін виділив понад 17,1 мільярда євро військової допомоги Україні. Це не зрівняється з 42 мільярдами євро від США, але це більш ніж удвічі більше, ніж інвестиції Великої Британії (7 мільярдів) і в 34 рази більше, ніж від Франції.