Reuters: Підтримка України країнами Заходу буде коливатися, але втримається

Читать на русском
Автор
745
Поки воює Україна, не воюють США та Європа
Поки воює Україна, не воюють США та Європа. Фото Відкриті джерела

Фінансування України у її війні проти РФ – це дешевше, ніж пряме протистояння на кшталт Холодної війни

Підтримка України її західними партнерами у 2024 році буде коливатися, але втримається, якщо навіть не буде збільшена. Причина в тому, що допомога Україні – це високодохідні вкладення для Заходу, а ціна української поразки може виявитися більшою, ніж здатні собі дозволити США та Європейський Союз.

Про це пише видання Reuters. У матеріалі зазначається, що союзникам України безумовно є, чим похвалитися на ниві підтримки України.

Вкладені з лютого 2022 року 122 млрд доларів США не пропали задарма – українська економіка встояла перед ударами росіян, щобільше, у 2023 році вона почала швидко відновлюватися. Інфляція в Україні склала 5,3% на рік, що менше, ніж у деяких країнах ЄС, Національний банк планує послабити валютний контроль, а міжнародні резерви досягли небачених 40 млрд доларів.

Зараз все ще існує ризик того, що підтримка України може послабшати в США та Європі, оскільки війна переходить у позиційну, у країн-донорів напружене фінансове становище. До цього також додаються політичні розборки в США, де до влади у 2024 році може прийти Дональд Трамп, та проблеми у ЄС, де прем'єр Угорщини Віктор Орбан та прем'єр Словаччини Роберт Фіцо фактично грають на боці російського терористичного режиму.

"Але солідарність з Києвом візьме гору у 2024 році, хоча б тому, що Європа і США не мають особливого вибору – і тому, що для союзних держав це високоприбуткова інвестиція", – зазначає видання.

Кільський інститут світової економіки зазначає, що до липня 2024 року міжнародні донори вже зобов'язалися надати Україні різної допомоги на понад 230 млрд євро. Половину з них дає Євросоюз, 70 млрд євро виділили США.

Потрібно ще більше грошей, але навіть попри політичні ризики вони будуть надходити – альтернативою є розгром України, що неприпустимо для західних країн. Варто зазначити, що вже вкладена та вже обіцяна суми допомоги разом складають 0,5% річного ВВП ЄС та 0,3% річного ВВП США. Але це мізерна ціна за протистояння з Росією, резюмує видання – оскільки у разі прямого протистояння з РФ довелося б вкладати значно більше грошей, сил, часу та життів.

Раніше "Телеграф" повідомив, що США має "план" розвитку України без вкладень.

Конгрес США зможе схвалити пакет допомоги України у середині січня. Якщо законопроєкт прийнятий не буде, існує і план "Б".