Озброєння невідоме, але: у NYT проаналізували, на що вказують вибухи у Маріуполі

Читать на русском
Автор
3241
Маріуполь, попри знищення величезної частини міста, продовжує чекати на ЗСУ
Маріуполь, попри знищення величезної частини міста, продовжує чекати на ЗСУ. Фото Колаж "Телеграфу"

За останні кілька днів в окупованому місті прогриміли десятки вибухів

Цього тижня захоплений окупантами Маріуполь вперше за довгий час здригнувся від потужних вибухів. Така активність може вказувати на отримання українською армією нового, більш далекобійного озброєння. І хоча офіційно у Генштабі ЗСУ про будь-які успіхи на цьому напрямку не повідомляють, позиції ворога були уражені.

Як пише The New York Times, Україна могла "знайти спосіб вдарити глибоко в тил противника". Яке саме озброєння використовувалося при цьому, іноземним журналістам невідомо, однак вони підкреслюють, що подібні атаки є вельми важливими у російсько-українському протистоянні.

"Взявши під контроль Маріуполь навесні, Москва поступово перетворила місто на головний гарнізон, очевидно тому, що вважалося, що воно знаходиться поза зоною дії потужних ракет, наданих США, — пише видання. — Але в середу Маріупольська міська рада повідомила про щонайменше 11 вибухів".

Іноземні журналісти кажуть, що це далеко не перші вибухи в контрольованому росіянами тилу, однак вони викликають чимало запитань про їхнє походження. І хоча у Генштабі замовчують будь-яку активність на цьому напрямку, цілком імовірним є те, що українські військові отримали нове озброєння.

Про це писав і військовий журналіст Сергій Ауслендер, зазначивши, що, можливо, ЗСУ вже використовують на полі бою далекобійні ракети GLSDB.

Про те, що подібне озброєння може бути надане США Києву, повідомлялося в середині січня. Тоді у Вашингтоні заговорили про розширення списку військової допомоги українцям.

У мережі також з'являлося епічне відео із роботою ракет GLSDB, завдяки якому можна легко уявити, якої шкоди тепер ЗСУ здатні завдати російським окупантам, якщо справді мають подібні боєприпаси.