Можливість отримати ATACMS 2023 року є: Кулеба назвав головну умову

Читать на русском
Автор
1267
Дмитро Кулеба очікує, що Захід "розщедриться" на додаткове озброєння для України
Дмитро Кулеба очікує, що Захід "розщедриться" на додаткове озброєння для України. Фото Колаж "Телеграфу"

Дипломат нагадав, що українське керівництво більше року боролося за отримання систем Patriot

Захід може передати Україні нове важливе озброєння 2023 року. Мова йде про сучасні танки, ударні безпілотники та далекобійні ракети ATACMS, про які міг у Вашингтоні особисто клопотатися президент Володимир Зеленський під час свого закордонного візиту. Утім є умова, яка впливатиме на можливість постачання озброєння.

Детальніше про це в інтерв'ю "РБК-Україна" розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. На його думку, українцям не варто сприймати всю допомогу від партнерів як належне, адже боротьба за кожну одиницю зброї є складною і вельми важливою, в тому числі психологічно.

Тим не менш, дипломат переконаний, що ATACMS та інші важливі технічні засоби для української армії будуть передані Києву вже 2023 року. Єдина умова, яка впливатиме на хід подій — ситуація на фронті. Якщо ЗСУ покажуть певні успіхи, це означатиме, що їм треба допомогти досягти ще більших.

Окремо Кулеба згадав про переговори зі США щодо надання ЗРК Patriot, здатних закрити небо над Україною, посиливши систему протиповітряної оборони. Він переконаний, що нічого складнішого, аніж вмовляння передати саме цю зброю, у вітчизняних дипломатів більше не буде. На це впливала і ціна технології, і небажання Америки ризикувати ймовірним потраплянням техніки до рук ворога.

"Я не думаю, що інші теми будуть складнішими за Patriot. Вони не реалізуються, можливо, всі одночасно в один день, але це як в комп'ютерній грі, ти відкриваєш рівні один за одним", — підкреслив Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, раніше очільник МЗС розповів, коли в Україну потрапить анонсована США батарея систем Patriot. Варто зазначити, що її розгортання займе значно менше часу, аніж потребує зазвичай.

Також ми писали, як на лінії фронта працюється французьким РСЗО LRU, котрі здатні використовувати ракети ATACMS.