Україні потрібні безпілотники та план відновлення: ексголовком НАТО назвав три чинники закінчення війни

Читать на русском
Автор
1483
Українські військові – на передньому краї оборони Європи Новина оновлена 28 грудня 2022, 12:07
Українські військові – на передньому краї оборони Європи. Фото defence-ua.com

Поставки озброєння можуть стати фактором стримування країни-агресора

Російські військові не можуть досягти цілей, поставлених на початку війни в Україні, тож вдаються до атак на цивільні об’єкти, у спробах створити хаос. На це мають реагувати країни НАТО та західні партнери. Якщо наступного року продовжаться постачання Україні військової допомоги і вони будуть швидшими, наша країна зможе завдавати ударів на великі дистанції.

Про це грузинській службі "Голосу Америки" розповів колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі, генерал у відставці Джеймс Джонс. Він виділив три найважливіші чинники для завершення війни: швидка доставка військової допомоги, надання гуманітарної допомоги та довгостроковий план відновлення України. Він зазначив: те, чого російський президент володимир путін хотів найменше сталося — Альянс став згуртованішим.

Про підтримку України

Якщо підтримка України залишиться стабільною, це для росії не принесе нічого доброго, — каже Джонс. Генерал вважає, що українські військові мають бути оснащені зброєю більшого радіуса дії. На думку військового, Україні потрібно надати більше безпілотних технологій, і це може стати стримуючим чинником для окупантів від більш небезпечних видів озброєнь.

Про небезпеку ядерної зброї

Джонс вважає, що росія повинна буде виявляти обережність із рішенням застосувати будь-яку ядерну зброю "залежно від переважаючих вітрів". Але використання безпілотників, що постачаються з Ірану, збільшення дальності та руйнівної сили ракет генерал вважає реальнішою загрозою.

ВАЖЛИВО: Крім Північної Кореї та Ірану росії можуть постачати зброю й інші країни

Про закінчення війни

Джеймс Джонс сподівається, що війна закінчиться 2023 року. Вона може й затягтися, але якщо росія буде готова до переговорів на прийнятних для України умовах, то потрібно домогтися від кремля зобов’язань не вторгатися в інші країни. Також партнери мусять мати план з відновлення України, адже саме вона — на передньому краї оборони Європи. "росія зазнала поразки вже сьогодні", — цитує видання слова Джонса.

Раніше "Телеграф" публікував слова глави МЗС Німеччини Анналени Бербок, яка закликала зміцнити безпеку Європи проти росії, адже з країною в поточному стані "не може бути нормальних сточунків". Строки перемоги над росією на полі бою залежать від того, наскільки швидкими будуть поставки — військовий прогноз на 2023 рік враховує різні сценарії.