"Терміново виїжджайте з України": США прокоментували свою заяву

Читать на русском
Автор
162799
У Посольстві США не бачать нинішню ситуацію в Україні стабільною
У Посольстві США не бачать нинішню ситуацію в Україні стабільною

Найбільшим пріоритетом влада називає безпеку своїх громадян в інших країнах.

Американський уряд пояснив, чому закликав громадян США терміново виїхати з України. На думку держдепартаменту країни, під час війни люди зможуть бути у більшій безпеці, якщо перетнуть український державний кордон — хоча б на якийсь час.

Про це повідомляє "РБК-Україна", посилаючись на особисте джерело з представником Держдепу США. Чиновник пояснив, що Штати регулярно повідомляють своїм громадянам про те, якою є ситуація в тій чи іншій державі, щоб зберегти їм життя та здоров’я.

"Державний департамент США не має більшого пріоритету, ніж безпека громадян США за кордоном", — зазначив співрозмовник видання.

Також він додав, що американці мають право самі вирішувати, їхати їм з України чи залишатися на свій страх і ризик. Проте офіційний Вашингтон вважає своїм обов'язком пояснити їм усі можливі наслідки. Подібні оголошення не залежать від періодичності: співробітники посольств чи консульств оцінюють ситуацію тут і зараз, потім уже ухвалюючи рішення про випуск тематичних попереджень.

Зазначимо, що представник американського Держдепу наголосив, що Україна все ще входить до списку 4 рівня безпеки поїздок згідно з оцінками ресурсу Travel Advisory Level. У перекладі простою мовою цей статус для туристів звучить як "не подорожувати".

До речі, чиновник також підкреслив, що у разі, якщо американці раптово опинилися на території, яка окупована або тільки була звільнена, рішення про виїзд з країни їм краще приймати, винятково виходячи з ситуації. Якщо чітких шляхів для цього немає, краще знайти найбезпечніше укриття на місці, що допоможе пережити складний період.

Попередня подібна заява була зроблена американцями ще на початку лютого, незадовго до повномасштабного російського вторгнення.

Тепер, швидше за все, попередження з’явилося після резонансного та нелюдського ракетного удару по Вінниці, в якому загинуло понад 20 людей.