Придністров’я знову спалахнуло: що відбувається у невизнаній "ПМР" і що кажуть Україна, Молдова та Росія (оновлюється)

Читать на русском
Автор
14410
Російські бойовики активізувалися і у невизнаній "ПМР"
Російські бойовики активізувалися і у невизнаній "ПМР"

Градус напруги у регіоні лише зростає

25 та 26 квітня на території невизнаного Придністров’я було зафіксовано військову активність. Спочатку місцеві силовики заявили про обстріл "Міністерства держбезпеки ПМР" у Тирасполі , а потім посипалася інформація про вибухи на території місцевої телерадіостанції та, ймовірно, військового аеродрому. Останнє не підтверджується офіційно, проте деякі українські політики вже говорять про можливу достовірність такої події.

Слід зазначити, що невизнана світом "Придністровська Молдовська республіка", що знаходиться на території Молдови, вельми "збадьорилася" після заяв російської сторони про цілі своєї "спецоперації" в Україні . Серед них — і взяття під контроль південних українських регіонів, що могло б забезпечити коридор до Придністров’я.

Що саме відбувається зараз у цьому регіоні, докладно розповість "Телеграф", який продовжує слідкувати за ситуацією.

26 квітня

18:20 Головне управління розвідки Міноборони повідомляє: росія готує ракетний удар по "ПМР" з жертвами серед мирного населення. Жителі невизнаної "Придністровської молдавської республіки" отримують СМС, від імені начебто Збройних сил та спецслужб України. В них міститься попередження про "ракетний та артилерійський" удар по території "ПМР".

17:40 Україна засуджує відчайдушні спроби втягнути Придністровський регіон Молдови у розв’язану рф повномасштабну війну. МЗС прокоментувало ситуацією у невизнаному Придністров’ї.

"Хвиля повідомлень 21-26 квітня про мінування навчальних закладів, напад на будівлю т.зв. "міністерства державної безпеки", руйнування двох радіовеж у Григоріопольському районі та вибухи на аеродромі у Тирасполі співпали у часі із заявами російського військового командування про намір загарбати увесь південь України і встановити сухопутний коридор із Придністровським регіоном Молдови", — йдеться у зверненні.

МЗС України підтримує територіальну цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів та продовжує пильно відстежувати подальший розвиток подій.

16:42 Михайло Подоляк про ситуацію в Придністров'ї.

16:37 Ще кілька заяв Майї Санду:

  • Молдова не планує блокади Придністров'я, а виступає за мирний діалог та дипломатичні рішення
  • Молдова підвищує рівень готовності та посилює безпеку державних установ,
  • Переговорів із путіним не планується.

15:48 Вибухи в Придністров'ї пов'язані з протиборчими силами всередині регіону, заявила президент Молдови Майя Санду.

14:48 рф хотіла б уникнути сценарію, при якому москві доведеться втрутитися в конфлікт у Придністров'ї, заявили заявив заступник глави мзс рф руденко. Він додав, що "ситуація у Придністров'ї викликає тривогу"

14:18. Невизнана влада "ПМР" заявила, що в Тирасполі (столиці невизнаної республіки) до кінця навчального року всі школи та виші переходять на дистанційне навчання. Пізніше стало відомо, що учням скасували підсумкові іспити та ЄДЕ. Усіх обіцяють атестувати за поточною успішністю.

Також від співочільника об'єднаної контрольної комісії (ОКК) Олега Бєлякова прозвучала інформація, що на території Придністров'я поки що не вживалися заходи щодо посилення мілітарного контролю над регіоном тощо.

З чого почалося загострення в Придністров'ї?

У понеділок, 25 квітня, біля будівлі "МДБ ПМР" у Тирасполі пролунало кілька сильних вибухів. Очевидці публікували фото та відео з місця події, зафіксувавши не лише пошкодження будинків, а й зброю, яка лежала просто посеред вулиці.

Вибухи у ПМР
Момент після вибуху у Придністров’ї
Вибухи у ПМР
Гранатомет посеред вулиці

Пізніше, до речі, з’ясувалося, що ці гранатомети на фото були макетами.

Вибухи у ПМР
На тубусі добре видно слово "макет"

У Молдові офіційно заявили, що проросійські бойовики та місцеві колаборанти вирішили в такий спосіб влаштувати провокацію. На думку політиків, у невизнаній республіці шукають можливості для загострення ситуації.

Вже за добу, 26 квітня, вибухи пролунали і в іншому місці — неподалік селища Маяк Григоріопольського району.

Селище Маяк на карті
Селище Маяк на карті

Офіційно було підтверджено пошкодження двох телевеж. Деякі джерела, зокрема й український нардеп Олексій Гончаренко, інформував про ймовірні вибухи на військовому аеродромі, що належить бойовикам.

Атака на телевежі в Придністров'ї
Руїни телевеж

Одразу після цього ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін заговорив про нові етапи "спецоперації", які стосуються "допомоги" Придністров’ю. Найімовірніше, у росії розраховують дестабілізувати ситуацію не лише в Україні, а й у Молдові, а також виправдати свою агресію на Херсонщині, Миколаївщині та Одещині необхідністю дійти до "ПМР".

У самому ж Придністров’ї "місцева влада" заявила, що прийматиме рішення "щодо інтересів республіки". Існує можливість, що бойовики звернуться безпосередньо до рф, аби та їх "врятувала", як це вже було з "Л-ДНР" напередодні повноцінного вторгнення росії в Україну.

Додамо, що на території незаконного формування вже оголосили "червоний" рівень небезпеки, який пов’язаний із ймовірними терористичними атаками. Бойовики стверджують, що за два дні було зафіксовано три атаки: біля будівлі "МДБ", поряд із селищем Паркани, а також у Маяку. Також росЗМІ повідомляють, що у Придністров’ї вирішили обійтися без традиційного параду до Дня перемоги 9 травня через небезпеку масових скупчень людей.

Тим часом президент Молдови Майя Санду вже скликала Раду безпеки, щоб обговорити можливі провокації з боку проросійських бойовиків та колаборантів з "ПМР". Збори заплановані на 13:00 за Кишиневом, у місцевій Президії. Спілкування з пресою у Санду відбудеться о 15:00.

А поки ситуація розвивається дуже динамічно, звичайні жителі Придністров’я масово кинулися залишати непідконтрольну Молдові територію. Про це повідомив український журналіст Андрій Цаплієнко.

"Телеграф" продовжує стежити за тим, що відбувається у регіоні.