Молдова може стати наступною після України метою російської агресії

Читать на русском
Автор
1131
24 канал

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда спеціально для "Телеграфу" пояснив останні заяви щодо Придністров’я

У МЗС Молдови викликали російського посла.

Це сталося після заяви заступника командира Центрального військового округу Росії про те, що країна-агресор прагне отримати контроль над півднем України. У тому числі, щоб отримати вихід у Придністров’я, де нібито "відзначаються факти утисків російськомовного населення".

Заява російських військових про "другий етап спецоперації" та їх намір дійти до Придністров’я, де нібито утискають інтереси російськомовного населення, виглядають смішно. Адже Придністров’я є російським анклавом на території Молдови.

Зазначу, що молдавський парламент нещодавно заборонив використовувати георгіївську стрічку та символи російської війни в Україні – сумнозвісні літери V та Z. І це може призвести до загострення всередині країни.

При цьому, як на мене, ситуація у Молдові не настільки критична. Вона географічно межує лише з Україною (на півночі, сході та півдні) та Румунією (на заході). І в цьому сенсі певною мірою захищена від російської агресії.

А тому чергові войовничі заяви російських військових та МЗС слід сприймати як сигнали президенту Молдови – Майї Санду, яка має більшість у парламенті і контролює уряд. Сигнали, що вона має діяти більш рішуче, активніше. І вести певні наступальні дії на "руський мир" усередині своєї країни. А не намагатися нейтралітетом щодо російсько-української війни прикрити власну нерішучість.

Питання того, що Молдова може стати наступною після України метою російської агресії, стоїть досить гостро. І на це питання треба давати відповідну відповідь. У тому числі протидією російським намірам. Прийом протидією – конкретними заходами.

Думаю, що ситуація у Молдові розвиватиметься досить динамічно. Але я впевнений, що офіційний Кишинів має достатньо сил і можливостей, щоб утримати ситуацію під контролем.