У Білорусі закінчились перші за час війни переговори України з Росією

Читать на русском
Автор
21124
Київ та Москва таки почнуть діалог Новина оновлена 28 лютого 2022, 20:50
Київ та Москва таки почнуть діалог. Фото БелТА

Переговори мають відбутися сьогодні вранці

У понеділок, 28 лютого, на п’ятий день бойових дій Україна та Росія провели переговори у Білорусі.

18:24 Перші після початку війни українсько-російські переговори завершились.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк повідомив, що основною метою переговорів було обговорення питань щодо припинення бойових дій на території України.

"Сторони визначили низку тем, щодо яких намітилися певні рішення… І сторони обговорили можливість проведення найближчим часом другого раунду переговорів, на яких ці теми отримають конкретну практику розвитку", — повідомив він.

16:50 За нашою інформацією, дипломатична битва продовжується. Пішов третій раунд перемовин.

15:41 Перший раунд перемовин закінчився. Очікуємо коментарі.

15:00 Україна на перемовинах вимагає повного виводу військ РФ, в тому числі з Криму та Донбасу. Про це під час переговорів заявив радник голови ОП Олексій Арестович. Щоправда він уточнив, що це його особиста позиція, але контур озвучено.

14:44 Зазначимо, що багато від цих переговорів не чекають. Росія задля підсилення "дипломатичних" позицій обстріляла з реактивної артилерії житлові райони Харкова. Поки що з переговорів жодних новин, навіть звичних вкидів у росЗМІ.

13:07 Переговори розпочалися. Арахамія найстильніший.

12:45 У Білорусі ось-ось розпочнуться переговори Росії та України. На "БелТА" запустили пряму трансляцію, і її дивилося близько 500 тисяч людей, але росделегація змусила її вимкнути.

10:30 – українська делегація прибула до району українсько-білоруського кордону. Місце переговорів тримають у секреті. Відомо лише, що орієнтир — "Будинок Рибалки".

У складі нашої делегації:

  • голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія
  • міністр оборони України Олексій Рєзніков
  • радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк
  • перший заступник голови делегації України у тристоронній контактній групі Андрій Костін
  • народний депутат Рустем Умеров та заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький.

Вони домагатимуться, щоб Росія та Білорусь припинили війну та розправу на мирній території України.

За даними Sputnik Білорусь, українці вже перебувають на території Білорусі та під’їжджають до місця проведення переговорів, тоді як росіяни були там уже вчора.

Переговори можуть відкласти, щоб делегація України відпочила після дороги, але швидше за все розмова розпочнеться вранці.

Українську сторону на переговорах представлятиме голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, який вже відзначився висловлюванням позиції з цього приводу: "Переговори підуть або у потрібному напрямку, або як російський військовий корабель".

У мережі є перше фото із приміщення, де вестиметься переговорний процес.

Як повідомляв "Телеграф", напередодні президент України Володимир Зеленський звернувся до білоруського народу в контексті референдуму про внесення змін до Конституції, яка б дозволила самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку залишитися ще на два терміни.

Той зробив звернення у відповідь, в ході якого визнав запуск ракет по Україні з Білорусі і пригрозив третьою світовою війною.

На тлі цього державні лідери провели ще й телефонні переговори, після чого вирішили організувати майданчик для діалогу України та Росії на кордоні Білорусі, — втім, пізніше його таки перенесли з кордону.