Врятував командира, а сам отримав тяжкі поранення: героїчна історія українського воїна

Читать на русском
Автор
918
Військовий із позивним "Отшел"
Військовий із позивним "Отшел". Фото Скріншот відео

У тілі воїна знайшли 15 уламків, три з яких він залишив собі на згадку

Українські військові на фронті роблять неймовірні вчинки, рятуючи своїх бойових товаришів, ризикуючи власним життям. Героєм однієї з таких історій став захисник Віктор із позивним "Отшел". Він урятував пораненого командира, а сам отримав тяжкі поранення.

Відповідне відео з оповіданням військового було опубліковано на сторінці Державної прикордонної служби України у Facebook. Воїн згадав, як у 2022 році його підрозділ вирушив у зону бойових дій і вступив у першу тяжку битву, яка сталася на другий день після приїзду до Степового.

"У нас було чергування кожні дві години. У нас була черга приготувати щось на обід. Готую, біля хлопців присів, біля буржуечки. Це було недалеко від нашого будинку. І чую "вихід". Перший пролетів повз. Другий "вихід" Я почув "вихід", але не почув "прихід". І буквально за два метри від мене ліг фугас. Хлопці побачили й кажуть: "Ти, напевно, народився у дуже великій сорочці, що він не розірвався", — розповів "Отшел" .

Наступного дня знову відбувся бій, пішли танки та українських військових почали штурмувати. Виходячи з дому, Віктор побачив танк, який стояв приблизно за чотири метри від нього і був повернутий дулом. Після цього військовий із позивним "Хотабич" сказав, що в будинку стоїть гранатомет, але для цього потрібно прослизнути перед танком.

"І він пішов. Він не дійшов до цього будинку. Тільки він зайшов у двері, прогримів постріл з танка. Він упав і почати кричати: "Допоможіть". Я кажу: "Я піду, заберу!", бо людина жива, а залишити його для кадировців, ви знаєте, це дуже важко. Я пішов. Я перебіг перед тим танком, схопив його, щоб потягнути, а він у бронежилеті й тіло розслаблене. Його важко тягнути. Я покликав Сергія і сказав: "Допоможи, я не зможу сам його перетягнути". Ми тільки його перетягли та пролунав вибух. Сидячи біля цього "Хотабича" я побачив, що в мене в руці дірка", — згадує Віктор.

На фото — Віктор "Відійшов"

Після цього вибуху стався ще один, внаслідок чого військового буквально перевернуло. Лежачи на боці він побачив свого побратима Сергія, який допомагав рятувати "Хотабича". У нього розірвані коліна, а він лежить і кричить про допомогу.

"Я доповз до нього, зірвав з нього турнікет і кажу: "Перетягуй сам, тому що я хочу ще себе перетягнути". Я встиг перетягнути собі тільки руку і все. Я знепритомнів. Поранення було в руку, вирвало кістки на правій руці, два уламки в легені та нозі", — каже воїн.

Загалом у тілі Віктора знайшли 15 уламків, три з яких він залишив собі на згадку. У Держприкордонслужбі зазначили, що за сумлінне та успішне виконання бойових завдань прикордонника нагороджено почесним нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних Сил України "Золотий хрест".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що український морпіх став Героєм України. У ході візиту до Донецької області президент Володимир Зеленський вручив йому орден "Золота зірка" та присвоїв звання Героя.