Родичі воїнів можуть вийти на пенсію раніше: хто може розраховувати на відпочинок

Читать на русском
Автор
Пенсія для родичів померлого військового залежатиме від деяких факторів
Пенсія для родичів померлого військового залежатиме від деяких факторів. Фото Pixabay

Таку можливість матимуть лише одні люди — батьки загиблого воїна

В Україні є пенсіонери, які можуть втратити свої виплати, однак, є літні люди, які навпаки мають можливість вийти на пенсію раніше.

Як повідомляє Верховна Рада України, зміни торкнулись батьків загиблих військовослужбовців.

Відтепер право на пенсію по втраті годувальника мають:

  • батьки та дружина (чоловік) годувальника, який загинув під час виконання службових обов'язків — не раніше ніж у 55 років, незалежно від тривалості страхового стажу.
  • батьки та дружина (чоловік) годувальника, у разі смерті військовослужбовця, не пов'язаної з виконанням службових обов'язків, — не раніше ніж у 60 років незалежно від наявності у них страхового стажу, або є особами з інвалідністю.

У повідомленні додається, що існують умови, за якими надається пенсія:

  • Пенсію можна отримати не раніше ніж у 55 років, незалежно від тривалості страхового стажу.
  • Розмір пенсійної виплати становить 70% заробітної плати загиблого годувальника членам сім'ї та дитині, але не менше 7800 грн.
  • Якщо в сім'ї двоє і більше дітей — по 50% на кожну дитину (але не менше 6100 грн).

Водночас, батькам загиблого воїна нарахують виплати раніше, якщо вони мають право на: пенсію незалежно від віку, дострокову пенсію за віком, пенсію за віком на пільгових умовах та пенсію зі зменшенням пенсійного віку відповідно до закону, або є особами з інвалідністю.

У разі, якщо смерть годувальника не пов'язана зі службовим обов'язком, то батьки отримають пенсію не раніше, аніж 60 років стажу або якщо родичі мають інвалідність. Розмір такої пенсії становитиме 30% заробітної плати померлого захисника на кожного члена сім'ї.

"Незалежно від причини смерті годувальника, мінімальний (2 прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб) та максимальний (10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб) розміри пенсії у зв'язку з втратою годувальника застосовуються до кожного непрацездатного члена сім'ї окремо." — додається у законі.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про пенсіонерів, які мають можливість отримати пенсію в розмірі 20 тисяч гривень.