Чому війна в Україні навчила американців: топгенерал армії США виступив із заявою

Читать на русском
Автор
951
Генерал Ренді Джордж, який нині очолює штаб армії США
Генерал Ренді Джордж, який нині очолює штаб армії США. Фото Ausa

Досвід України дуже відрізняється від того, з чим США стикалися в Іраку чи Афганістані.

У той час, коли в Європі вирує найбільша війна з часів Другої світової, а Китай не полишає своїх войовничих амбіцій, армія США готується протистояти глобальним викликам. Свою роль у підготовці американців відіграють уроки на основі спостережень за війною в Україні.

Інформацією про це під час подкасту "War on the Rocks" поділився генерал Ренді Джордж, який нині очолює штаб армії США. "Телеграф" публікує основні заяви американського генерала.

Серед ключових моментів, що вирізняє характер бойових дій в Україні, є широке використання дронів.

"Я думаю, що ми дуже багато чого дізнаємося про безпілотні системи. Переважно мова йде про безпілотні літальні апарати або БПЛА. На мою думку, надалі вони будуть повсюди. Майже кожне формування та армія матиме певний тип безпілотної системи, щоб виявляти та, перш за все, з’ясовувати, що і де знаходиться, та потенційно може атакувати нас", — сказав Ренді Джордж.

За словами генерала, аби впровадити подібні підрозділи, американські війська доведеться по-іншому структурувати. До слова, наприкінці січня 2024 року про формування ударних рот БПЛА відзвітували в Генеральному штабі ЗСУ. Це перші подібні підрозділи у світі. Їхнє формування відбувається в рамках проєкту "Армія дронів".

Серед наступних сфер, які вивчають у США, Ренді Джордж називає кіберсферу та радіоелектронну боротьбу.

"Ми засвоїли багато уроків про спектр РЕБ, і про те, як це працює. Це дуже відрізняється від того, з чим ми мали справу в Іраку та Афганістані. Тому потрібно багато чого ще вивчити, і наші міжфункціональні команди зосереджені на цьому", — сказав він.

На основі цього в американській армії працюють над моделлю "трансформації у контакті", що дозволяє швидко адаптуватися та майже миттєво впроваджувати необхідні зміни. Такий підхід планується вводити серед підрозділів армії США, які надсилають до Європи в рамках операції Atlantic Resolve. Йдеться про військову операцію, яка була розгорнута у відповідь на російську агресію в Україні в 2014 році. Вона направлена на посилення Штатами східного флангу НАТО.

"Ми можемо налаштувати мережу (підрозділів – ред.), спростити її, зробити мобільнішою. Також ми говоримо про забезпечення їх малими БПЛА", — зазначає Ренді Джордж. Також він наголошує на необхідності озброєння рот США засобами радіоелектронної боротьби та баражуючими боєприпасами.

По ходу випробування моделі "трансформації у контакті" в неї вноситимуться потрібні корегування. Надалі модель можна буде масштабувати в самих Сполучених Штатах.

Раніше "Телеграф" писав, що посол України обнадіяла заявою про пакет допомоги від США. За словами Оксани Маркарової, питання про виділення масштабного пакета фінансування, до якого включено також допомогу Україні, з боку Штатів є дуже складним, але його розгляд "рухається у потрібний бік".