"Вічна війна без переможця": політолог розповіла про нинішню філософію Росії і про те, що буде після Путіна

Читать на русском
Автор
1847
Катерина Шульман
Катерина Шульман

У Росії не бачать свого майбутнього

Нинішня влада Росії залишить по собі лише важке і зруйноване майбутнє, а переконання, що вона зможе вести війну нескінченно, є лише картинкою пропаганди.

Як повідомляє кореспондент "Телеграфа", про це розповіла російський політолог Катерина Шульман на полях Мюнхенської безпекової конференції.

Зокрема вона наголошує, що нинішня Росія не має бачення будь-якого кращого майбутнього, а вся концепція сьогодення будується на ідеї протистояння із Заходом. При цьому Захід там зображується в ролі агресора, який незрозуміло чому вчиняє нападки на Росію.

"Це схоже на скандинавську язичницьку міфологію, де відбувається вічна війна без переможця. Але навіть Рагнарок закінчується чимось, а ось це вічне протистояння не закінчується нічим", — сказала вона.

За її словами, у цій ситуації ті люди, які не сприймають таке бачення сьогодення, перебувають у скрутному становищі, оскільки розуміють, що Росія перестала розвиватися.

"Нинішнє покоління геронтократів залишить нам важку і дуже зруйновану спадщину", — сказала політологиня.

Шульман додала, що у світі існує уявлення про Росію, як країну з необмеженими ресурсами, здатної воювати вічно, та її народ нескінченно терпіти поневіряння. Втім, вона наголосила, що це переконання є не більш ніж картинкою пропаганди.

Як повідомлялося раніше, Володимир Зеленський на щорічній конференції у Мюнхені назвав два варіанти, як може закінчити президент Росії Володимир Путін. Він назвав диктатора "головорізом, який утримує владу через корупцію та насильство".