"Диверсанти" на Брянщині поставили росію на вуха: що відомо (оновлено)

Читать на русском
Автор
14242
Росіяни заявляють про провокації на території Брянської області Новина оновлена 02 березня 2023, 16:01
Росіяни заявляють про провокації на території Брянської області. Фото Колаж "Телеграфу"

За даними окупантів, під час боїв постраждала маленька дитина

Після нездатності російської армії впоратися із атакою дронів, кремлівська пропаганда вирішила видати черговий "фейк" — заявили про бої в Брянській області та перестрілку із начебто українською ДРГ. РосЗМІ заявили про бої в селі Сушани, а також взяття у заручники фельдшера в селі Любечани.

Інформацію повідомляли російські Telegram-канали "Раньше всех. Ну почти", Shot и Baza. Перші ж відомості про ймовірні бойові дії з'явилися від губернатора Брянської області Олександра Богомазова.

14:17 — Тульська область росії посилює заходи безпеки. На карті регіон далеко від кордонів:

Тульська область, карта
Тульська область, що знаходиться далеко від кордонів, посилює заходи безпеки

14:07 — путін назвав ситуацію "терактом":

"Бачили, що це цивільна машина, бачили, що там сидять цивільні люди та діти. "Нива" звичайна. Ось саме такі люди і ставили собі завдання позбавити нас історичної пам'яті, своєї історії, своїх традицій, мови".

13:58 — учасник того самого "Російського добровольчого корпусу" на умовах анонімності розповів "Важным историям" таке:

"Я щойно звідти. Нас на цьому завданні було 45 людей. Зайшли, відзняли, зробили засідку на дві БМП. Дітей постраждалих не бачив. Але був один постраждалий прикордонник. Заручників не брали".

13:50 — "українські диверсанти" не виявляють ознак активності та вони могли вже вийти з рф, каже "ТАСС" із посиланням на очевидців.

13:32 — У соцмережах впізнали одного з чоловіків на відео на тлі фельдшерського пункту в Брянській обл. Ним виявився ультраправий росіянин Денис Нікітін "White Rex", який переїхав у 2017 році до України.

Раніше він давав інтерв'ю як боєць "Російського добровольчого корпусу". До речі, сьогодні цей рух взяв на себе відповідальність за дії на території рф та підтвердив у своєму каналі в Telegram участь Нікітіна у діях в Брянській обл.

У соцмережах впізнали одного з чоловіків на відео
Ультраправий росіянин Денис Нікітін "White Rex" зазвітився на нібито відео з Брянщини

13:28 — Подоляк записав відеозвернення із поясненням подій на кордоні. Ось головні тези:

  • Україна не атакує цю область рф, бо сенсу в цій нестратегічній місцевості немає.
  • Події на кордоні можуть влаштовувати або самі росіяни як провокацію, чи це були російські партизани, які атакують режим путіна, бо хочуть зберегти якість політичні шанси на післявоєнне майбутнє.

13:12 — Українська розвідка (ГУР) назвала інформацію про зіткнення у Брянській обл. "продовженням трансформації росії, її очищенням і звільненням від диктатури путіна", передає "Громадське".

"рф сьогодні є таким утворенням, всередині якого є велика кількість міжнаціональних, міжетнічних, міжрелігійних, соціально-політичних та інших конфліктів. Можливо, росіяни починають прокидатись, усвідомлювати щось і робити якісь конкретні заходи", – заявив представник ГУР Андрій Юсов.

13:07 — з'явилося ще одне відео, де ймовірний "Русский добровольческий корпус" записує відео нібито біля стіни хати у Брянщині. Справжність залишається під питанням, але вони кажуть "Ми прийшли вас визволяти! Смерть кремлівському тирану".

12:58 — Викладаємо сюжет "подій" на Брянщині згідно з версією росіян:

  • У Климівський район рф проникла група українських диверсантів і обстріляла авто. Один чоловік загинув, поранений хлопець 2012 року народження.
  • фсб росії заявила, що проводяться заходи щодо знищення "озброєних українських націоналістів", які порушили кордон.
  • У кремлі події назвали "атакою терористів". путін зараз слухає доповіді, засідання ради безпеки буде 3 березня.
  • Білоруський (!) прикордонний комітет каже, що кордон з Україною під їхньою пильною увагою, бо Климівський район межує і з Білоруссю.

12:53 — Радник керівника ОП України Михайло Подоляк назвав історію про українські ДРГ у рф провокацією. Про це радник написав у Twitter.

"Історія про українські ДРГ в рф – це класична провокація. Абсолютно свідома. Росія хоче налякати своїх, щоб за рік війни бодай якось виправдати напад на іншу країну та зростаючу бідність. Тим часом партизанський рух в рф стає сильнішим та агресивнішим. Бійтеся своїх партизанів", — каже Подоляк.

Михайло Подоляк висловив реакцію від Офісу президента на інцидент з нібито ДРГ
Подоляк прокоментував історію з нібито диверсантами

12:46 — дані від російської влади у Брянській обл.: внаслідок дій нібито диверсантів загинув водій легкового автомобіля, поранений хлопчик 2012 року народження, він у лікарні.

12:40 — якщо вас цікавило, що зараз робить путін у зв'язку із "загостренням на кордоні" — то він у ці хвилини слухає доповідь силовиків про ситуацію з "диверсантами" у Брянській області. Цю інформацію повідомив речник кремля пєсков. Доповідь роблять глави ФСБ, міноборони, росгвардії, губернатор Брянської області.

Також буде корисним уточнити, що путін у зв'язку з цим скасував поїздку до Ставропольського краю (але про неї і так ніхто не знав).

12:40 — плани про сьогоднішнє екстрене зібрання радбезу рф путіним зникли так же блискавично, як і з'явились. Його речник дмитро пєсков заявив, що збори радбезу будуть завтра — 3 березня.

12:34 — У мережі опублікували відео "Російського Добровольчого Корпусу" у Брянській області, який стверджує, що перейшов кордон рф та України:

12:30 — у справі з'явилося більше деталей, але від дивних джерел:

Канал Mash пише, що перед нападом на Брянську область ЗСУ з двох дронів-камікадзе підірвали камери відеоспостереження на прикордонних пунктах. Shot із посиланням на джерело у адміністрації Брянської обл. каже, що в екстрені служби нібито від імені місцевих жителів про "десятки диверсантів", "підриви інфраструктури" та "безліч заручників" міг робити Центр інформаційно-психологічних операцій ЗСУ, щоб створити паніку та заплутати відомства.

12:15 — найближчим часом путін проведе екстрене засідання своєї ради безпеки рф, кажуть російські ЗМІ

12:03 — в оперативному командуванні ЗСУ "Північ" заявили, що нічого не знають про інциденти у прикордонних районах посії, пише українське видання "Бабель".

12:00 Візиток Яроша та портретів Степана Бандери цього разу "диверсантам" не видали, тому, за свідченнями "очевидці", військові бігли по вулицях Сушан зі зброєю та листівками.

11:53 ФСБ росії офіційно відреагувала на ймовірний інцидент на Брянщині. Представників відомства цитують РИА "Новости".

"У прикордонному Климовському районі Брянської області ФСБ росії та приданими силами Міністерства оборони російської федерації проводяться заходи щодо знищення озброєних українських націоналістів, які порушили державний кордон", — заявили силовики.

Тим часом ТАСС офіційно заперечив дані про загибель дитини у Сушанах. При цьому уточнюється, що під обстріл потрапив хлопчик, а не дівчинка.

11:37 RT пише, що влада Брянщини не підтверджує взяття заручиків у Сушанах.

"Ніхто не казав нам, що є заручники. Знаходжуся за 18 км від населеного пункта Сушани, і там проблеми зі зв'язком. Прикордонники і військові працюють", — заявив очільник Новоропської сільської адміністрації, в яку входить селище.

Це ж підтверджують і жителі Климового, що за 25 км від Сушан. РосЗМІ цитують одного із селян, який каже, що справді горить будинок, але ніякої школи захопити в Сушанах не могли — діти там не навчаються, а їздять до інших навчальних закладів.

Сушани Брянська область карта
Сушани знаходяться поблизу кордону із Чернігівською областю України

11:27 Росіяни стверджують, що в Сушани зайшло близько 50 озброєних людей із жовтими пов'язками. Частині місцевих жителів начебто вдалося втекти або забарикадуватися у власних будинках.

За даними SHOT, дівчинка, яка отримала поранення в Любечанах, загинула. Однак попередньо мова йшла про обстріл шкільного автобуса, в результаті якого нібито і були поранені цивільні. При цьому т.в.о. замгубернатора Брянської області в коментарі РІА "Новости" заперечила цей факт, заявивши, що всі школи знаходяться на дистанційному навчанні.

Російські медіа викладають основну версію подій наступним чином. Початково "українська ДРГ" начебто проникла до села Любечани, в результаті чого один із цивільних автомобілів потрапив під обстріл. Також заявляється, що є загиблі — щонайменше один дорослий місцевий житель, також повідомляється про поранення десятирічної дівчинки. За деякими даними, дитина могла загинути. Повідомлялося про взяття одного заручника — місцевого фельдшера.

Також є інформація про "диверсантів" і на території села Сушани. Щодо цього населеного пункта дані інші — начебто місцевих жителів (близько 50 осіб) взяли в заручники. Попередньо росіяни стверджують, начебто "українська ДРГ" скинула з безпілотника вибухівку, та спричинила пожежу житлового будинку.

Від влади Брянської області також надходили дані і про мінометний обстріл села Ломаківка, яке відноситься до Стародубського муніципального округу.

Брянська область росії карта
Карта ймовірної атаки "ДРГ" за даними росіян

Раніше "Телеграф" розповідав про "бавовну" в Тульській області, яка має невстановлене походження. Жителі одного із місцевих селищ чули сильний вибух, на місці інциденту знайшли воронку і уламки невідомого об'єкта.

Неспокійно було в ніч на 2 березня і у Ленінградській області. Під Санкт-Петербургом було зафіксовано чергове "НЛО".