Війна — день 372: окупанти обстрілюють мирні міста та влаштовують провокації

Читать на русском
Автор
30992
Бої за Україну тривають 372 дні
Бої за Україну тривають 372 дні

Оперативно про головне 2 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 372 дні. Окупанти фокусують зусилля на Донбасі та намагаються зламати опір українських захисників біля Сватового та Кремінної, а також намагається оточити Бахмут, до якого противник підбирається з трьох сторін. При цьому ЗСУ в останньому хоч і продовжують стійко тримати оборону, але ймовірність їхнього виведення з міста не виключається.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США оголосять про черговий пакет допомоги Україні 3 березня – Білий дім.

22:00 В одному із сіл біля Коломни (Московська область, рф) стався вибух. Що саме сталося, поки що невідомо, проте вибух було чутно практично у всіх районах міста.

21:00 Термін дії "зернової угоди" спливає в середині березня і росія має погодитися на продовження договору, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

20:00 Парламент Молдови ухвалив декларацію, якою офіційно засудив російську агресію проти України.

Членство в НАТО є єдиним варіантом забезпечення безпеки України, за винятком ядерної зброї, вважає міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

19:00 Центральна виборча комісія не визнала обраними нардепами представників ОПЗЖ через судову заборону діяльності цієї партії.

Польща відкриє виробництво південнокорейських танків K2.

18:00 Кількість жертв російської ракетної атаки на Запоріжжя зменшилася до двох. Щодо раніше оприлюдненої інформації про чотирьох жертв, то поки вона не підтверджується, кажуть у поліції. Станом на вечір 2 березня безвісти зниклими вважаються 10 осіб (6 жінок, 3 чоловіки та 1 дитина). Травмовані – 8 осіб (4 чоловіки та 4 жінки), з них семеро – госпіталізовані, одна людина оглянута на місці медиками та відпущена.

17:00 Російські військові дронами атакували чергу за гуманітаркою біля школи в Бериславському районі Херсонської області.

Олексій Данілов про інцидент в Брянській області: "На рф розгортається рух російських антифашистів-ополченців. Загальновідомо, що БПЛА, БТР та іншу військову техніку можна спокійно купити у московських військторгах".

16:00 Масовані ракетні атаки росії можуть залишитися в минулому, зараз ворог шукає нову тактику ударів, щоб бити ефективніше та витрачати менше ракет, — речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

Планові відключення світла можуть повернутися влітку через зростання навантаження на мережу через використання холодильників та кондиціонерів, — голова наглядової ради "Київенерго" Іван Плачков.

15:00 Президент росії володимир путін назвав "терактом" інцидент з нібито "українськими диверсантами" в Брянській області.

У Тульській області росії заявили про атаку українського безпілотника, який нібито був направлений на Щокінську ГРЕС.

14:00 Біля села Співаківка в Ізюмському районі Харківщини працівник лісового господарства з трьома чоловіками підірвалися на протитанковій міні на автівці, всі загинули на місці.

13:00 Секретар РНБО Олексій Данілов: "Стратегія деокупації Криму – час нової редакції. Черговість засобів деокупації – політико-дипломатичних, військових, економічних тощо – вимагає зміни пріоритетів".

Тим часом "Російський Добровольчий корпус" нібито взяв на себе відповідальність за стрілянину на Брянщині.

12:00 На Брянщині в росії заявили про нібито проникнення українських диверсантів, які нібито обстріляли машину з дітьми. Спочатку була інформація про обстріл шкільного автобуса, але її спростували. Також повідомлялося про взяття заручників, — влада це теж не підтвердила. Цікавий факт: близько тижня тому в Україні попереджали, що біля Чернігівської області бачили російських військових в українській формі, які можуть готувати провокацію.

11:00 Внаслідок удару по будинку в Запоріжжі загинуло чотири людини, вісім поранено, ще п’ятеро вважаються зниклими безвісті, серед них дитина, — Офіс генпрокурора. Удару попередньо завдали ракетою С-300.

10:10 Після нічного удару по Запоріжжю врятували 11 осіб, сім з них госпіталізовані, троє у важкому стані.

Внаслідок обстрілів 845 людей на Сумщині залишилися без світла.

В Чорному морі наразі чотири ракетоносії рф з залпом до 24 "Калібрів".

09:00 Президент України Володимир Зеленський прокоментував нічний удар по Запоріжжю, внаслідок якого загинули троє людей: "Держава-терорист хоче перетворити кожен день для наших людей на день терору. Але зло не запанує на нашій землі. Ми виженемо всіх окупантів, і вони обов’язково відповідатимуть за все".

Тим часом Генштаб ЗСУ опублікував свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 02.03.2023
Втрати росії в Україні 02.03.2023

07:00 США консультуються з союзниками щодо запровадження санкцій проти Китаю у випадку, якщо той надасть військову підтримку росії.

Словаччина розглядає можливість надати Україні 10 із 11 своїх літаків МіГ-29 радянського виробництва, рішення очікується протягом днів-тижнів.

В Москві з'явилася ще одна система ППО біля станції метро "Саларьєво".

06:00 Генштаб ЗСУ: основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Загалом, російські окупанти завдали 14 ракетних ударів по цивільних об’єктах на Харківщині, Полтавщині та Доннечині. Є поранені серед мирного населення, пошкодженні житлові багатоповерхівки та приватні будинки. Також загарбники здійснили 21 авіаційний удар, зокрема задіяли 2 БпЛА "Шахед-136". Ударні дрони збиті.

3:00 Запоріжжя зазнало обстрілу, внаслідок якого було частково зруйновано житлову багатоповерхівку. За даними ЗОВА, зруйновано три верхні поверхи, на місці працюють усі служби

2:00 У США не виключили, що війна росії проти України може затягтися на пару років, оскільки окупанти ще не задіяли значної частини своєї авіації та флоту

00:00 ППО ЗСУ збивають понад 80% повітряних цілей, але окупанти змінюють тактику обстрілів України

Про те, що відбувалося 27 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 369: важкі бої під Бахмутом і загроза ракетного залпу по Україні

Інформація за 28 лютого доступна у зведенні: Війна — день 370: окупанти застосовують нову тактику на Донбасі та обстрілюють міста

З даними за 1 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 371: окупанти штурмують на сході та б’ють дронами містами