пригожин створює армію не для захоплення України: журналіст провів цікаву паралель

Читать на русском
Автор
3314
Історія циклічна, тож не дивно, що пригожин має свого "попередника"
Історія циклічна, тож не дивно, що пригожин має свого "попередника". Фото Колаж "Телеграфу"

Цілком ймовірно, що у засновника ПВК "Вагнер" є свої плани на майбутнє російської федерації

Впливовий російський бізнесмен та політик євген пригожин, чиє ім'я тісно пов'язано із приватною військовою компанією "Вагнер", є вельми відомою людиною в росії. Однак він — далеко на перша людина в світовій історії, котра створила під свої вимоги і потреби озброєне угрупування, що отримало серйозну підтримку серед населення. Український журналіст Денис Казанський стверджує, що нинішній пригожин сильно нагадує грузинського кримінального авторитета 80-90-х років Джабу Іоселіані.

Як пише блогер у своєму Telegram-каналі, очільник ПВК "Вагнер" демонструє реальную схожість із Іоселіані. У його грузинського "попередника" також була власна військова компанія, котру він створив незадовго до серйозних політичних змін в країні.

"Грузинський кримінальний авторитет, який наприкінці 1980-х, передчуваючи веселі часи, створив воєнізовану оргіназацію "Мхедріоні", яка зрештою стала чимось середнім між приватною армією та організованою злочинною групою, — пояснює Казанський. — У 1991 році в Грузії розпочалася громадянська війна, тут "Мхедріоні" і нагодилася".

Джаба Іоселіані
Джаба Іоселіані

За словами журналіста, саме люди Іоселіані чи не найактивніше брали участь у процесі повалення режиму законного президента Гамсахурдіа. Після цього владу в Грузії захопила військова хунта, а сам Іоселіані (відомий за прізвиськом "Дюба") отримав визнання.

"От і злочинець пригожин із його "Вагнером" — це те саме. Свою армію він створює явно не для захоплення України, а з прицілом на подальші події в росії", — переконаний Денис Казанський.

Варто зазначити, що грузинський "прототип" пригожина недовго радів своїй далекоглядності. Вже у 1995 році від нового лідера Грузії Шеварднадзе Джаба Іоселіані отримав звинувачення у державній зраді, організації замаху на президента та кількох вбивствах. Кримінального авторитета приговорили до 11 років ув'язнення, утім в 2000 році він був помилуваний. Та довгого прожити чоловіку не судилося — у березні 2003 року Іоселіані був знайдений мертвим. Причиною смерті називають начебто крововилив у мозок.

Слід зазначити, що останнім часом євген пригожин вельми знахабнів. У новорічну ніч він перебував на окупованому Донбасі, спілкуючись із російськими окупантами та українськими полоненими.

Цілком ймовірно, що так поводитися йому дозволяє відчуття повного контролю над ситуацією, в тому числі тиску на російську армію з боку "вагнерівців".