Війна — день 314: росія втрачає все більше окупантів та готує новий удар

Читать на русском
Автор
28168
Бої за Україну тривають 314 днів
Бої за Україну тривають 314 днів

Оперативно про головне 3 січня

Повномасштабне вторгнення росії до України триває вже 314 днів. Росіяни продовжують наступ на Бахмутському напрямку, а також намагаються покращити своє становище на лінії Сватово-Кремінна, ЗСУ тим часом тиснуть окупантів на півдні України. Водночас загарбники продовжують обстрілювати об’єкти громадянської інфраструктури, незабаром можуть завдати чергового ракетного удару і продовжують масоване використання ударних дронів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:30 За інформацією "Беларускі Гаюн", о 21:25 на аеродром у Мачулищах приземлився борт ДРЛО Іл-76 А-50У із реєстраційним номером RF-50608.

Це повітряне судно можна застосовувати для виявлення та супроводу повітряних і надводних цілей, оповіщення командних пунктів АСУ видів Збройних Сил про повітряну та надводну обстановку, застосовувати для управління літаками винищувальної та ударної авіації при їх наведенні на повітряні, наземні та морські цілі, а також служити повітряним командним пунктом.

ДРЛО Іл-76 А-50У

22:45 У вівторок увечері, 3 січня, у Херсоні пролунали вибухи. Офіційної інформації про ситуацію у місті наразі немає. У місті та області повітряну тривогу не було оголошено.

22:20 Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єром Канади Джастіном Трюдо, говорили про те, щоб зірвати російський сценарій, який хоче перевернути ситуацію у війні та принаймні відкласти їхню поразку.

21:30 Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у середу, 4 січня, проведе телефонні розмови з українським лідером Володимиром Зеленським і хазяїном кремля володимиром путіним.

20:40 Кабінет міністрів визначив десять пріоритетних напрямів роботи протягом "переможного" 2023 року.

20:05 Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що в Україні з’явиться масштабна програма допомоги ветеранам війни з росією, спрямована на продовження військової кар’єри, перенавчання на цивільні спеціалізації та підтримки ветеранського бізнесу. Вона також охопить забезпечення потреб військовослужбовців у житлі, безкоштовну трирівневу психологічну підтримку та забезпечення медичної допомоги.

19:05 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів першу у новому році телефонну розмову з головою об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі. Український генерал розповів американському колезі про зміни в оперативно-стратегічній обстановці. Важкі бої ведуться на рубежі Сватове — Кремінна, а також у напрямку Лисичанська. Найбільш складною ситуація залишається на ділянці Соледар — Бахмут — Майорськ. Там ворог по трупах своїх намагається просуватися вперед, але підрозділи Сил оборони ціною надзусиль стримують ворожий наступ.

17:00 Керівництво рф розробило декілька сценаріїв ходу війни в Україні і який з них застосувати вирішується в останній момент. У Міноборони України зазначили, що через це попередити населення у разі повторного наступу окупантів заздалегідь не вийде.

16:00 Глава української розвідки Кирило Буданов зробив новий прогноз щодо війни з росією. Він непохитно впевнений у перемозі України у 2023 році. А в країні-агресорі, за його словами, очікується зміна керівництва.

15:00 Створення системи, схожої на ізраїльський "Залізний купол", найближчі роки в Україні неможливе, для цього треба забагато техніки та ресурсів, — спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Внаслідок обстрілу блокпосту в Краматорську загинув 24-річний офіцер поліції Богдан Засухін.

14:25 Окупанти обстріляли з артилерії житловий квартал у місті Курахове Донецької області, влучили у багатоповерхівку, пошкодили об'єкт водопостачання, одна людина загинула і двох поранено.

13:00 У Дніпропетровській області зафіксовано ворожі безпілотники, оголошено тривогу, місцеві канали повідомляють про вибухи.

Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача: "Валерій Залужний доповів про обстановку на основних напрямках фронту. Про ймовірні кроки агресора в найближчий період ішлося в доповіді Кирила Буданова. Ще і ще раз опрацювали питання забезпечення нашої армії технікою та боєприпасами. Окремо обговорили грошове забезпечення й преміювання військовослужбовців".

В Криму наразі перебувають російські носії ядерних боєприпасів наземного, повітряного та морського базування, — заявив представник ГУР Міноборони Андрій Черняк.

На виїзді з Малої Олександрівки у Бериславському районі на Херсонщині підірвався автомобіль на російській вибухівці, загинули двоє чоловіків, — голова ОВА Ярослав Янушевич.

12:00 Завдяки теплій погоді споживання електроенергії в Україні знизилося і підвищилося виробництво сонячних електростанцій, — "Укренерго". Внаслідок нових ударів на сході і півдні є пошкодження в розподільчих мережах, для збереження балансу на вечір для областей встановлено ліміти споживання.

11:00 За перші 2 доби 2023 року сили ППО України знищили всі 84 безпілотники ворога, — це 100% результат, розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Також він додав, що за даними розвідки рф отримала останню партію іранських дронів кількістю 250 одиниць, і вже щонайменше половину з них було використано.

10:00 У Вишгородському районі Київської області тренуються сапери, мешканці столиці можуть чути вибухи.

09:00 Найближчі 2-3 доби Україні не загрожує масована ракетна атака, проте росія може атакувати іранськими дронами, — начальниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

ЗСУ отримали підкріплення в районі Бахмута і російський наступ захлинувся, найближчим часом ворогові захопити місто не вдасться, — вважають у британській розвідці.

08:00 За минулу добу ЗСУ знищили ворожий гелікоптер, три безпілотники, систему ППО та близько 750 ворожих солдатів:

Втрати росії в Україні 03.01.2022
Втрати росії в Україні 03.01.2022

07:00 росія планує тривалу атаку "Шахедами", її ставка може бути на виснаження людей, ППО, енергетики, — Зеленський.

Ворог "згортає" сили в районі Вугледара, а ЗСУ готуються до контрнаступу в районі Кремінної, — ISW.

ГУР України знає кількість та місця розміщення російських носіїв ядерної зброї тактичного рівня, ядерна складова рф тримається на контролі, — Скібіцький.

Генштаб ЗСУ: підтверджено ураження 31 грудня живої сили та військової техніки противника в районі Чулаківки Херсонської області. Втрати противника склали близько 500 військовослужбовців пораненими та загиблими.

1 січня 2023 року також було здійснено вогневе ураження особового складу російських окупантів в районі населеного пункту Федорівка Херсонської області, кількість втрат ворога — уточнюється. На Херсонщині кілька населених пунктів з назвою Федорівка, але допускаємо, що йдеться саме про Каховський район.

Чулаківка та Федорівка на карті бойових дій
Чулаківка та Федорівка на карті бойових дій

3:00 Росіяни протягом попередньої доби близько 70 разів обстріляли Сумську область, внаслідок чого пошкодження зазнала школа та лінія електропередачі

1:00 Окупанти обстріляли Донецьку область. Під ударами опинилися Краматорськ та Дружківка

00:00 У мережі з’явилася інформація про те, що ЗСУ знищили великий склад боєприпасів окупантів біля Сватового.

З даними за 31 грудня можна ознайомитися у трансляції: "Війна — день 311: ЗСУ досягли успіху на Луганщині, а росіяни продовжують тероризувати мирних українців".

Про те, що відбувалося 1 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 312: ворог продовжує обстріли, але українці мають намір боротися до Перемоги .

Інформація за 2 січня доступна у зведенні : Війна — день 313: окупанти сповільнилися на фронті, але тероризують українців дронами .