І знову Угорщина: у ЄС заблокували "ювілейний" пакет санкцій проти РФ, чому цього разу

Читать на русском
Автор
1888
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан Новина оновлена 15 лютого 2024, 11:01
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан

Пакет має доповнити пакет фінансової підтримки Києва

Угорщина продовжує ставити палиці у колеса всієї Європи. Цього разу вона єдина заблоковула "ювілейний" пакет санкцій проти РФ, який приурочений до другої річниці російського повномасштабного вторгнення. Блокування відбулося не через незгоду із заходами, спрямованими проти Росії, а через Китай.

Про це повідомляє FT. Зазначається, що санкції мають доповнити пакет фінансової підтримки Києва у розмірі 50 млрд євро, який, до речі, спочатку блокували угорці, а також пропозицію про резервування прибутку від заморожених активів Росії.

За даними джерел видання, Угорщина була єдиним противником на вчорашній зустрічі послів ЄС, які інакше підписали б пакет санкцій, спрямований проти майже 200 фізичних та юридичних осіб з Росії, Китаю та інших країн, які, як вважається, допомагають військовим діям Москви.

"Угорці не погодилися через китайські компанії", — сказав один з чиновників.

Інший чиновник, на слова якого посилаються журналісти, охарактеризував переговори як "дуже плідний обмін думками", делікатно вказавши, що блокування Угорщини було спричинене тим, що посол Будапешта "попросив трохи більше часу, щоб проаналізувати зміст пропозицій".

У матеріалі вказується, що пропозиція не позбавлена протиріч, оскільки вона передбачає введення санкцій проти трьох китайських компаній та однієї індійської. Аналогічний крок минулого року було заблоковано цілою низкою країн-членів. Якщо пропозиція буде схвалена, це буде перший випадок, коли підприємства материкового Китаю та Індії підпадуть під санкції ЄС.

За словами чиновників, обговорення продовжиться, і, найімовірніше, буде розглянуто міністрами країн-членів на зустрічі наступного тижня.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Орбан виступив із цинічною заявою про вступ України до ЄС та НАТО.