Європейці не готові воювати навіть під загрозою вторгнення: песимістичні результати опитувань

Читать на русском
Автор
867
Армія Британії
Армія Британії

У Європі все ще не бачать реальної загрози вторгнення

Переважна більшість жителів Європи не готова йти в армію навіть у разі, якщо існуватиме загроза того, що їхня країна зазнає вторгнення.

Як йдеться в аналізі DeepState, це випливає з регулярних опитувань, що проводяться у різних країнах Європи. Зазначається, що після початку російського вторгнення в Україну показник готовності до війни трохи зріс, проте критичного перелому настроїв так і не сталося.

Згідно з опитуванням у Великій Британії лише 20% чоловіків віком 18-40 років висловили готовність піти добровольцями, а ще 27% погодилися піти на призов, але лише у разі безпосередньої загрози для їх країни. Серед жінок ці показники становлять 4% та 20% відповідно. Примітно, що 30% усіх респондентів кажуть, що відмовилися б від служби за будь-якого розкладу.

У Німеччині показник ще менший — лише 17% опитаних наприкінці грудня минулого року заявили, що готові боронити країну зі зброєю в руках. Примітно, що після початку російського вторгнення в Україну цей показник підскочив до 41%, проте навіть у цьому випадку йдеться менш ніж про половину опитаних.

Дуже цікава ситуація в Польщі, яка може потрапити під удар Росії насамперед. Згідно з опитуванням, лише 15,7% поляків готові йти на війну, а ще 29% зайнялися б волонтерством. Понад 37% громадян цієї країни зізналися, що у разі військової агресії воліли б евакуюватися.

"Європейцям треба переосмислити своє ставлення до потенційної загрози як до дуже далекої та малоймовірної перспективи. Приклад російського вторгнення до України показує, що агресія авторитарної держави є реальною, а протистояти їй можливо лише за рахунок великого цивільного опору", — йдеться в аналітиці.

Як повідомлялося раніше, у ЗМІ останнім часом з’являється багато різних варіантів того, як саме Росія нападатиме на НАТО. Найчастіше розглядається варіант те, що насамперед удар буде завдано Естонії.