Кремль буде розлючений: Болгарія готує гучне рішення проти РФ

Читать на русском
Автор
2240
Російський диктатор Володимир Путін Новина оновлена 08 лютого 2024, 12:19
Російський диктатор Володимир Путін. Фото texty.org.ua

Зміни дозволять переслідувати військово-політичне керівництво Росії

Болгарія переслідуватиме керівництво Росії за військові злочини проти України. Для цього вже готують відповідні поправки до Кримінального кодексу країни.

Про це заявив міністр юстиції Атанас Славов в інтерв’ю Euroactiv. За його словами, дії країни будуть актом підтримки міжнародних зусиль щодо розслідування російської агресії в Україні.

Нововведення особливо важливі з огляду на те, що в Болгарії перебуває майже 100 тисяч українських біженців, які можуть дати свідчення про злочини, скоєні військами Російської Федерації.

"Наша мета полягає в тому, щоб Болгарія могла розпочати кримінальне переслідування, здійснюючи універсальну юрисдикцію, за скоєні військові злочини та злочини проти миру та людяності в Україні. Це буде актом підтримки міжнародних зусиль щодо розслідування російської агресії в Україні", — зазначив він.

За даними Euroactiv, Болгарія перебуває у списку меншості країн Європейського Союзу, які поки що не розпочали кримінальних проваджень за військові злочини російських військ в Україні або за ухилення від санкцій ЄС проти Росії.

У той же час, у багатьох інших країнах Європи вже розпочато розслідування, в деяких допитують сотні тисяч людей. Найбільш активні у цьому процесі країни Балтії (Литва, Латвія, Естонія).

Атанас Славов додав, що після того, як дані буде зібрано з усіх країн Європи, ці докази допоможуть у створенні майбутнього трибуналу з розслідування військових злочинів РФ в Україні.

"Я був би дуже радий, якби такий крок допоміг майбутньому міжнародному розслідуванню міжнародним трибуналом, а Болгарія б брала активну участь у зусиллях міжнародної спільноти", - додав політик.

Також Славов заявив, що включення злочину "агресії" до Кримінального кодексу Болгарії дозволить переслідувати військово-політичне керівництво Росії, яке причетне до наказів щодо воєнних дій на території України.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Болгарія розпочала передачу Україні 100 радянських бронетранспортерів БТР-60.