Може стати першою у G7: парламент Британії закликають ухвалити гучне рішення щодо Росії

Читать на русском
Автор
1001
Мітинг проти російських ракетних ударів по цивільним в Україні
Мітинг проти російських ракетних ударів по цивільним в Україні

Депутати та пери Великої Британії закликають визнати Росію спонсором тероризму

Британські парламентарії та пери закликали міністра закордонних справ Девіда Кемерона переглянути справу про визнання Росії державою-спонсором тероризму та ухвалити історичне рішення. Відкритий лист підписали 13 членів парламенту та п'ятеро перів.

Про це на своєму сайті повідомили правозахисники з Peter Tatchell Foundation. Лист на підтримку кампанії з визнання РФ державою-спонсором тероризму написала громадська ініціатива "Друзі України у Сполученому Королівстві" (UK Friends of Ukraine).

"Друзі України" нагадали у листі, що наближається друга річниця повномасштабної війни, в той час, як агресивна політика Росії щодо України триває вже дев'ять років. Автори листа підкреслили, що шоковані діями російських окупантів.

"Бомбардування Києва та інших міст України під час Різдва та Нового року вкотре підкреслило невибірковий характер неспровокованої російської агресії. Народ України залишається нескореним перед обличчям агресії Росії, але після двох років повномасштабної війни життя мирних жителів все більше руйнується через варварство Путіна", — йдеться у відкритому листі.

Кемерона закликали визнати Росію державою-спонсором тероризму
Відкритий лист на адресу міністра закордонних справ Девіда Кемерона

Парламентарії та пери зазначили, що Велика Британія може стати першою великою західною країною, як наважиться визнати Росію державою-спонсором тероризму та нагадали, що у листопаді 2022 року Європарламент ухвалив резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму, а згодом, у вересні 2023 року, британський уряд визнав підконтрольну російській владі "Групу Вагнера" терористичною організацією.

"Група Вагнера" — державна організація найманців, що контролюється урядом Росії, вчиняла варварські дії як в Україні, так і в, щонайменше, шести країнах Африки. З моменту загибелі Євгена Пригожина, коли бійці "Вагнера" були залучені в командний склад російської армії, група діє як терористичний підрозділ російської держави", — зазначається у листі.

Депутат від Лейбористської партії та один з авторів листа Алекс Собель в коментарі Peter Tatchell Foundation зазначив, що Росія несе загрозу стабільності в усьому світові.

Депутати та пери закликають уряд визнати Росію державою-спонсором тероризму
Британські парламентарії закликали Кемерона визнати Росію державою-спонсором тероризму

"Росія діє не тільки в Україні, але й дестабілізує нації та розпалює конфлікти на кожному континенті. Уряд Сполученого Королівства має взяти на себе світове лідерство, визначивши Росію державою-спонсором тероризму в рамках узгодженої та відновленої глобальної протидії війні Росії в Україні, що досі триває", — зазначив депутат.

Одночасно з цим, британська організація "Друзі України" також запустила масову кампанію з підписання петиції, яка має на меті продемонструвати громадську підтримку того, щоб Великобританія стала першою країною G7, яка визнала Росію державою-спонсором тероризму. Переглянути петицію можна за посиланням.

Як писав "Телеграф" 23-го листопада 2022 року Європарламент ухвалив резолюцію про визнання РФ державою-спонсором тероризму. Також ми писали про те, що означатиме для Росії подібна "мітка".