ХАМАС та Ізраїль ведуть нові переговори про перемир’я: чого хочуть бойовики

Читать на русском
Автор
Ізраїль говорить із бойовиками про тимчасове припинення вогню
Ізраїль говорить із бойовиками про тимчасове припинення вогню. Фото ЦАХАЛ

У той час, як Ізраїль прагне вести переговори поетапно, ХАМАС прагне "пакетної угоди"

Ізраїль веде переговори з бойовиками ХАМАСу про припинення вогню на один місяць. За цей час може статися обмін ізраїльських заручників на палестинських ув’язнених. Проте ухвалення остаточного рішення гальмується через розбіжності між сторонами щодо того, як досягти припинення війни в Газі.

Останніми тижнями інтенсивні посередницькі зусилля під керівництвом Катару, Вашингтона та Єгипту були сконцентровані на поетапному підході до звільнення різних категорій ізраїльських заручників — від цивільних до військових, в обмін на припинення вогню та надання допомоги Газі. Про це пише Reuters, посилаючись на три джерела.

"Останній раунд човникової дипломатії розпочався 28 грудня і звузив розбіжності щодо тривалості початкового припинення вогню приблизно до 30 днів після того, як ХАМАС вперше запропонував паузу за кілька місяців", — сказав агентству чиновник, поінформований про переговори.

Водночас згідно з даними шести джерел, ХАМАС відмовився реалізовувати свої плани доти, доки не будуть узгоджені майбутні умови постійного припинення вогню.

"У той час, як Ізраїль прагне вести переговори поетапно, ХАМАС прагне до "пакетної угоди", яка погоджує постійне припинення вогню до звільнення заручників на початковому етапі, — сказав один з джерел, — палестинський чиновник, близький до посередницьких зусиль. Ізраїль і ХАМАС розмовляють через посередники, а не безпосередньо", — йдеться у матеріалі.

Два джерела в єгипетських службах повідомляють, що проводиться робота з метою переконати ХАМАС погодитися на місячне перемир’я, за яким має бути постійне припинення вогню. ХАМАС вимагає гарантій того, що друга фаза угоди буде виконана, щоб погодитись на ці умови.

"Ми відкриті для всіх ініціатив та пропозицій, але будь-яка угода має ґрунтуватися на припиненні агресії та повному виведенні окупаційних військ із Сектору Газа", — сказав агентству представник ХАМАСу Самі Абу Зухрі.

Ще одне джерело відзначило, що Ізраїль запропонував припинити війну, якщо ХАМАС виведе шістьох лідерів Гази. Але ХАМАС відкинув цю пропозицію.

До цього списку увійшли організатори нападів ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня Яхья Сінвар та Мохаммед аль-Дейф, які є головними цілями Ізраїлю для знищення чи захоплення у війні та, ймовірно, ховаються у розгалуженій мережі тунелів ХАМАСу під Газою.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що напередодні ХАМАС відмовився від пропозиції Ізраїлю про припинення вогню, яка мала б тривати два місяці.