ХАМАС звільнив частину заручників: серед них не лише ізраїльтяни (оновлено)

Читать на русском
Автор
1431
Люди в Секторі Гази
Люди в Секторі Гази. Фото Getty Images

Для проведення обміну між Ізраїлем та ХАМАС оголошено перемир’я

Терористи ХАМАС передали "Червоному Хресту" першу групу заручників. Передача відбулася у Хан-Юнісі на півдні Сектору Гази.

Йдеться про 13 ізраїльтян, 10 тайців і 1 філіппінця, пише NEWSru.co.il. Повідомляється, що з полону біло звільнено чотирьох дітей, трьох матерів цих дітей та шістьох літніх жінок. Імена звільнених ізраїльтян, так само як і імена тайців та філіппінця, будуть опубліковані пізніше.

Звільнених заручників привезли на КПП "Рафах" на кордоні Єгипту та Сектору Гази. Після цього на автомобілях їх доставлять на ізраїльську авіабазу "Хацерим" під Беер-Шевою. Там вони пройдуть попередній медогляд. Під час перебування на базі вони зможуть здійснити свої перші телефонні дзвінки, зв'язавшись із родичами.

Авто "Червоного Хреста"

Заручники вже пройшли першу перевірку в окуліста. Це було необхідно, оскільки вони тривалий час перебували у темряві.

Після перших бесід та медичного огляду звільнені заручники на мікроавтобусах чи вертольотах, залежно від їхнього стану та терміновості евакуації, будуть переправлені до п'яти лікарень, де для них приготовлені спеціальні відділення. Також там на них чекатимуть родичі. У п'ятницю вранці представники ЦАХАЛу зв'язалися з родичами всіх викрадених, щоб повідомити їх, їх близьких звільнять у перший етап обміну чи ні.

Звільнені ізраїльські заручники

Зазначається, що прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу та міністр оборони Йоав Галант перебувають в оперативному управлінні генштабу ЦАХАЛу в комплексі "Кірія" в Тель-Авіві та спостерігають за проведенням операції з доставки ізраїльтян, звільнених із полону ХАМАСу, до Ізраїлю.

Відповідно до угоди про припинення вогню, у п’ятницю, 24 листопада, Ізраїль має отримати перших 13 заручників, які були викрадені терористами ХАМАС у "чорну суботу" 7 жовтня. Ізраїльські служби безпеки ретельно готуються до максимально дбайливого та ефективного прийому викрадених. На першому етапі мають бути звільнені діти та їх матері.

Заплановано, що за чотири дні припинення вогню буде звільнено 50 заручників. Йдеться про 30 дітей і підлітків, 8 матерів і 12 літніх жінок. Перший етап визволення – 13 осіб, усі вони жителі одного кібуцу. Список заручників не публікуватиметься доти, доки викрадені не опиняться в Ізраїлі.

Нагадаємо, у п’ятницю, 24 листопада, з 7:00 за місцевим часом між Ізраїлем та ХАМАС почало діяти перемир’я. Однак через 15 хвилин після початку ХАМАС порушив режим припинення вогню.