Ізраїль активно готується до наземної операції в Секторі Газа: хроніка (оновлюється)

Читать на русском
Автор
1254
ЦАХАЛ збирається убезпечити Ізраїль від імовірного повторення нападу терористів
ЦАХАЛ збирається убезпечити Ізраїль від імовірного повторення нападу терористів. Фото Gettyimages, колаж Телеграф

Арабо-ізраїльський конфлікт усе ще набирає обертів

Між Ізраїлем та Сектором Газа не вщухає обмін ракетними ударами. Як відомо, багаторічне протистояння спалахнуло з новою силою після атаки угрупування ХАМАС 7 жовтня на мирні ізраїльські міста. Через різанину, влаштовану радикалами-бойовиками, загинули сотні мирних громадян Ізраїлю. Внаслідок цього ізраїльська влада офіційно оголосила про початок війни та провела мобілізацію резервістів армії. Попри те, що в Секторі Газа щодня знищуються об'єкти, котрі належать ХАМАС, до терору Ізраїлю приєдналися також й інші угрупування, зокрема "Хезболла". Однак у Тель-Авіві стверджують, що йтимуть до повної перемоги над ворогом.

У цьому матеріалі "Телеграф" оперативно інформує про головні події, що сталися під час нової війни між Ізраїлем та ХАМАСом. Інформацію з 17 по 23 жовтня включно можна дізнатись у нашому попередній публікації за цим посиланням. Також ми висвітлювали події і з 11 по 16 жовтня.

Ізраїль та Сектор Газа на карті
Так на карті виглядають Ізраїль та Сектора Газа

26 жовтня (день двадцятий)

1:45 Нетаньяху заявив, що в Ізраїлі визначили терміни підготовки та проведення наземної операції у Газі. Хоч точну дату він називати не став, але заявив, що її затвердив військовий кабінет та начальник Генштабу

25 жовтня (день дев'ятнадцятий)

23:41 Ізраїль відклав наземну операцію, щоб США посилили ППО на своїх базах на Близькому Сході, — WSJ

США побоюються, що американські військові можуть стати мішенню для бойовиків ХАМАС після початку вторгнення ЦАХАЛу в Сектор Гази. Пентагон планує до кінця тижня розгорнути в регіоні близько 10 систем ППО, щоб захистити від ракет свої війська в Іраку, Сирії, Кувейті, Йорданії, Саудівській Аравії та Обʼєднаних Арабських Еміратах.

22:35 Армія оборони Ізраїлю повідомила про удари по військових об'єктах "Хезболли" в Лівані.

20:35 Усі члени ХАМАС — "ходячи мерці", заявив у зверненні до нації прем'єр Ізраїлю Нетаньяху.

За його словами, Ізраїль має два завдання — знищити палестинське ісламістське угруповання і звільнити заручників. Він додав, що підготовка до наземної операції у секторі Газа продовжується, але терміни називати не став.

18:15 Ізраїль вирішив відкласти наземну операцію, щоб США встигли перекинути додаткові системи протиракетної оборони до регіону, пише The Wall Street Journal.

17:35 ХАМАС заявив про крах системи охорони здоров'я Гази.

17:15 Британський прем'єр Ріші Сунак проти припинення вогню на Близькому Сході, повідомляє Sky News. Прем'єр вважає, що гуманітарні паузи потрібні, але повне припинення вогню буде на руку ХАМАСу.

16:30 Чеський президент Петр Павел прибув до Ізраїлю з візитом солідарності та заявив, що "ХАМАС — наш спільний ворог, ми маємо забезпечити його ізоляцію. Він уже багато років перебуває в терористичному списку ЄС, — тепер ми всі маємо діяти".

14:10 Голова ліванської "Хезболли" Сайєд Хасан Насралла зустрівся з лідерами організацій ХАМАС та "Ісламський джихад", йдеться у повідомленні телеканалу "Аль-Манар". Насралла, заступник голови ХАМАС Салех аль-Арурі та голова "Ісламського Джихаду" Сіад аль-Почала обговорили, що має зробити "альянс", щоб здобути "реальну перемогу опору" в секторі Газа. На зустрічі, згідно з повідомленням, також "дана оцінка позицій, зайнятих на міжнародному рівні".

14:05 Ердоган розійшовся: зробив гучні заяви щодо Ізраїлю, ХАМАС та США.

13:25 ХАМАС оголосив, що випустив по Хайфі (північ Ізраїлю) із Сектору Газа ракету R-160. Пресслужба ЦАХАЛу повідомила, що ракета вибухнула у повітрі.

Це була друга спроба обстрілу Хайфи бойовиками ХАМАС із Гази під час нинішньої війни, першу спробу зафіксовано 11 жовтня.

12:00 ЦАХАЛ показав відео ліквідації "морських командос" ХАМАС.

Також повідомляється про знищення командира батальйону ХАМАС Тайсіра Мубашера.

8:52 Ізраїль відмовить у візах офіційним представникам ООН. Це пов'язано з неоднозначними висловлюваннями Генсека організації Антоніу Гуттеріша. Як відомо, серед іншого на засіданні Ради безпеки ООН політик заявив, що "атаки ХАМАС не відбулися на порожньому місці".

"Через його зауваження ми відмовимо у видачі віз представникам ООН. Ми вже відмовили у візі заступнику генсека з гуманітарних питань Мартіну Гріффітсу. Настав час дати їм урок", — заявив посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан.

7:00 Австралія перекидає війська і два військово-транспортні літаки на Близький Схід. За словами міністра оборони країни Річарда Марлза, в операціях буде задіяна авіація типу C-130J Super Hercules.

"Мета цього полягає в тому, щоб надати підтримку австралійському населенню, яке перебуває на Близькому Сході, якщо ситуація погіршиться", — наголосив Марлз у коментарі АВС.

2:50 Під час обстрілів американських баз у Сирії та Іраку поранення отримали близько 20 військовослужбовців США

1:45 Через загострення ситуації на Близькому Сході та низки нападів на американські бази в регіоні, Іран привів у стан повної боєздатності ракетні підрозділи на півдні та заході країни.

24 жовтня (день вісімнадцятий)

23:40 Ізраїльські ТГ-канали повідомляють про перестрілку на ізраїльсько-ліванському кордоні.

23:17 Представник Ради нацбезпеки США Кірбі: "Припинення вогню зараз справді вигідне лише ХАМАСу".

22:32 У Німеччині затримано 29-річного чоловіка, який планував вчинити теракт на проізральському мітингу, наїхавши на людей за кермом вантажівки. З'ясувалося, що підозрюваний є прихильником ІДІЛ.

21:41 Війська США за останній тиждень 10 разів атакували в Іраку і 3 — у Сирії із застосуванням ракет і безпілотників — Пентагон.

20:55 Із Сирії на півночі Ізраїлю випущено 5 ракет, усі впали на відкритій місцевості. Ізраїльська армія завдає ударів у відповідь по цілям запуску ракет у Сирії.

19:55 Запобігли спробі вторгнення загону бойовиків з моря на територію Ізраїлю (селище Зиким на півдні країни), повідомляє ізраїльський ТГ-канал Bitahon shotef.

18:10 "Це найгірший сценарій": стало відомо, до чого готуються США через війну в Ізраїлі.

17:30 ЦАХАЛ та служба безпеки ШАБАК повідомляють про ліквідацію у Газі трьох командирів ХАМАС. У ніч на 24 жовтня було ліквідовано:

  • - Абд ар-Рахмана, заступника командира батальйону "Нусейрат", який брав участь у нападі на кібуц Беері,
  • - Халіля Махджаза, заступника командира батальйону "Шаті",
  • – Халіля Татарі, заступника командира батальйону "Шейх Радуан".

15:00 У Секторі Газа через ракетний удар загинули двоє українських дітей, повідомив керівник відділення посольства України при Палестинській національній адміністрації Тьокін "Суспільному. Двоє загиблих дітей — брат і сестра 9 і 6 років, їхня мати родом з Харкова, вона вижила.

13:28 "Війна Ізраїлю з ХАМАС: ситуація загострюється, торги продовжуються і як це позначиться на Україні": аналіз від "Телеграфа".

12:55 Член політбюро ХАМАС Газі Хамад повідомив, що у секторі Газа перебувають 35 тисяч бойовиків організації.

10:00 Китай висловив "глибоку симпатію" палестинцям.

09:00 До Тель-Авіву прибув президент Франції Еммануель Макрон, повідомляє Times of Israel. Візит спрямований на демонстрацію "цілковитої підтримки" Ізраїлю. Також політик буде закликати до збереження життів мирних громадян Сектору Газа.

08:00 Солдати резерву Армії оборони Ізраїлю звернулися зі словами вдячності до українських воїнів. Вони заявили, що переконані у перемозі України так само, як і у перемозі своєї держави, а також підтримали наших захисників у боротьбі зі злом.

07:00 За сприяння представників влади Єгипту та Катару бойовики ХАМАС погодилися звільнити ще двох заручниць. Обидві — ізраїльтянки у віці. Одна із них, 85-річна Йохевед Ліфшиц, заявила журналістам, що не знає, де саме їх утримували терористи.

Йохевед Ліфшиц - звільнена заручниця ХАМАС
Йохевед Ліфшиц зі своїми рідними після звільнення з полону

06:00 За минулу добу ЦАХАЛ наніс по Сектору Газа кілька сотень авіаційних ударів. За даними ізраїльської армії було атаковано близько 400 об'єктів бойовиків. Також Ізраїль звітує про ліквідацію кількох польових командирів та інших високопоставлених терористів.

Зокрема, удари були нанесені поблизу входу до підземних тунелів, у яких найчастіше перебувають бойовики, а також по командних центрах.

Як розвиватиметься конфлікт між Ізраїлем та терористами ХАМАС, і чи загрожує він перерости в ядерне протистояння на Близькому Сході? Про це читайте в інтерв’ю "Телеграфа" із авторитетним військовим аналітиком, провідним аналітиком центру STEM Агілем Рустамзаде: "Ядерний удар Ізраїлю проти ХАМАС стане пострілом собі в голову"

Також ми писали про те, звідки ж саме було нанесено нищівного удару по лікарні в Секторі Газа, внаслідок якого (за даними палестинців) загинули сотні людей. Як зазначає видання CNN, ізраїльська армія до цієї атаки не має жодного відношення.